Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saudi-prins forsvant på fly fra Paris til Kairo

Anmeldte sin egen familie i fjor. Nå frykter venner og kjente at han er tatt tilbake til Saudi-Arabia mot sin vilje, skriver The Guardian.

PRINS FORSVUNNET:  Prinsen som ifølge The Guardian har blitt borte, er Sultan bin Turki. Han er sønn av prins Turki - bror av Kong Salman (i midten på dette bildet). Her er kongen med visekronprins og forsvarsminister Mohammed bin Salman, kong Salmans favorittsønn, og kronprins Mohammed bin Nayef i Riyadh i desember. Foto: Reuters / Bandar al-Jaloud/Saudi Royal Court/Handout
PRINS FORSVUNNET: Prinsen som ifølge The Guardian har blitt borte, er Sultan bin Turki. Han er sønn av prins Turki - bror av Kong Salman (i midten på dette bildet). Her er kongen med visekronprins og forsvarsminister Mohammed bin Salman, kong Salmans favorittsønn, og kronprins Mohammed bin Nayef i Riyadh i desember. Foto: Reuters / Bandar al-Jaloud/Saudi Royal Court/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er sjelden de interne intrigene i en av verdens mektigste kongefamilier blir kjent. I fjor skjedde det imidlertid noe uvanlig da prins Sultan bin Turki leverte en anmeldelse av prins Abdulaziz bin Fahd i Sveits. Anklagen var en kidnapping i 2003.

Nå har prins Sultan bin Turki forsvunnet, ifølge The Guardian.

Avisa skriver i dag at prinsen har blitt tatt tilbake til Saudi-Arabia mot sin vilje. 1. februar skulle han, ifølge kilder i prinsens følge, tatt et fly fra Paris til Kairo for å besøke en familievenn. Men prinsen kom aldri fram til Kempinski Hotel i Kairo.

- Det var et Saudi-fly med destinasjon Kairo, men flyet fløy ikke til Kairo. Flyet hadde et saudiarabisk flagg på flyhalen. Flyet kom fra Kongeriket, sier en person som var med prinsen i Paris til The Guardian.

Anmeldte to familiemedlemmer Saudi-Arabia er en familiebedrift. De har ingen nasjonalforsamling, politiske partier er ikke tillatt og kongen utnevner regjeringen - som i stor del består av familiemedlemmer. Alle de kongelige er etterkommere av Kong Abdulaziz Ibn Saud, som grunnla det moderne Saudi-Arabia i 1932.

Prinsen som skal være forsvunnet, er sønn av prins Turki og barnebarn av Kong Abdulaziz Ibn Saud.

I fjor anmeldte prinsen sin egen familie for kidnapping. Anmeldelsen ble levert i Sveits, landet hvor han hevder kidnappingen skjedde i 2003. Sultan bin Turki hadde på den tida anklaget Saudi-Arabias forsvarsdepartement for korrupsjon.

Til BBC fortalte prinsen at han ble tatt av flere maskerte menn etter et møte utenfor Genève i 2003. De dukket opp med masker, dopet ham ned og da han våknet, var han tilbake i Saudi-Arabia. Prinsen har anklaget og anmeldt sitt søskenbarn Abdulaziz bin Fahd - også barnebarn av Ibn Saud og sønn av kong Fahd, som styrte Saudi-Arabia fra 1982 til 2005. Den forsvunne prinsen anmeldte også Saleh al-Sheikh, som er Saudi-Arabias minister for «Islamic affairs».

I 2004 fortalte den forsvunne prisen til BBC at han måtte tilbringe flere uker på sykehus etter kidnappingen, og at han så ble satt i husarrest. Ifølge The Guardian var det helt stille fra prinsen fra 2004 til 2010, da han ble tatt til USA for medisinsk behandling. Så skal han ha kommet seg unna sine oppassere. Anmeldelsen ble levert i fjor.
 
Maktintriger Maktkampene innad i al-Saud-familien har alltid vært store. Kong Abdulaziz Ibn Saud, som grunnla det moderne Saudi-Arabia, hadde over 30 sønner fordelt på 22 koner. Det gir flere hundre prinser og opptil 15 000 kongelige totalt.

Da kong Abdullah døde den 23. januar i fjor, tok kong Salman over. Han har fått en turbulent regjeringstid. Saudi-Arabias økonomi har blitt snudd på hodet av oljeprisene, nabolandet Jemen har gått i oppløsning, Saudi-Arabia støtter kriger i både Syria og Jemen og forholdet til Iran har blitt drastisk forverret.

Imens har totalt tre prinser forsvunnet, ifølge The Guardian. 1. februar i år skal prins Sultan bin Turki ha blitt borte.

KONGEFAMILIEN: al-Saud familien har flere tusen prinser og etterkommere av kong Abdulaziz Ibn Saud, som grunnla det morderne Saudi-Arabia i 1932 og hadde 22 koner og over 30 sønner. Ibn Saud var konge fra 1932-53, da hans sønn Saud bin Abdulaziz tok over. Så langt har det bare vært sønner av Ibn Saud som konger, men snart må den nye generasjonen ta over. Grafikk: Dagbladet
KONGEFAMILIEN: al-Saud familien har flere tusen prinser og etterkommere av kong Abdulaziz Ibn Saud, som grunnla det morderne Saudi-Arabia i 1932 og hadde 22 koner og over 30 sønner. Ibn Saud var konge fra 1932-53, da hans sønn Saud bin Abdulaziz tok over. Så langt har det bare vært sønner av Ibn Saud som konger, men snart må den nye generasjonen ta over. Grafikk: Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!