SKAMBITT: Flere av sauene til gårdsbruker Preben Fosaas ble lørdag kveld skambitt av en løs hund på øye Ormøy utenfor Nøtterøy. Foto: Preben Fosaas
SKAMBITT: Flere av sauene til gårdsbruker Preben Fosaas ble lørdag kveld skambitt av en løs hund på øye Ormøy utenfor Nøtterøy. Foto: Preben FosaasVis mer

Sauer skambitt av løs hund

Gårdbruker sier berusede eiere bare lo da han kom over med båt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt klokka 19.30 lørdag kveld ble gårdbruker Preben Fosaas oppringt av en fortvilt mann på øya Ormøy like utenfor Nøtterøy. Det var Tønsberg Blad som først omtalte saken.

En hund hadde nemlig fått løpe fritt rundt på øya og herjet med flere av sauene som gikk og beitet. 

- Jeg fikk en telefon fra en mann som fortalte meg at det var en hund som fikk løpe fritt rundt på øya og herje med dyra mine. Han som ringte var skikkelig fortvila for han hadde snakket til dem flere ganger, sier Fosaas til Dagbladet.

Det var Sindre Ims Myhre som varslet Fosaas. Han forteller til Tønsberg Blad at hunden gikk til angrep på sauene umiddelbart etter at den kom i land på øya.

- Den sprang rett mot sauene, som løp av gårde i panikk. Et av dyrene hoppet ut i sjøen og la på svøm. Hunden hoppet etter og angrep den forsvarsløse sauen ute i sjøen og bet den i bakparten. Ungdommene sto på land og lo høyt av det de så. Jeg ble meget forbannet over slik oppførsel og ba dem øyeblikkelig å ta hunden i bånd. Det lovet de å gjøre, men jeg så senere at de hadde sluppet den løs igjen, sier Ims Myhre til avisa.

Fosaas ringte derfor politiet før han kastet seg i bilen og kjørte mot båten sin. Rundt en time etter han ble varslet ankom han øya med båt. Der møtte han blodige sauer og berusede folk.

- De bare lo - Det var en haug unge og voksne som hadde fest der ute, og jeg tror ikke de skjønte hva som foregikk. De bare lo. Fire av sauene var skambitt og blødde kraftig, sier Fosaas til Dagbladet.

BLODIG: Denne sauen fikk store sår på lårene og i ansiktet. Fosaas valgte å ta med denne sauen rett til veterinær lørdag kveld. Foto: Preben Fosaas
BLODIG: Denne sauen fikk store sår på lårene og i ansiktet. Fosaas valgte å ta med denne sauen rett til veterinær lørdag kveld. Foto: Preben Fosaas Vis mer

Ifølge gårdbrukeren nektet de først for det som hadde skjedd.

- Men da jeg fortalte at de var blitt observert la de seg flate. Men det var likevel ikke noe anger å se, sier han.

Fosaas forteller til Dagbladet at han hadde løpende kontakt med politiet på telefon. Opprinnelig ønsket han ikke å dra ut på øya alene fordi han ikke visste hva han kom til å møte.

Rett til veterinæren Ifølge Fosaas var dyrene stressa. Han bestemte seg derfor for å ta med den verst skadde sauen tilbake til land for å bli sjekka av en veterinær, men ikke før hunden var i bånd.

- Den ene sauen ble sjekket lørdag kveld, mens de andre tre ble sjekket på søndag. Veterinæren sa at hvis jeg ikke hadde kommet så raskt tilbake med dyrene, så kunne de dødd.

Alle sauene måtte sy etter at hunden, en blandingshund på størrelse med en schäfer, hadde bitt dem på lårene, haka og på snuta. Nå står de på gården med smertestillende.

- Jeg håper veldig at sårene gror og at det ikke dukker opp noen infeksjoner. Dette er avlsdyr, de beste av de beste som jeg håper kan stå til avl de neste 8-10 årene. Sårene de fikk er så store at de kan by på problemer senere, sier Fosaas.

Nasjonalpark Ormøya er en del av Færder nasjonalpark. På hele øya er det skiltet at det går beitedyr i området og at det er båndtvang på alle hunder.

MÅTTE SY: Her ser vi et av sårene sauen fikk i ansiktet etter at løshunden gikk løs på den. Foto: Preben Fosaas
MÅTTE SY: Her ser vi et av sårene sauen fikk i ansiktet etter at løshunden gikk løs på den. Foto: Preben Fosaas Vis mer

- Jeg har opplevd tilfeller med løshunder tidligere, men ikke på denne måten. Derfor valgte jeg også å anmelde forholdet, for slik kan vi ikke ha det. Verken i denne skjærgården og ellers, sier Fosaas til Dagbladet.

Folka som eide hunden tok ikke kontakt med Fosaas eller politiet.

- De så skadene på dyra, men sa at det bare var kjøtt som var skadd, sier gårdsbrukeren.

STRESSA: Ifølge Fosaas var dyrene veldig stressa da han ankom Ormøy senere på kvelden. Han har nå anmeldt forholdet. Foto: Preben Fosaas
STRESSA: Ifølge Fosaas var dyrene veldig stressa da han ankom Ormøy senere på kvelden. Han har nå anmeldt forholdet. Foto: Preben Fosaas Vis mer