Corona:

Saumfarer kloakken for virus

Folkehelseinstituttet er fullt i gang med et nytt prosjekt for å oppdage coronavirus.

UNDERVERDEN: Bekkelaget renseanlegg i Oslo. Avføringen til Oslofolk blir nå analysert for coronavirus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UNDERVERDEN: Bekkelaget renseanlegg i Oslo. Avføringen til Oslofolk blir nå analysert for coronavirus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Omtrent halvparten av personene som har fått coronavirus, skiller virus ut i toalettet når de går på do.

Det drar Folkehelseinstituttet (FHI) nytte av i et prøveprosjekt som har pågått siden i vår, og som skal vare i seks måneder.

Avløpsvann fra Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo og Ullensaker/Gardermoen–området undersøkes av laboratoriet Nemko Norlab for å finne virus.

Til sammen utgjør befolkningen i disse områdene omtrent 30 prosent av Norges befolkning, opplyser FHI.

I januar omtalte Aftenposten liknende prosjekt som ble startet våren 2020 ved Veterinærhøgskolen og Norsk institutt for vannforskning (Niva).

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, skriver i en SMS til Dagbladet at gjennomgang av kloakken kan gi en pekepinn på smitten i samfunnet.

- I mange land tar man regelmessige prøver av kloakken for å identifisere smittestoffer. Fordi coronaviruset skilles ut i avføringen, kan man ved repeterte målinger i det samme området få en pekepinn på om smitten stiger eller synker i befolkningen, skriver Nakstad.

Prosjektet ble igangsatt allerede i uke 22. I de siste ukers resultater tyder det på en nedadgående smittetrend basert på avløpstall. Det viser de siste ukesrapportene fra FHI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer