PROTESTERER: Folk i Irland holder bilde av Savita Halappanavar mens de protesterer utenfor parlamentet i Irland. De krever å få legalisert abort AFP / PETER MUHLY
PROTESTERER: Folk i Irland holder bilde av Savita Halappanavar mens de protesterer utenfor parlamentet i Irland. De krever å få legalisert abort AFP / PETER MUHLYVis mer

Savita (31) døde av spontanabort - ble nektet hjelp på sykehuset fordi hun befant seg i et katolsk land

Nå protesterer tusenvis utenfor det irske parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Savita Halappanavar (31) ble lagt inn på Galway universitetssykehus i Irland 21. oktober. Hun var gravid i 17. uke og hadde store smerter i ryggen. Det viste deg at hun spontanaborterte.

Hun ble nektet å fullføre aborten fordi fosterets hjerte fortsatt banket, og hun befant seg i et katolsk land. Det er forbudt å utføre abort i Irland.

Én uke etter hun ble lagt inn på sykehus døde Halappanavar av skadene, melder Irish Times.

Vite til konas død Hennes mann var vitne til at hans gravide kone døde av blodforgiftning.

- Jeg holdt henne i hånden. Legene pumpet hjertet hennes, og sa at vi mistet henne, sier Praveen Halappanavar til Daily Mail.

Ektemannen ba legene på sine knær om at de skulle fjerne forsteret gjentatte ganger, men legene nektet.

Ekteparet flyttet til Irland for noen år siden etter at mannen fikk seg jobb som ingeniør i Galway. Savita jobbet som tannlege. Begge gledet seg til å få sitt første barn som skulle komme til verden 20. mars. Bare for noen uker siden arrangerte paret "baby shower".

Da Savita begynte å få smerter i ryggen gikk hun til jordmor ved Galway universitetssykehus for å ta tester. Hun ble fortalt at testene var fine og ble sendt hjem igjen.

Savita var sikker på at noe var galt etter at hun kom hjem og var på toalettet.

- Hun gråt og var i sjokk. Vi dro rett tilbake til sykehuset, sier ektemannen.

Barnet var døende De nye testene fikk urovekkende resultater. Utpå formiddagen ble mer undersøkende tester gjennomført av lege og paret fikk beskjed at det var noe galt med fosteret. Legene kunne ikke redde barnet.

STERKE REAKSJONER: Savitas død har blåst nytt liv i abortdebatten. Foto: AFP / PETER MUHLY
STERKE REAKSJONER: Savitas død har blåst nytt liv i abortdebatten. Foto: AFP / PETER MUHLY Vis mer

Paret fikk beskjed at alt ville være over fra fire til fem timer, og at de kunne reise hjem etter det. Etter to dager ble helsetilstanden til kona forverret.

- Torsdag kveld begynte Savita å fryse og skjelve, sier ektemannen.

Hun ble fraktet til intensivavdelingen, og hun døde tidlig søndag 28 oktober.

Ektemannen fraktet liket av kona tilbake til India for kremasjon.

- Jeg har gått fra å føle meg på toppen av verden til å bli revet helt i stykker, sier han.

Abort-debatt Kvinnens død har blåst liv i Irlands abortdebatt, og gitt et nytt press på statsminister Enda Kenny for å legalisere abort i tilfeller der morens liv er i fare.

I kveld foregår det store protester utenfor Leinster House, som er parlamentet i Irland. De som protesterer holder opp skilt med bilde av Savita Halappanavar og krever å få legalisert abort.

GALWAY UNIVERSITETSSYKEHUS: På dette sykehuset i Irland døde gravide Savita Halappanavar etter at legene nektet å fjerne det døende fosteret. Foto: AP / PA
GALWAY UNIVERSITETSSYKEHUS: På dette sykehuset i Irland døde gravide Savita Halappanavar etter at legene nektet å fjerne det døende fosteret. Foto: AP / PA Vis mer