Dobbeltdrapet i Lørenskog

- Savner dere så enormt mye

De drepte barnas far med gråtkvalt sluttinnlegg i retten.

LYS, BLOMSTER OG BAMSER: Folk la ned lys, blomster og bamser utenfor den tiltalte morens hjem etter at sønnene hennes ble funnet drept i leiligheten 19. juli i fjor. Foto: Annika Byrde / NTB
LYS, BLOMSTER OG BAMSER: Folk la ned lys, blomster og bamser utenfor den tiltalte morens hjem etter at sønnene hennes ble funnet drept i leiligheten 19. juli i fjor. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt på slutten av rettssaken mot kvinnen som er tiltalt for å ha drept sine barn på 1 og 7 år, får hennes eksmann og barnas far holde et innlegg.

- Kjære Mikael og Gabriel. Mine to vakre engler. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på dere. Jeg elsker dere og savner dere så enormt mye. Samtidig lever jeg i troen på at dere er på et godt sted, og at dere to har hverandre, sier mannen i 30-åra, og bryter sammen i gråt.

- Vi avsluttet alltid kvelden med å si «God natt, glad i deg, vi ses i morgen». Men det blir dessverre ikke noe i morgen, og det er det som gjør det så uholdbart og ufattelig vondt, inntil den dagen vi møtes igjen, sier faren, svært gråtkvalt.

19. juli, da sønnene ble funnet døde, ble han selv pågrepet og siktet for drapene - men ble sjekket ut av saken samme dag, etter at overveldende bevis mot ekskona ble avdekket i leiligheten hennes.

- To overlagte drap

Aktor Ane Evang la under sin prosedyre ned påstand om lovens strengeste straff - 21 års fengsel - for kvinnen. Statadvokaten mener hun har begått to godt planlagte drap.

- Det er snakk om to små barn som på brutalt vis er fratatt muligheten til å vokse opp, av sin egen mor, sier hun.

DOBBELTDRAP: Det var den 19. juli i 2020 at redningsetatene rykket ut til en brannalarm i en bolig i Lørenskog. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Den tiltalte kvinnen har ikke vært til stede i rettssalen samtidig som sin eksmann, og var også fraværende hele fredagen.

Hun har erkjent de faktiske forhold, men sier hun ikke husker drapshandlingene. Hukommelsestapet trekkes i tvil av de rettsoppnevnte sakkyndige, som mener hun ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Den tiltalte tobarnsmorens forsvarer Gard Andre Lier la på sin side ned påstand om at klienten frifinnes - fordi han mener det er sannsynlig at hun nettopp var psykotisk og ikke strafferettslig tilregnelig da hun kvalte sønnene etter hverandre ved midnatt 18./19. juli i fjor.

- Betydelig motstand

Aktor Evang mener en rekke forhold er skjerpende i saken, blant annet at drapene «framstår svært brutale i utførelsen». Ifølge rettmedisineren brukte moren betydelig kraft over tid for å ta livet av barna sine.

- Eldstegutten har ytt betydelig motstand, og hun har gitt diazepam [virkningsstoffet i valium] til Gabriel på ett år forut for drapene, sier statsadvokaten og fortsetter:

- Vi må legge vekt på at barna ble overrumplet mens de lå i sengene sine og sov. De hadde ingen mulighet til å rømme, og vi legger til grunn at de har opplevd betydelig dødsangst før de mistet bevisstheten.

VIL HA MAKSSTRAFF: Aktor Ane Evang la ned påstand om at tobarnsmoren dømmes til 21 års fengsel. Foto: Berit Roald / NTB
VIL HA MAKSSTRAFF: Aktor Ane Evang la ned påstand om at tobarnsmoren dømmes til 21 års fengsel. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Sentralt i bevisførselen står fire avskjedsbrev tobarnsmoren skrev samme kveld som drapene skjedde. Hun forklarer i brevene at motivasjonen for å drepe barna var at hun ikke ville la dem være igjen alene etter at hun hadde tatt livet av seg selv.

Minst av alt ville hun at guttene skulle bli tatt hånd om av eksmannen og hans nye kjæreste - eller «de grusomme menneskene», som hun skriver.

- Voldsomt misforhold

Kvinnen har gitt uttrykk for å ha vært i en dyp personlig krise etter å ha blitt skilt og flyttet for seg selv, og de sakkyndige beskriver drapene som en «alvorlig depressiv hendelse uten psykose».

Aktor Evang mener dette ikke kan unnskylde barnedrapene på noen måte.

- Det er et voldsomt misforhold mellom handlingene og motivet, sier hun.

I brevene legger kvinnen all skyld for det hun er i ferd med å gjøre, på eksmannen. Så vel hennes som hans forklaringer har underbygd inntrykket av et problematisk samliv og etterspill etter skilsmissen - men Evang mener dette ikke kan tillegges betydelig vekt.

ABSURD: John Christian Elden er bistandsadvokat for faren til de to drepte barna i Lørenskog. Elden forteller om en far som opplever det hele som «absurd». Video: Julie Tran Vis mer

- Man kan ha sympati med tiltalte. Man ser en person som lider. Hun klarer ikke å sitte i retten og sitter på bakrommet, hun ønsker å ta sitt eget liv. Men hun tok et bevisst valg om å ta livet av sine egne barn, sier statsadvokaten.

Evang peker blant annet på at kvinnen høsten før drapene tok inn på hotell i Fredrikstad og sendte en melding til ektefellen, med ordlyden «Du har drept barna dine og meg. Når du leser dette, er vi ikke lenger i live».

- Ingen logisk mening

Rettens oppnevnte sakkyndige, psykiatrispesialist Harald Brauer og psykologspesialist Pål Grøndahl, konkluderte med at kvinnen var tilregnelig da hun begikk drapene.

HEVDER UTILREGNELIGHET: Forsvarer Gard Andre Lier mener mye taler for at klienten var psykotisk da drapene skjedde. Foto: Berit Roald / NTB
HEVDER UTILREGNELIGHET: Forsvarer Gard Andre Lier mener mye taler for at klienten var psykotisk da drapene skjedde. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Man tenker at for å gjøre noe slikt, må man være alvorlig psykisk syk. Det er ikke alltid tilfellet, understreket Grøndahl i retten.

Forsvarer Lier trakk i sin prosedyre fram en rekke forhold for å underbygge utilregnelighet - blant annet at kvinnen i 30-åra opprettet et ukentlig trekk på 55 000 kroner fra yngstesønnens konto, etter å ha overført 115 000 kroner fra eldstesønnen til seg selv.

- Det gir ingen logisk mening, sier han.

Lier trekker ellers fram at hun tente på leiligheten, men også la igjen avskjedsbrev i boligen - og at hun ikke klarte å livet av seg.

- Hvorfor var ikke hennes egen bortgang bedre planlagt? spør han.

Opplever barnas nærvær

Han legger også vekt på opplevelsene klienten - på det psykiatriske sykehuset hvor hun er innlagt - har hatt av barnas nærvær, og beskjeder hun oppfatter hun får fra dem.

- Det er en realitetsbrist som ikke har vært godt nok belyst, sier advokaten - som minner om at tvil om tilregnelighetsspørsmålet skal komme tobarnsmoren til gode.

De sakkyndige har avvist at morens syner kan tillegges særlig vekt, og minte dessuten om at det er tiltaltes tilstand på gjerningstidspunktet som er avgjørende i retten.

SÅDDE TVIL: Psykologspesialist Pål Grøndahl mener det er tvilsomt at den tiltalte kvinnen ikke husker drapshandlingene. Foto: Berit Roald / NTB
SÅDDE TVIL: Psykologspesialist Pål Grøndahl mener det er tvilsomt at den tiltalte kvinnen ikke husker drapshandlingene. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- At dette dukker opp et år etter, har ingenting å si. Kan det tyde på en psykose nå? Jeg mener nei, jeg mener det tyder på en psykologisk forsvarsmekanisme, som holder hendelsene på avstand - et dyptfølt ønske om at ting ikke er som de er, sa psykolog Grøndahl torsdag.

- Framstår som hevn

Barnas far er fornærmet part i saken, og hans bistandsadvokat Sol Elden la ned påstand om erstatning på 300 000 kroner for hvert av barna, samt 250 000 for den falske drapsanklagen.

Elden framholdt at drapene framstår som en hevngjerning overfor eksmannen, og påpeker at den tiltalte kvinnen bare har uttrykt sinne over at hun ikke lyktes med å ta livet av seg.

- Det framstår helt bisart at hun ikke er sint på seg selv for å ha tatt barnas liv, sier bistandsadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer