FJERNET FRA SVARTELISTE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.v.) har fjernet den Saudi-ledete militærkoalisjonen fra verdensorganisasjonens svarteliste. Her sammen med Saudia-Arabias kon Salman i november i fjor. Foto: AFP PHOTO / SPA / HO
FJERNET FRA SVARTELISTE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.v.) har fjernet den Saudi-ledete militærkoalisjonen fra verdensorganisasjonens svarteliste. Her sammen med Saudia-Arabias kon Salman i november i fjor. Foto: AFP PHOTO / SPA / HOVis mer

Saudi-ledet koalisjon fjernet fra FNs svarteliste

FN-sjef Ban Ki-moon har midlertidig fjernet den Saudi-ledede militærkoalisjonen fra svartelisten den havnet på etter en kartlegging av flere hundre barnedødsfall under krigen i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia har reagert med sinne mot avgjørelsen om å svarteliste koalisjonen sammen med andre som forbryter seg mot FNs barnekonvensjon.

FN har konkludert med at militærkoalisjonen var ansvarlig for 60 prosent av de 785 barna som drept i Jemen fjor. Men senere godtok Ban et forslag fra Saudi-Arabia om å revurdere saken i samarbeid med koalisjonen, sier FN-talsmann Stephane Dujarric.

- I påvente av konklusjonen av revurderingen vil generalsekretæren fjerne koalisjonen fra svartelisten, sier Dujarric.

Saudi-Arabias FN-ambassadør Abdullah al-Mouallimi fortalte pressen at koalisjonen føler den har fått oppreisning, og han beskriver endringen i svartelisten som «endelig» og «uten forbehold».

Mouallimi har tidligere uttalt at han er «dypt skuffet» og «foruroliget» over FNs rapport, og at tallet på 60 prosent er «sterkt overdrevet». Han har også krevd at rapporten «rettes umiddelbart», og han har møtt FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson for å diskutere svartelisten.

Saudi-Arabia har siden mars i fjor ledet luftkrigen til støtte for Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi og kjempet for å ta tilbake hovedstaden Sanaa og store deler av landet fra Houthi-rebeller som vil styrte myndighetene.

Krigen har kostet rundt 6,400 mennesker livet, og mer enn 80 prosent av befolkningen i Jemen har et desperat behov for humanitær hjelp, ifølge FN.

(NTB)