Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Savnede kusiner funnet i Oslo

Storbyen ble for skremmende for jentene på 11 og 14 år som rømte fra Marnardal i Vest-Agder. Mens politiet i kveld jaktet på kusinene, ringte de mamma og ba om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leteaksjonen er avblåst. Klokka 20.20 kom meldinga om at jentene er i politiets forvaring. De ble sist sett haikende vekk fra hjembygda klokka 08.30. I stedet for å dra på skolen ville jentene oppleve verden utenfor.

- De ville se mer av den store verden, men den var nok litt større enn de hadde trodd. De opplevde storbyens stygge sider med fulle folk og andre skumle ting, sier Tor Arild Damkaas ved Marnadal lensmannskontor.

Hadde med penger

Jentene ringte hjem til mor etter den skremmende storbyopplevelsen. Hun rådet dem til å gå til onkel politi som tok vel i mot dem på Sentrum politistasjon.

Nå organiserer politiet hjemtransporten for rømlingene. Politiet visste at jentene hadde penger med seg og at det neppe lå noe kriminelt bak forsvinningen.

- Jentene har tidligere vist rømningstendenser, sa politiinspektør Bjørgulv Rygnestad ved Mandal politidistrikt under leteaksjonen.

Alt politi varslet

Jentene var uvitende om apparatet som ble satt igang for å finne dem. Politiet avhørte rektor og flere andre personer. De gjennomgikk også to Color Line-avganger fra Kristiansand, og flere NSB-avganger uten å finne jentene. Alle politienheter på Sørlandet ble varslet.

Da nyheten om de savnede jentene ble kjent, ble det lokale politiet kontaktet av kriminalsjef Arne Pedersen som har ansvaret for Baneheia-etterforskningen. Han ble fortalt at det med all sannsynlighet ikke er en ny Baneheia-sak politiet her står overfor.

Møtte rektor

Trolig har jentene tilbakelagt de rundt 40 milene med tog eller buss.

Klokka 08.30 så to uavhengige vitner jentene haikende ved riksveien. Jentene som egentlig skulle ha vært på skolen i dag, hadde møtt rektoren sin et kvarter tidligere. Rektor Karen Martinussen ved Marnardal ungdomsskole syklet til skolen da hun så jentene komme gående med en venninne. De bar paraplyer i regnet.

- De hadde sekker, og så ut som om de var på vei til skolen. Jentene kom gående på en sidevei om lag 40 meter fra meg, forteller Martinussen.

Mora varslet politiet

Hun hilste på vanlig vis, og tenkte ikke noe mer over møtet.

- Ingenting virket mistenkelig på det tidspunktet - bortsett fra tidspunktet, sier Martinussen.

Jentene - som er kusiner - begynner på skolen først klokka 09, altså var de for tidlig ute. Det gjorde at rektor seinere på dagen sjekket om jentene var i klasserommet.

- De var ikke på skolen, og jeg valgte derfor å ringe mora til 11-åringen, sier Martinussen.

Klokka 16.15 tok mora til 14-åringen kontakt med politiet og meldte dattera savnet. Begge jentene bor på Øyslebø, i gangavstand fra skolen som er kombinert barne- og ungdomsskole.