- Saudiske oljeanlegg rigget til å gå i lufta

Ny bok hevder saudiske myndigheter kan ha en siste plan i tilfelle invasjon eller opprør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den oppsiktsvekkende påstanden blir framsatt av spaltisten og dokumentarforfatteren Gerald Posner i boka «Kongedømmets hemmeligheter».

Boka blir ikke lansert før 17. mai, men den nye bloggernettverket Huffington Post har fått tilgang til et eksemplar.

Ifølge Posner har saudiske myndigheter planlagt en siste utvei i tilfelle invasjon eller hjemlig kupp. Planen skal omfatte et nettverk av sprengladninger - også «skitne» atombomber - som kan ødelegge landets oljeanlegg og distribusjonssystem for flere tiår framover.

Bakgrunnen er angivelig at det saudiske kongehuset vil sikre seg vestlig - i hovedsak amerikansk - støtte i en mulig krise.

Vestlig støtte

Opplysningene bygger på elektroniske meldinger som den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) har plukket opp. Ifølge meldingene har saudiske myndigheter i flere år jobbet med å få på plass et landsomfattende nett av strategisk plasserte eksplosiver og kjernefysiske sprengladninger.

Posner mener hensikten er å presse vestlige land til å støtte det saudiske kongehuset dersom det blir truet av opprør eller invasjon. Landets myndigheter  frykter å lide samme skjebne som sjahen av Iran, som ble styrtet i 1979.

Saudi-Arabia er verdens største oljeprodusent. Dersom landets oljeanlegg blir ødelagt, vil det medføre galopperende oljepriser i hele verden.

Ikke bekreftet

Opplysningene i boka vil uten tvil bli møtt med skepsis. Posner åpner selv for at truslene om å forvandle oljefeltene til en radioaktiv ørken, kan romme sterke elementer av bløff.

Han skiver ifølge Huffington Post at «planen» kan være diktet opp eller sterkt overdrevet av saudiske myndigheter som visste at opplysningene ville bli snappet opp av vestlig etterretning, men at bare trusselen om en slik plan kan være nok til å få vestlig støtte.

Omstridt

Gerald Posner var opprinnelig jurist, som ble kjent etter at han grep til pennen.

Han har vært spaltist i New York Times, The New Yorker, Time, Newsweek og The Wall Street Journal, og i tillegg gitt ut til sammen ni bøker.

Blant dem er «Case closed», der Posner grundig begraver mange av mytene rundt drapet på John F. Kennedy, og ei bok om terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Han er omstridt, men samtidig anerkjent som en svært grundig dokumentarforfatter med gode kilder.

RIGGET TIL Å EKSPLODERE? I ei oppsiktsvekkende bok hevdes det at saudiske myndigheter vurderer å ødelegge sine oljeanlegg dersom kongehuset skulle være truet av ytre eller indre fiender. Bildet viser et oljeraffineri på østkysten av av Saudi-Arabia.