Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet til Dagbladet:

Saumfarer det mørke nettet i jakten på spor etter gjerningspersoner

- Et stort fokus i etterforskningen, sier etterforskningsleder Tommy Brøske.

Sporene: Politiet saumfarer det mørke nettet i jakten på spor etter gjerningspersoner. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM/LØRENSKOG (Dagbladet): Politiet holdt fredag sin tredje pressekonferanse i forbindelse med den antatte bortføring av 68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen. Kvinnen, som er gift med milliardæren og investoren Tom Hagen, har vært savnet siden 31. oktober i fjor. Først onsdag denne uka gikk politiet ut og opplyste om forsvinningen offentlig.

Over 250 tips har kommet inn i saken i løpet av de siste 48 timene. Politiet har i tillegg gått ut og etterlyst tre personer som ble fanget opp på videoovervåkning utenfor Tom Hagens arbeidsplass bare timer før hans kone forsvant fra deres hjem på Fjellhamar.

Men overvåkningsvideoen og ekteparets bolig er ikke de eneste stedene det nå jaktes på spor og gjerningspersoner. Etterforskningsleder Tommy Brøske opplyser fredag til Dagbladet at de også søker etter spor på det såkalte mørke nettet.

- Dette er naturlig nok et stort fokus i etterforskningen, og vi ser på alle muligheter rundt dette i jakten på en løsning, sier Brøske.

FORSVUNNET: Milliardærkona Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober 2018. Dette er siste nytt i saken. Reporter: Audun Hageskal / Jesper Nordahl Finsveen. Video: Marie Røssland / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Løsepengekravet

Kripos har i sine tidligere beskrivelser av «det mørke nettet» omtalt det som egne nettverk som er konstruert for å anonymisere brukerne og tjenestene samt vanskeliggjøre lokaliseringen av disse. De omtaler videre valutaen som brukes på denne delen av nettet som kryptovaluta.

«Det mørke nettet» har vært tema i en rekke straffesaker tidligere, blant annet hvor omsetning av narkotika og overgrepsmateriale har vært tema. Nettverkene gjør at man kan kommunisere anonymt og kryptert, og på den måten skjule spor om hvem man er og hvor man befinner seg.

Tidligere har det kommet fram at det i forbindelse med Hagens forsvinning har blitt framsatt et krav om løsepenger. Summen skal være på ni millioner euro, eller drøye 85 millioner kroner, utbetalt i kryptovaluta.

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av personer som ble observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass 31. oktober. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen samme dag, og ønsker kontakt med disse personene. Video: Politiet Vis mer

Brøske har så langt ikke ønsket å bekrefte summen. Han bekreftet torsdag likevel at det var funnet en skriftlig beskjed med løsepengekravet i ekteparets bolig dagen Hagen forsvant.

Jakten fortsetter

Fremdeles pågår det aktiv etterforskning i og ved ekteparet Hagens bolig på Fjellhamar. Torsdag var politiet på plass med hunder og gjennomførte søk. Brøske ønsket fredag ikke å kommentere hvorvidt det ble gjort funn av betydning under arbeidet.

BIOLOGISKE SPOR: Politiet har kalt inn hunder i søket etter den angivelig kidnappede Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Under pressekonferansen fredag ble det også klart at ingen av de tre personene som ble etterlyst torsdag har meldt seg. Det har imidlertid kommet inn tips om hvem disse kan være, uten at politiet har klart å identifisere dem.

Politiet tror Tom Hagens hjem, arbeidsplass og familiemedlemmer kan ha blitt spanet på og kartlagt i forkant av den antatte bortføringen, og ønsker sterkt å komme i kontakt med de tre personene på videoen.

Mistenkelige innkjøp

På fredagens pressekonferanse ble det også kommet med nye oppfordringer til publikum. Politiet tror Hagen kan holdes skjult på ukjent sted enten i Norge eller et annet land, og ba folk være obs på bygg hvor det har blitt dekket til vinduer, utført lydisolerende arbeid eller mistenkelige innkjøp av kvinneklær.

Blant de mer enn 250 tipsene som har kommet inn skal det ligge informasjon om både personer, adresser, kjøretøy og aktiviteter. Brøske gikk fredag ut og igjen etterlyste videomateriale fra for eksempel dashkameraer og droner.

Situasjonen har vært svært utfordrende for politiet, og etterforskningslederen uttalte tidligere denne uka til Dagbladet at de ikke sitter på spor som de mener vil gi en snarlig oppklaring av saken. Etterforskning, vitneavhør og forsøk på å innhente materiale fra videoovervåkning i området rundt boligen har så langt ikke gitt svar på mysteriet om hvem som skal ha bortført 68-åringen.

Kripos, Økokrim, Europol, Interpol og politiets spesialavdeling for gisselforhandlinger er koblet inn siden 31. oktober i fjor. Onsdag så politiet imidlertid ingen annen utvei enn å gå ut med informasjon og be publikum om hjelp. Da var det gått ti uker siden forrige livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!