Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sauebøndene krever mest

Bondeorganisasjonene har prioritert sauebøndene i fremste rekke under årets jordbruksforhandlinger. Fire kroner mer for hvert kilo sauekjøtt er det som kreves på vegne av hver sauebonde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rammekravet fra norske bønder ligger på 1,7 milliarder kroner, noe som skal sikre en lønnsvekst på linje med den øvrige arbeidende befolkning på 15000 kroner.

- Helt naturlig

Landbruksdepartementet ved forhandlingsleder Per Harald Grue har ennå ikke svart på bondekravet.

Prisøkningen på sauekjøtt tilsvarer 11 prosent økning i betalingen tilbake til bonden. I dag får sauebøndene ca 30 kroner for hvert kilo kjøtt. Nå krever de 34. I tillegg kreves beitetilskudd på 5000 kroner.

- Kravene er ikke vanskelig å begrunne. Mens det er overproduksjon av storfekjøtt, gris, slaktekylling og melk, er det underproduksjon av sauekjøtt.

Etterspørselen øker og prisøkningen vi krever, er derfor helt naturlig, sier leder av Småbrukarlaget, Svein Kostveit fra Rauland, til Dagbladet.

Kjempestøtte

Han er vel vitende om at ingen bondenæring henter mer støtte enn nettopp sauenæringa. Kjøttet er subsidiert med over 60 kroner per kilo før det havner i butikkdisken. Dersom prisøkningen på sauekjøttet godkjennes, er det sauebøndene som får den høyeste lønnsøkningen blant bøndene, bekrefter bondeorganisasjonene.

Må honoreres

Kostveit mener disse sidene ved saueproduksjonen ikke må blandes. Støtteordningene handler ikke minst om å opprettholde levende landsbygder og samtidig å honorere en yrkesgruppe som også skal ta vare på norsk natur, slik bønder og småbrukere ser det.