Savnede jenter funnet i live

GAUSTATOPPEN/OSLO (Dagbladet.no): Asla Maria Bø (19) og Eli Eikeland (19), som falt 200 meter utfor Gaustatoppen i går kveld, er funnet i live. Jentene var sterkt nedkjølt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En person ble observert vinkende rett under den 200 meter høye skrenten der Asla Maria Bø og Eli Eikeland skal ha falt utfor Gaustatoppen i går kveld. En redningsgruppe dro umiddelbart til området.

- Vi aner ikke hvem det er, og har heller ikke fått melding om hvilket kjønn det er snakk om. Men en spesialgruppe er på vei til personen akkurat nå, sa redningsleder Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til Dagbladet.no ved 18-tida i ettermiddag.

Få minutter seinere kom meldingen om at de to jentene er i live. Personen som vinket var den ene av de to jentene.

Jentene i natt nå på Sentralsjukehuset i Telemark til observasjon. Den ene av jentene hadde moderate skader, den andre lette, og begge har fått behandling. Tilstanden er for begge stabil.

Det er foreløpig uklart nøyaktig hva som har skjedd med jentene, men mye tyder på gode friluftskunnskaper reddet dem.

- De hadde overnattet i en snøhule som de hadde gravd ut selv, og klart seg relativt bra, sier lensmann Ole Eivind Næssen i Hjartdal til NTB.

De to kvinnene hadde ikke spade med seg og må ifølge NTB ha gravd ut hulen med hendene, skiene eller muligens med en termoskopp.

Tidligere i dag fant letemannskapene ski og et akebrett i området der de to 19 år gamle jentene var savnet. Dagbladet.no får opplyst at den ene jenta hadde med seg et akebrett, og mye tydere på at funnene, som ble gjort på to ulike steder, stammer fra jentene.

To Sea King helikoptre deltok i leteaksjonen og en alpingruppe med rundt ti deltakere var med i leteaksjonen etter de to jentene fra Seljord folkehøgskole. Røde Kors-mannskaper med scootere lette etter jentene i hele går natt, men uten resultat.

De 19-åringene skulle kjøre på ski langs vestsida av Gaustatoppen ved Rjukan, tidlig onsdag ettermiddag. De var på skoletur i området.

Tidligere i dag gjorde dårlig vær med vind, tett snødrev og tåke, samt snøskredfare i området, letingen vanskelig.

I formiddag trakk Røde Kors-mannskapene seg ut av området på grunn av værforholdene. Været hindret også en gruppe klatrere, bestående av medlemmer av en alpin redningsgruppe og lokale klatrere fra Rjukan, i å delta i aksjonen.

Lokalkjente betegner vestsida av fjellet som et farlig område, overfor Dagbladet.

<B>GAUSTATOPPEN<br> Foto: SCANPIX