Sausen var mugnet og maten gått ut på dato

Men gjestene fikk spise ferdig før kjøkkenet ble stengt. I kveld kan matpolitiet være på ditt julebord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Når stemningen går mot taket og du oppdager ukjente ansikter som ikke er SÅ lystige, kan det være «julebordpolitiet» som har kommet på besøk. I kveld og hver dag fram mot julehelgen kan Mattilsynet dukke opp på ditt julebord.

Alle de 63 distriktskontorene er i gang med «Aksjon julebord» over hele landet for at du ikke skal bli dårlig dagen derpå. I alle fall ikke av maten.

Mattilsynet sentralt har ennå ikke oversikt over standarden på julekjøkken over det ganske land. Men i to aksjoner i går i Oslo og i Kirkenes tok Mattilsynet affære på direkten.

Mattilsynet i Øst-Finnmark stengte kjøkkenet på Rica Hotell Kirkenes mens selskapet var i gang, melder NRK Finnmark.

Fikk spise ferdig
Men på tross av at en god del sauser var mugnet, at matvarer var gått ut på dato, at 60 kilo kjøtt ble beslaglagt fra kjølelageret og at kjøkkenhygienen var under minstemål, fikk julebordgjestene spise ferdig før «matpolitiet» stengte kjøkkenet
.

- Når vi stenger et hotellkjøkken så er det jo selvfølgelig en helserisiko. Men vi har ikke grunnlag for å tro at noen ville bli syke, sier Hilde Berendtsen i Mattilsynet i Øst-Finnmark om bakgrunnen for når kjøkkenet ble sendt.

Men på Nissemors finstue på Rådhusplassen i Oslo kom julebordgjestene til stengte dører i går kveld. Mattilsynet hadde gjort kort prosess tidligere på dagen. 

- Vi har varslet om at vi kom til å gjennomføre en slik landsomfattende aksjon, fordi julebordsesongen er den mest hektiske i restaurantbransjen, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Finn Oluf Nyquist i Mattilsynet til Dagbladet.no.

 AKSJON JULEBORD:  Mattilsynet over hele landet dukker opp på resturantsjekk i disse dager. Illustrasjonsfoto: Mette Møller.
AKSJON JULEBORD: Mattilsynet over hele landet dukker opp på resturantsjekk i disse dager. Illustrasjonsfoto: Mette Møller. Vis mer

- Ikke gledesdreper

Han understreker at Mattilsynets hensikt ikke er å være gledesdreper når kolleger og venner kommer sammen til sitt årlige juleblot.

- Tvert i mot, vår jobb er å sørge for at alle skal ha det så trygt og hyggelig som mulig, sier Nyquist.

Den samlede oversikten fra julebordpolitiets spaning, kommer like før jul. Nissemors finstue åpnet igjen allerede i ettermiddag etter en nattlig dugnadsinnsats.

- Kjøkkenet vårt er åpent nå, men vi vil ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt. Prøv direktøren i morgen, sier kvinnen i resepsjonen på Rica Hotell Kirkenes da Dagbladet.no ringte lørdag kveld.