Saudiarabisk prins funnet skyldig for drap på egen tjener

Mishandlet til døde på luksushotell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Et medlem av den saudiaribiske kongefamilien ble tirsdag funnet skyldig av juryen i kriminalretten i London for drapet på sin tjener på et luksushotell i den engelske hovedstaden i februar i år.

Prins Saud Abdulaziz Bin Nasser al Saud (34), som er barnebarn og grandnevø av kong Abdullah av Saudi-Arabia ettersom foreldrene hans er søskenbarn, hadde i retten erkjent å ha tatt livet av Bandar Abdulaziz (32), men at han aldri hadde til hensikt å drepe ham.

Dermed var juryen etterlatt med å ta stilling til om drapet var forsettlig eller ukatsomt.

Etter bare en halvtimes betenkningstid, avsa juryen sin kjennelse: Prins al Saud hadde gjort seg skyldig i både forsettlig drap og for å ha påført Abdulaziz de dødelige skadene, melder CNN.

Ifølge nyhetskanalen viste prinsen ingen følelser da han ble presentert juryens enstemmige avgjørelse. Onsdag vil han trolig få straffeutmålingen, og han risikerer fengsel på livstid.

«Seksuelt element»
Abdulaziz ble funnet slått, kvalt og bitt til døde på eksklusive Landmark hotel i bydelen Marylebone i London 15. februar i år. Det kom raskt fram at Abdulaziz var en tjener og tilhørte følget til prins al Saud.

Blant bevismaterialene som ble forelagt juryen var overvåkningsbilder av prinsen som slår og sparker Abdulaziz i heisen på hotellet. Mishandlingen skal så ha fortsatt på hotellrommet.

Påtalemyndigheten anførte i retten at det var «et seksuelt element» i det dødelige angrepet, og prinsens legning har dermed vært tema i retten, blant annet på grunn av funnet av bitemerker på Abdulaziz' kinn.

Prinsen selv hevdet de to var venner og likeverdige, og nekter for å være homofil. Som et islamsk monarki er homofili forbudt i Saudi-Arabia. Prinsens forsvarer, John Kelsey-Fry, sa i retten at prinsen ikke var i et homofilt forhold med tjeneren.

- Ingen anger
London-politiet fortalte etter kjennelsen at prinsen ikke hadde vist noen tegn til anger da han ble avhørt om tjenerens død.

- I stedet forsøkte han å pønske ut en historie om dødsårsaken. Da det ble gjennomskuet at han hadde løyet, forsøkte han å påberope seg diplomatisk immunitet, men oppfylte ikke vilkårene, forklarte John McFarlane i London Metropolitan Police til reportere utenfor rettsbygningen tirsdag ettermiddag.

I henhold til Wien-konvensjonen om diplomatiske relasjoner kan medlemmer av kongehus slippe rettslig forfølgelse i utlandet, hvis deres hjemland bestemmer dette.

Det har ikke skjedd i dette tilfellet, og dermed kunne det tas ut tiltale mot al Saud.

OFFERET: Bandar Abdulaziz (32) ble i februar i år funnet død på et hotellrom i London. Foto: SCANPIX/AP Photo/Metropolitan Police
OFFERET: Bandar Abdulaziz (32) ble i februar i år funnet død på et hotellrom i London. Foto: SCANPIX/AP Photo/Metropolitan Police Vis mer