Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sauer bedre beskyttet enn barn

I halvannet år har Justisdepartementet jobbet med en ny lov for å beskytte folk mot hunder. Men fremdeles har sauer bedre rettsvern enn mennesker hvis en hund går til angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også: Krever død over bitende hunder

  4000 mennesker må hvert år til lege etter at de har blitt bitt av hund. I halvannet år har Justisdepartementet jobbet med et nytt lovutkast som skal beskytte mennesker mot aggressive hunder.

  Høringsnotatet

  har vært ute til gjennomgang hos 600 høringsinstanser.

  Bufeloven strengest

  Én av paragrafene i lovutkastet lyder:

  «For å redde folk eller dyr fra en truende, jagende eller angripende hund, kan hunden om nødvendig skades eller avlives av enhver.

  I dag kan bare hundeeieren selv avlive en hund. Men hvis du ser at en hund angriper et menneske, gjelder nødvergeparagrafen: Da har du lov til å skade eller drepe hunden for å redde offeret. Men i det øyeblikket hunden er revet løs og ikke lenger er umiddelbart farlig, er det ulovlig å ta avlive hunden.

  Hvis hunden derimot jager en sau, kan saueeieren straks drepe hunden eller kreve den drept innen tre måneder, selv om hunden ikke har gått til angrep. En hund som ikke går i bånd i et område der dyr beiter, kan også uten videre tas livet av, ifølge bufeloven.

  Hvis en hund derimot tar seg inn i en barnehage, gjelder ikke samme regler: Da må hunden enten være truende eller gå til angrep. Frykten for at dyret kan skade små barn, er ikke nok.

  En hund som har angrepet mennesker, kan avlives hvis den fremdeles går løs og er truende. Men først må man klage til hundeeieren. Hvis hunden ikke går løs, er det vanskelig å få den avlivet: Da regner man ifølge loven nemlig med at hunden ikke er truende.

  Hundeeieren fikk bot

  I 1994 ble

  Tord

  (6) drept av en polarhund som tilhørte stefaren hans. Den samme hunden hadde tidligere angrepet et lite barn som så vidt overlevde og måtte sy 30 sting - uten at noe skjedde.

  Ifølge Straffelovens ' 354 kan hundeeiere ilegges bøter hvis hundene deres skader mennesker. Hvis hunden går løs og fremdeles er truende eller «til vesentlig ulempe» etter at den har skadet mennesker, kan hunden bli avlivet.

  Politiet henla hundedrapet på Tord. Tords pappa, Tormod Tørstad, måtte selv klage politiets henleggelse inn for Riksadvokaten. Saken endte med at hundeeieren fikk en bot på 10 000 kroner for seksåringens død.

  Hvis en hund derimot biter ihjel en sau, blir hunden avlivet, og saueeieren får erstatning fra hundeeierens forsikringsselskap.

  Den nye loven skal styrke rettighetene til mennesker som blir truet eller bitt av hund. I dag møter fedrene til Johannes Åsheim (7) og Tord Tørstad Korban (6) opp hos justisminister Odd Einar Dørum for å legge frem sine synspunkter på hvordan den nye hundeloven bør være. De er klare i sin mening: Hunder må avlives hvis de biter så kraftig at offeret må ha behandling.

  -

  Hundene må dø

  , sier de.

  Men før det kommer noen ny hundelov, må Justisdepartementet gå gjennom alle høringsuttalelsene og utarbeide en ny lovtekst. Deretter skal justisministeren og regjeringen behandle lovforslaget, før det legges frem for Stortinget. Dét skjer neppe før til høsten.

  Tidligere saker:

  Hundeeiere cowboyer

  Biter fra seg

DREPT: Denne pitbullen ble skutt av politiet etter å ha drept et barn i Hamburg for snart to år siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!