VAR NÆRE: Overgrepsanklagede Jimmy Savile hadde som kjent et nært forhold til flere av Storbritannias mektigste, deriblant tidligere statsminister Margaret Thatcher (t.v.). I dag offentliggjøres et hittil hemmelig brev, som Savile skrev til Thatcher. I brevet omtaler han jentene han skal ha forgrepet seg på. Foto: NTB Scanpix
VAR NÆRE: Overgrepsanklagede Jimmy Savile hadde som kjent et nært forhold til flere av Storbritannias mektigste, deriblant tidligere statsminister Margaret Thatcher (t.v.). I dag offentliggjøres et hittil hemmelig brev, som Savile skrev til Thatcher. I brevet omtaler han jentene han skal ha forgrepet seg på. Foto: NTB ScanpixVis mer

Savile omtalte jentene han forgrep seg på - i et brev til Margaret Thatcher

- De elsker deg, alle sammen. Jeg også!!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et forsøk på å få den daværende statsministeren til å gi sin støtte til et sykehus - der Savile skal ha forgrepet seg på flere unge jenter - skrev overgrepsanklagede Jimmy Savile et hittil ukjent brev til Margaret Thatcher. 

Brevet fra 1980 er en del av flere dokumenter som gjøres offentlige i dag. 

Savile og den daværende statsministeren spiste lunsj sammen på Stoke Mandeville Hospital, som Savile forsøkte å verve støtte til. Han ønsket ifølge Sky News at sykehuset skulle renoveres.

En drøy uke etter møtet sendte den avdøde BBC-skikkelsen, som var en kjent person innenfor veldedighetsarbeid, et brev til Thatcher. 

«Kjære statsminister. Jeg ventet en uke før jeg skrev til deg, for å takke deg for lunsj-invitasjonen - fordi jeg hadde en så flott tid, og ville ikke virke for desperat» skriver Savile, som døde i fjor, 84 år gammel. 

FIKK BREV AV SAVILE: Storbritannias første kvinnelige statsminister, Margaret Thatcher, mottok i 1980 et brev fra avdøde Jimmy Savile, hvor Savile selv omtaler jentene han skal ha forgrepet seg på over flere tiår. Savile var et velkjent og respektert BBC-ansikt fram til sin død i fjor, 84 år gammel. BBC anklages for ikke å ha stoppet Savile. Foto: NTB Scanpix
FIKK BREV AV SAVILE: Storbritannias første kvinnelige statsminister, Margaret Thatcher, mottok i 1980 et brev fra avdøde Jimmy Savile, hvor Savile selv omtaler jentene han skal ha forgrepet seg på over flere tiår. Savile var et velkjent og respektert BBC-ansikt fram til sin død i fjor, 84 år gammel. BBC anklages for ikke å ha stoppet Savile. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han fortsetter brevet ved å referere til jentene ved sykehuset, som en ITV-dokumentar gjorde kjent at han forgrep seg seksuelt på. 

Flere av de yngste ofrene var så unge som 13 år, og beskrives som svært «sårbare» i tida før da Savile forgrep seg på dem. 

«Mine kvinnelige pasienter lot som om de var gale av sjalusi, og ville vite hva du hadde på deg og hva du spiste. Alle de paralyserte guttene kalte meg Sir James hele uka. De elsker deg, alle sammen. Jeg også!!» står det i brevet.

Savile skal ifølge nyhetsbyrået AP ha jobbet hardt med å prøve å overtale statsministeren til å redusere tida det tok før en veldedighet kunne slippe unna skattefradrag.

- Det er kjent at Jimmy Savile, sammen med sin pengeinnsamling, hadde status som en slags helt, en eksentrisk helt, over en lengre periode, sier historiespesialist ved National Archives, Mark Dunton, til nyhetsbyrået.

VAR GODT LIKT: Siden han døde i fjor høst har det blitt kjent at Jimmy Savile, her med Toyah Wilcox fra en av innspillingene av hans kjente tv-show «Top of the Pops», skal ha forgrepet seg seksuelt på flere jenter. BBC anklages på sin side for ikke å ha stanset Savile, da flere hevder overgrepene hele tida var kjent. Foto: NTB Scanpix
VAR GODT LIKT: Siden han døde i fjor høst har det blitt kjent at Jimmy Savile, her med Toyah Wilcox fra en av innspillingene av hans kjente tv-show «Top of the Pops», skal ha forgrepet seg seksuelt på flere jenter. BBC anklages på sin side for ikke å ha stanset Savile, da flere hevder overgrepene hele tida var kjent. Foto: NTB Scanpix Vis mer