Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sauegjeteren som ga bort 26 milliarder kroner

Sauegjeteren og pelsselgeren med et språkkurs fra Berlitz School i London bygget opp en av Norges største formuer. Eiendomskongen Olav Thon tar grep som sørger for at han blir husket i mange år fremover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Å si at Olav Thon har preget det norske nyhetsbildet i en mannsalder er ingen overdrivelse. Milliardærens livshistorie dreier seg ikke bare om gull og grønne skoger.

Fra beskjedne oppvekstkår i Hallingdalen tjente han først til livets opphold som sauegjeter.

Etter hvert oppdaget han at det gikk an å tjene penger uten å slite seg i hjel. Thon valgte pelsbransjen i 1940 da han inntok Karl Johans gate som 17-åring.

10 år med nitid kremmervirksomhet fulgte. Med 80 000 kroner i egenkapital fra pelssalget var Thon klar for å satse på det han hadde sterkest tro på, nemlig fast eiendom.

Thons første investering Rundt én million kroner ble lagt ned i den første eiendomsinvestering da han kjøpte Karl Johans gate 5-7. Pelsselgeren lot seg ikke skremme av millionvederlaget, og så et klart potensial i eiendommens beliggenhet.

Slik har eventyret om sauegjeteren og pelsselgeren fra Vats i Ål utviklet seg til dagens storindustri.

Thon har i likhet med flere av Norges rikeste menn ikke en lang utdannelse å vise til. På CV-en finner vi riktig nok et engelsk/tysk-kurs fra Berlitz School i London i 1947.

Milliardverdier til tross, Olav Thon har et svært nøkternt syn på bruk av penger. Her finnes hverken privatfly eller luksusyacht til flere hundre millioner kroner.

Turer i fjell og mark gir Thon adspredelse, glede og energi til fortsatt å holde tempoet oppe - en svært respektabel alder til tross.

Eiendomskongen har fått Oslo Handelstands æresmedalje i gull, han er (ikke uventet) æresmedlem i Den Norske Turistforening og han kan smykke seg med tittelen Århundrets halling (Hallingdølens ærespris).

29. juni 2013 fylte Olav Thon 90 år.

En milliard kroner i skatt I begynnelsen av 2013 kunne VG fortelle at hotell- og eiendomskongen personlig har betalt over en milliard i skatt totalt sett de siste 17 årene.

Fasit, som var utarbeidet av revisjonsselskapet BDO, viste at 1,05 milliarder kroner har gått fra Thon inn til AS Norges statskasse.

I slutten av september rangerte Kapital, tradisjonen tro, Norges 400 rikeste personer. Ikke uventet tronet skipsreder John Fredriksen i ensom majestet på toppen - denne gang med en formue på til 90 milliarder kroner.

Tre personer kjempet hardt om 2. plassen, men det ble eiendomskongen Olav Thon som kunne titulere seg med som Norges 2. rikeste person, denne gang med en formue på 27,7 milliarder kroner, opp fra 25,5 milliarder kroner i 2012.

Lykke Thon har tidligere slått fast at lykken er en hverdag som er fri for stress, mas og misunnelse.

- Jeg vet at dersom det skulle gå så inderlig galt at jeg mister alt jeg eier, kan jeg likevel opprettholde det liv jeg lever og liker aller best. Fortsatt kan jeg drive gården oppe i Hallingdalen, hugge ved og gjete sauer, understreket Thon.

Tirsdag ettermiddag kom nyheten om at Olav Thon gir bort formuen sin til Olav Thon Stiftelsen.

Stiftelsens samlede egenkapital er 25,4 milliarder kroner, bestående av samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen AS.

I tillegg skal opptil 100 millioner kroner gis bort årlig, og Thon vil at store deler av pengene skal gå til å utvikle kompetansen innen naturfag, matematikk og medisin i Norge.

Flere nyheter Olav Thon-imperiets vanvittige vekst Olav Thon tjente over 300 mill. Thon: - Får håpe de tar til vettet