Sauen som er en ålreit hund

RASTEBY/TROMSØ: Pluto er ikke som andre sauer. Pluto tror nemlig at han er en hund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han lyder sitt hundenavn, omgås hundekompiser, spiser hundemat, vokter huset som ei vaktbikkje, breker når det kommer gjester og snuser før han slipper folk inn. Og han sanker sau bedre enn noen gjeterhund.

- Han Pluto e' min bæste kamerat. Han e' så snill mot mæ, han Pluto.

Sier Alf Johansen Stenberg, som kan titulere seg væreier. For to og et halvt år siden, da Pluto var liten, døde mora. Pluto ble det man kaller et kopplam. Eieren, han Alf, måtte på kort varsel tre inn i foreldrerollen med morsmelkerstatning, omsorg og kjærlighet.

Tok etter bikkjene

Nå er «far og sønn» uatskillelige.

Alf Johansen Stenberg er snart 70 år og enslig. Han bor på gården sin i Rasteby, et lite sted mellom Oteren og Lyngseidet i Troms.

Den vesle væren kom til en familie bestående av Alf og to hunder: golden retrieveren «Fina», og blandingshunden «Gutta». Han ble fort husvarm, og Alf bestemte seg for et hundenavn siden han tok sånn etter bikkjene.

Det måtte bli Pluto.

- Han Pluto spis' hundemat. Han like' Frolic bæst, forteller Alf.

Pass Dem for hunden

Pluto gjør hundeting. Han sanker sauer som en gjeterhund. Han kommer når Alf roper «Pluto!». Han fotfølger sin herre og mester på tur i skog og mark.

- De er som Fantomet og Ulv, flirer nabo Svein Bruvold.

Når Pluto ikke er med «pappa» på tur, vokter han huset. Han ligger på trappa og følger med. Gjester bør gjøre avtale på forhånd, sånn at Alf kan få satt Pluto i bånd.

Hvis ikke breker nemlig væren høyt når det kommer folk. Så løper han dem i møte, og snuser etter kjente lukter. Er du fremmed, risikerer du å bli stanget ned. Pluto tar oppgaven som vaktbikkje alvorlig.

<B>MITT LIV SOM HUND:</B> -La oss dra på tur!synes væren Pluto å si til sin herre og mester, Alf Johansen Stenberg. Til høyre Pluto lekekamerat "Gutta". Nylig døde deres felles venn, retrieveren "Fina". Så nå er det tre igjen i familien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer