Folkeavstemning i Irland:

Savita døde etter å ha blitt nektet abort

I mai eller juni skal Irland holde en folkeavstemning om en mulig liberalisering av lovgivningen.

DØDE: Savita Halappanava ble nektet abort på et sykehus i Irland. Hun spontanaborterte og døde seinere av blodforgiftning. Her fra en demonstrasjon i etterkant av hendelsen i 2012. Foto: NTB Scanpix
DØDE: Savita Halappanava ble nektet abort på et sykehus i Irland. Hun spontanaborterte og døde seinere av blodforgiftning. Her fra en demonstrasjon i etterkant av hendelsen i 2012. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kveld ble det klart at Irland skal holde folkeavstemning om en mulig liberalisering av abortlovgivningen. Og muligens slipper tusenvis av kvinner å reise til Storbritannia for å ta abort.

Landets nåværende abortlover er av Europas aller strengeste. I 1983 ble det etablert et tillegg i grunnloven som fastslår at det skal tas like mye hensyn til det ufødte barnet, som til den gravide.

Det tas ikke hensyn til kvinner som blir gravide etter voldtekt eller incest. Man får heller ikke ta abort om det viser seg at det er noe alvorlig galt med fosteret.

I 1986 ble loven derimot endret. Nå kan man bare få innvilget abort om det er fare for morens liv. Kvinner som utfører abort selv, og dem som hjelper til, risikerer opp mot 14 års fengselsstraff.

ENFRINGER: Statsminister Leo Varadkar sier folkeavstemningen om endringer i Irlands abortlovgivning skal holdes i mai. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
ENFRINGER: Statsminister Leo Varadkar sier folkeavstemningen om endringer i Irlands abortlovgivning skal holdes i mai. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix Vis mer

Skrekkhistorien

Historien som oftest trekkes fram er fra 2012. Da døde indiske Savita Halappanava etter å ha blitt nektet abort i Irland.

Det var først da hun kjente ryggsmerter at hun oppsøkte Universitetssykehuset Galway. Der skal hun ha fått beskjed om at de ikke kunne ta abort, fordi Irland er et katolsk land.

Seinere ble det kjent at 31-åringen spontanaborterte og døde av blodforgiftning, skriver BBC.

Rundt 2000 demonstranter møtte opp utenfor det irske parlamentet i Dublin for å kreve endringer i abortlovgivningen.

- I et forsøk på å redde et fire måneder gammelt foster, drepte de min 31-årige datter, uttalte moren til Halappanava den gang.

- Tøff avgjørelse

- Jeg vet at dette vil bli en tøff avgjørelse for det irske folket å ta, sier statsminister Leo Varadkar, ifølge BBC.

Han sier at den nåværende loven gjør aborter utrygge, uregulerte og ulovlige.

- Jeg vet at det er et veldig personlig og privat tema, og for de fleste av oss er det ikke helt svart-hvitt. Det handler om balansegangen mellom rettighetene til en gravid kvinne og et ufødt barn, sier han.

Tusenvis reiser

Tusenvis av irske kvinner har de siste åra reist til andre land for å ta abort. Ifølge Det britiske helsedepartementet oppga 3265 kvinner irsk adresse på abortklinikker i England og Wales i 2016.

- Hver graviditet er forskjellig, hver avgjørelse er personlig. Kvinner og jenter i Irland fortjener verdighet. De fortjener retten til privatliv, familie og hjem, sier lederen av Det nasjonale kvinneforbundet i Irland (NWCI), Orla O'Connor, ifølge BBC.

Det nye forslaget til endringer i grunnloven, er at kvinner skal ha rett til selvbestemt abort opp til uke 12 av svangerskapet. Ifølge The Guardian viser de første målingene at det er stort flertall for ny abortlovgivning.

56 prosent ønsker ny lov, 29 prosent er imot, mens 15 prosent svarte at de ikke vet hva de mener.