Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saumfarte 57 millioner dødsattester, fant årets dødeligste dag

Men hvorfor? Ikke godt å si.

ENORM JOBB: Professor David Phillips tok på seg jobben med å samle 57 millioner dødsattester, fra 1979 og 2004, i en database. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
ENORM JOBB: Professor David Phillips tok på seg jobben med å samle 57 millioner dødsattester, fra 1979 og 2004, i en database. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er årets mest dødelige dag.

Hvorfor?

Det er ikke godt å si.

57 millioner dødsattester Det er i korte trekk konklusjonen til den amerikanske sosiologiprofessoren David Phillips - som tok på seg jobben med å samle 57 millioner dødsattester, fra 1979 og 2004, i en database. Dødsattestene omfatter mennesker som døde av naturlige årsaker, og Phillips satt seg fore å finne ut når på året flest døde.

Allerede i 1992 gikk det i LA Times fram at Phillips' forskning fikk en blandet mottagelse blant hans kolleger. Ifølge Washington Post, som nå omtaler resultatene av Phillips' studie, er imidlertid statistikken klar:

I dag, og første juledag, er årets dødeligste dager. Og i en gjennomsnittlig januar dør det 40-60 000 flere enn i en gjennomsnlittlig august eller september.

Mønster Men som vi var inne på - hva er årsaken?

Der kommer Phillips litt til kort.

Han konkluderer med at det ikke har å gjøre verken med selvdrap, bilulykker eller rusmiddelinntak rundt høytiden.

- Mønsteret jeg har kommet fram til gjelder naturlige dødsfall - men ikke i dødsfall som resultat av ytre påvirkning, som bilulykker, sier professoren til Washington Post.

To teorier Han fant imidlertid at da han innsnevret studien sin til å gjelde bare de som dør på sykehus, ble toppene på 1. juledag og 1. nyttårsdag enda høyere.

Den ene teorien etter den andre er sjekket ut, men to hypoteser står igjen som fortsatt ikke avkreftet:

Folk som allerede vet de er syke utsetter behandling for å være sammen med sine kjære i høytiden - og at det er færre og mer uerfarne folk på jobb på sykehusene på de «røde dagene».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media