Sauene ble blinde av aska og døde

Bøndene nærmest vulkanen har mistet flere sauer etter askemarerittet. Slik rammes islendingene.

HAR MISTET FLERE SAUER: Sauebonden Bjarmi Baldursson har mistet flere sauer etter at de trolig ble blinde av aska og prøvde å søke ly. Her står han ved en av de døde sauene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
HAR MISTET FLERE SAUER: Sauebonden Bjarmi Baldursson har mistet flere sauer etter at de trolig ble blinde av aska og prøvde å søke ly. Her står han ved en av de døde sauene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KIKRJUBÆJARKLAUSTUR (Dagbladet): Plutselig ser man bare noen meter foran seg. Det ser ut som svært tett tåke, men om man våger seg ut blir man overfalt av finkornet aske fra alle kanter. I munnen og i øynene.

Islendingene som bor i området rundt vulkanen har i flere dager knapt vært i stand til å bevege seg utendørs. Nå tar de alltid på seg munnbind og vernebriller før de går ut.

Tidlig i går, da Dagbladet tok seg inn i det hardest rammede området, var det til tider mørkt og mye vind. Den mørke askestormen gjorde det utfordrende å kjøre.

Blinde og døde sauer Men senere på dagen lettet det litt. Da begynte Bjarmi Baldursson, broren Sigurdur og faren Bjarni ved gården Múlakoti like øst for landsbyen Kirkjubæjarklaustur sammen med frivillig hjelpemannskap å hente inn omtrent 350 sauer.

- Sauene er blinde og sprang inn i veggen og i gjerdene. Vi har funnet fire sauer og en eller to lam døde, forteller Bjarmi Baldursson til Dagbladet.

SER ETTER SAUENE: Bonde Sigurdlaugur Gislason inspiserer jordene sine på gården, som er dekket av askestøv.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SER ETTER SAUENE: Bonde Sigurdlaugur Gislason inspiserer jordene sine på gården, som er dekket av askestøv. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Dagbladet fikk se noen av dem. De lå begravd av gjørme og aske nede i en grøft. Baldursson mener sauedødsfallene har sammenheng med at de ble blinde av aska og at de prøvde å søke ly fra den.

- Det var først nå vi kunne ta dem inn. Det har vært helt umulig å gjøre noe før, sier Baldursson.

Den første dagen aska begynte å lave ned, forteller Baldursson at de la seg et lag med to centimeter aske. I går var det kanskje over fem centimeter aske som hadde lagt seg som land i gresset.

Bekmørkt Sigurlaugur Gislason på gården Geirland har sett ekstra mye etter sauene og har tatt inn hestene etter at aska fra vulkanutbruddet fra Grimsvötn falt som et svart lokk over Sør-Island.

- Jeg kjenner dette jordet som min egen lomme, men i  går da jeg skulle ta inn hestene så jeg ingenting, sier Gislason til Dagbladet.

TJUKT MED ASKE: Bonde Bjarmi Baldursson viser oss askenedfallet på jordet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
TJUKT MED ASKE: Bonde Bjarmi Baldursson viser oss askenedfallet på jordet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Det var helt bekmørkt de første dagene, fortsetter Gislason, som frykter at også sauene på Geirland kan dø på grunn av aska.

- Men jeg har heldigvis ikke sett noen døde sauer hittil, sier Gislason.

Flere av dyrene Dagbladet observerte i dag hadde svarte striper rennende ned fra øyene etter at de har fått aske i øyene.

Krisemøte Den islandske statsministeren Johanna Sigurdardottir besøkte landebyen Kirkjubajarkloustur sammen med innenriksminister Ögmundur Jónasson og politidirektør Haraldur Johannessen. De deltok på et krisemøte for å finne ut hva som skal foregå de neste dagene og for å finne ut om de kan forbedre noen av rutinene ved vulkanutbrudd.

- Vi ser oss rundt her fordi vi vil se hvordan folk håndterer situasjonen og om hva vi kan gjøre for å møte deres behov. Vi ønsker å svare på en slik situasjon på best mulig måte, og ønsker å se om det er noe vi kunne gjort bedre, sier Sigurdardottir til Dagbladet.

DØDE: Her ligger en død sau som døde som følge av askenedfallet de siste dagene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
DØDE: Her ligger en død sau som døde som følge av askenedfallet de siste dagene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Politidirektør Haraldur Johannessen, som er sjef for krisehåndteringen på Island, opplyser at befolkningen på Sør-Island er spesielt følsom til slike situasjoner siden de også ble rammet av Eyjafjallajökull.

- Vulkanutbruddene har rammet dem hardest. Derfor er det viktig å besøke dem og snakke med dem om hvordan de opplever det. Vi diskuterte på krisemøtet hvordan vi vil håndtere situasjonen i dag og i dagene framover, sier Johannessen til Dagbladet.

SVARTE I ØYNENE: Flere av sauene har fått svarte striper fra øynene. Her et lam med sorte øyne. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SVARTE I ØYNENE: Flere av sauene har fått svarte striper fra øynene. Her et lam med sorte øyne. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer