Sauebonden hadde rett til å skyte hunden Tønes

Kan sammenlignes med rovdyr som angriper mennesker og dyr, konkluderer politiet i Rogaland.

SKUTT OG DREPT 13 MÅNEDER GAMMEL:  Avlivningen av blandingshunden (boarder collie/buhund) Tønes på Hellestø i Rogaland 31. august, har skapt et voldsomt engasjement blant hundeentusiaster og sauebønder. Over tusen mennesker møtte opp til denne minnestunden for hunden. Foto: Fredrik Refven, Stavanger Aftenblad/NTB Scanpix.
SKUTT OG DREPT 13 MÅNEDER GAMMEL: Avlivningen av blandingshunden (boarder collie/buhund) Tønes på Hellestø i Rogaland 31. august, har skapt et voldsomt engasjement blant hundeentusiaster og sauebønder. Over tusen mennesker møtte opp til denne minnestunden for hunden. Foto: Fredrik Refven, Stavanger Aftenblad/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet har henlagt saken mot bonden som skjøt og drepte den 13 måneder gamle hunden Tønes på Hellestø i Rogaland 31. juli.

Derimot har hundeeieren fått en påtaleunnlatelse for brudd på bestemmelsene om båndtvang.

- Ut fra omstendighetene med den store offentlige oppmerksomheten rundt saken og at han mistet hunden sin, slipper han å betale noe forelegg dersom han ikke bryter båndtvangen igjen de første to årene, opplyser politiadvokat Lisa-Mari Ellingsen i Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

Bonden hevdet hunden jaget saueflokken hans, mens hundeeieren mener han hadde full kontroll over Tønes, som var lik gjeterhundrasen boarder collie av utseende.

Hunden var en blanding av boarder collie og buhund.

Tusen på minnestund
Hundedrapet i Rogaland har skapt et voldsomt engasjement både blant hundeeiere og sauebønder over hele landet.

Over tusen mennesker deltok i en minneseremoni for hunden.

Hundekjøreren og villmarksmannen Lars Monsen hisset på seg sauebønder over hele landet da han ba bøndene passe på sauene som andre dyreeiere må passe på sine dyr.

Det kulminerte med at Monsen hadde en lang oppklaringsprat med sauebonde han har som nabo på en eiendom der han selv trener hunder i Saltdal i Nordlabnd.

Politiet har vurdert anmeldelsen fra hundeeieren ut fra nødvergebestemmelsene i Hundelovens paragraf 14, andre ledd.

Ingen vitner - ingen bevis
Det framgår av bestemmelsen at et inngrep mot hund er lovlig for å avverge at hunden jager eller angriper andre dyr, forutsatt at inngrepet ikke går lengre enn nødvendig og ikke framstår som uforsvarlig.

- Det har ikke vært noen vitner til situasjonen da hunden ble avlivet. Bonden og hundeieren har gitt to motstridende forklaringer. Det er påtalemyndigheten som må bevise utover enhver rimelig tvil at mistenkte ikke befant seg i en nødvergesituasjon, slik han selv har forklart.

- Det har vi ikke kunnet bevise ut fra forklaringene, og dermed er saken henlagt, sier påtaleansvarlig i Rogaland politidistrikt, politiadvokat Lisa-Mari Ellingsen, til Dagbladet.

Gikk ikke i bånd
Det eneste som er sikkert i saken, bortsett fra at hunden ble skutt, er at det var båndtvang og at hunden ikke gikk i bånd.

- Bonden forklarte at hunden var på vei til å jage sauer, et godt stykke unna eieren og utenfor hans kontroll. Hundeeieren på sin side har forklart at hunden var rett i nærheten av ham og under kontroll, sier politiadvokat Ellingsen.

Hun sier at politiet ikke har funnet noen helt identiske saker å sammenligne med.

- Vi har funnet støtte for avgjørelsen i forarbeidene til hundeloven og tolkning av nødverge i noen saker der rovdyr er avlivet etter angrep på mennesker eller beitedyr, sier Ellingsen.

- Kjent for å jage
- Har det hatt noen betydning hva slags hunderase det dreide seg om ?

- Til en viss grad. Det dreide seg om en halvt boarder collie, og de er kjent for sine egenskaper til å jage og gjete sauer, sier politiadvokat Lisa-Mari Ellingsen.

Partene, som har tre ukers klagefrist på henleggelsen, fikk muntlig beskjed i går om politiets utfall.

Hundeeieren har tidligere fortalt til Rogalands Avis at han hadde med seg hunden på fisketur, og at den gikk ved siden av han, helt uinteressert i sauene på beite.

To hagleskudd
Så kom bonden på en firehjuling og skjøt to hagleskudd mot hunden.

Hundeeieren beskriver at han fikk sjokk av det han betegner som en uprovosert handling mot en svært godt dressert hund.

Bonden på sin side påpeker at det er båndtvang 365 dager i året der sauene hans går på innmarksbeite.

Han fortalte at han fra stuevinduet så en hund som jagde sauer.

Og han fortalte at eieren sto og fisket mens hunden løp bak ryggen hans.

- Jeg kan ikke finne meg i dette, og mener at min handling der jeg skjøt hunden er riktig. Jeg kommer til å gjøre det samme igjen. Neste hund som går løs og springer etter sauene på min eiendom skyter jeg, sa bonden til Rogalands Avis.

VOLDSOMT ENGASJEMENT:  Lars Monsens innlegg om sauebønders ansvar for å passe på dyrene sine, har skapt et voldsomt engasjement rundt hunder, båndtvang og beitedyr. FOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET.
VOLDSOMT ENGASJEMENT: Lars Monsens innlegg om sauebønders ansvar for å passe på dyrene sine, har skapt et voldsomt engasjement rundt hunder, båndtvang og beitedyr. FOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer