GRAVER I GJØRMA: Redningsarbeidere har et vanskelig arbeid når de nå graver i gjørma etter savnede personer i jordraset i nordvest Kina. Foto: REUTERS/Xinhua/Wang Yanjun
GRAVER I GJØRMA: Redningsarbeidere har et vanskelig arbeid når de nå graver i gjørma etter savnede personer i jordraset i nordvest Kina. Foto: REUTERS/Xinhua/Wang YanjunVis mer

Savner 2000 personer etter jordskred i Kina

Statlige kinesiske myndigheter frykter at et stort antall mennesker har mistet livet i flere jordskred i Gansu-provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Flere store jordskred ble utløst natt til søndag etter at store nedbørsmengder rammet området lørdag kveld. Søndag formiddag rapporteres det om 127 døde, men tallene er forventet å stige dramatisk. En offentlige tjenestemann opplyser at mer enn 2 000 personer er savnet, melder CNN.

Jordskredene i det nordvestlige Kina, er de siste katastrofale konsekvensene av det kraftige regnværet og oversvømmelsene som har herjet store deler av Kina de siste ukene.

Tibetanere En offentlig tjenestemann sier til statlig kinesisk TV at mer enn 2000 mennesker er savnet etter at jordskredene traff distriktet Zhouqu søndag. Zhouqu ligger i Gannan i Gansu-provinsen nordvest i landet. Det statlige nyhetsbyrået Xinhua skriver at området stort sett er befolket av tibetanere.

Leder Mao Shengwu i Gannan-distriktet sier at vannet i en periode steg med en meter hvert femte minutt, og at folk søkte opp på hustakene hvor de vinket etter hjelp. Han legger til at regjeringen har all fokus rettet mot den store oppgaven som er å redde fleste mulig mennesker som nå venter på å få hjelp.

Statlige medier opplyser søndag morgen at Kinas statsminister Wen Jiabao er underveis til det flom- og jordskredrammede området, skriver NTB.

Står under vann Ifølge Xinhua kan 50 000 mennesker ha blitt berørt av jordskredene som har kuttet energiforsyningen til distriktet. Nyhetsbyrået sier at halve distriktet står under vann, og at den tykke gjørma nå gjør veiene uframkommelige.

Jordskredene har begravd flere hus og blokkert en elv som allerede rant over sine bredder, sier en offentlig talsmann i distriktet Zhougu.

Kommer ikke fram Mer enn 1000 mennesker har blitt drept i flommer i år, noe som har rammet store deler av det sentrale og sørlige Kina.

Soldater har ankommet området hvor det store jordskredet er, og søker nå etter mulige overlevende personer. Jordskredet ble utløst tidlig søndag morgen etter et voldsomt regnfall lørdag kveld, skriver det offentlige nyhetsbyrået Xinhua. En kraftstasjon er ødelagt og vannmasser fra Bailong-elven har flommet innover landområdene hvor et stort antall mennesker er blitt fanget.

Myndighetene inspiserer området fra helikopter.

Jordskredene skjedde etter at kraftig regnvær har rammet området de siste ukene.

I alt er omlag 875 000 hjem ødelagt av flom og ras i Kina i år og 9,61 millioner mennesker er blitt evakuert, ifølge den kinesiske regjeringens flomkontroll-kontor.

PÅ VEG: Statsminister Wen Jiabao er på veg til flomområdet nordvest i Kina. Foto: EPA/SONG KYUNG-SEOK
PÅ VEG: Statsminister Wen Jiabao er på veg til flomområdet nordvest i Kina. Foto: EPA/SONG KYUNG-SEOK Vis mer
PÅ VEG: Statsminister Wen Jiabao er på veg til flomområdet i nordvest Kina. Foto: REUTERS/Jason Lee
PÅ VEG: Statsminister Wen Jiabao er på veg til flomområdet i nordvest Kina. Foto: REUTERS/Jason Lee Vis mer