Corona:

Saumfarer kloakken for virus

Folkehelseinstituttet er fullt i gang med et nytt prosjekt for å oppdage coronavirus.

UNDERVERDEN: Bekkelaget renseanlegg i Oslo. Avføringen til Oslofolk blir nå analysert for coronavirus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UNDERVERDEN: Bekkelaget renseanlegg i Oslo. Avføringen til Oslofolk blir nå analysert for coronavirus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omtrent halvparten av personene som har fått coronavirus, skiller virus ut i toalettet når de går på do.

Det drar Folkehelseinstituttet (FHI) nytte av i et prøveprosjekt som har pågått siden i vår, og som skal vare i seks måneder.

Avløpsvann fra Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo og Ullensaker/Gardermoen–området undersøkes av laboratoriet Nemko Norlab for å finne virus.

Til sammen utgjør befolkningen i disse områdene omtrent 30 prosent av Norges befolkning, opplyser FHI.

I januar omtalte Aftenposten liknende prosjekt som ble startet våren 2020 ved Veterinærhøgskolen og Norsk institutt for vannforskning (Niva).

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, skriver i en SMS til Dagbladet at gjennomgang av kloakken kan gi en pekepinn på smitten i samfunnet.

PEKEPINN: Ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kan avløpsovervåkningen gi en pekepinn for smittetrenden. Foto: Shad Madian / Dagbladet
PEKEPINN: Ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kan avløpsovervåkningen gi en pekepinn for smittetrenden. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- I mange land tar man regelmessige prøver av kloakken for å identifisere smittestoffer. Fordi coronaviruset skilles ut i avføringen, kan man ved repeterte målinger i det samme området få en pekepinn på om smitten stiger eller synker i befolkningen, skriver Nakstad.

Prosjektet ble igangsatt allerede i uke 22. I de siste ukers resultater tyder det på en nedadgående smittetrend basert på avløpstall. Det viser de siste ukesrapportene fra FHI.

«Tidlig varsling»

Mange forbinder kanskje smittesporing med perioden med massetesting både i skolene og på testsentre, men i flere europeiske land har man i tillegg basert seg på overvåkning av avløp. Også i New York gjøres dette, melder New York Times.

KORT PROSESS: Analyser av ubehandlet avløpsvann kan påvise coronavirus. Foto: FHI
KORT PROSESS: Analyser av ubehandlet avløpsvann kan påvise coronavirus. Foto: FHI Vis mer

Ifølge FHI tyder internasjonal forskning på at avløpsovervåkning være gunstig for «tidlig varsling» av nye smittebølger og for å fange opp introduksjon av nye virusvarianter/bekymringsvarianter».

- Prøvene tas på avløpsrenseanlegg som nå mottar avløpsvann fra ca. 30 prosent av Norges befolkning, og kan i teorien derfor gi et greit, men ikke fullstendig bilde av mengden SARS-CoV-2 i avløpsvannet. For eksempel vil utbrudd i områder uten tilknytning til disse avløpsanleggene ikke plukkes opp, skriver seniorrådgiver Line Victoria Moen ved FHI i en e-post til Dagbladet.

VASK ALT: Ja, du bør vaske alt av frukt og grønt - og det bør du gjøre alltid, ikke kun nå med corona-situasjonen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

«Viktig supplement»

Målet med FHIs avløpsprosjekt er å danne grunnlag for videre beredskap, opplyser prosjektbeskrivelsen til FHI.

FHI mener at avløpstestingen ikke kan erstatte såkalt klinisk testing - som vi alle kjenner fra en vattpinne i nese og svelg.

- I en fase av pandemien hvor andelen i befolkningen som tester seg går ned, vil avløpsovervåking være et viktig supplement i smitteovervåkingen, skriver FHI.

Seniorrådgiver Moen ved FHI understreker at overvåkningen foreløpig er et prøveprosjekt.

- Det er foreløpig et pilotprosjekt som skal evalueres ved periodeslutt. Hensikten med prosjektet er å vurdere nytteverdien av å overvåke SARS-CoV-2 i avløpsvann som et supplement til den kliniske overvåkingen for å følge med på smittetrenden i befolkningen og for å fange opp nye virusvarianter, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer