Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Savner familien

Advokat Graasvold om den vanskelige jobben for å redde dødsdømte French.

Kjemper: I dag er det femte rettsdagen i drapssaken der Joshua French står tiltalt for å ha drept sin kamerat Tjostolv Moland . Til venste advokat Hans Marius Graasvold og Marie André Mwila. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Kjemper: I dag er det femte rettsdagen i drapssaken der Joshua French står tiltalt for å ha drept sin kamerat Tjostolv Moland . Til venste advokat Hans Marius Graasvold og Marie André Mwila. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Hjemme venter samboer og tre barn på advokat Hans Marius Graasvold (38).

Guttene er ni og fjorten, mens minstejenta bare er ett år gammel. Hun har både hatt bursdag og skulle blitt døpt mens han har vært borte. På kort tid har Joshua Frenchs unge og relativt ukjente forsvarer blitt en Norges mest omtalte, men det har kommet med en pris.

- Savnet til familien er ikke noe ålreit. De har blitt nødt til å finne seg i at jeg har vært mer fraværende enn de skulle ønske. Det er absolutt en side ved dette, i tillegg til alt det jobbrelaterte, sier Graasvold til Dagbladet på det fasjonable Fleuve Congo Hotel i hovedstaden Kinshasa.

- Jeg gleder meg veldig til å komme hjem, og håper at de fortsatt gleder seg til at jeg kommer. Også får jeg være mer tilstedeværende framover. Det er klart at også de ser hvordan ting er her nede, og de er veldig, veldig forståelsesfulle. Dette kommer til å gå bra, sier han.

Vanskelige forhold Advokaten, som opprinnelig har spesialisert seg på opphavs- og medierett, forteller om svært vanskelige uker og et voldsomt møte med realitetene i det store, sentralafrikanske landet. Han har hatt problemer med å få adgang til klienten, blitt truet med forakt for retten og møtt en aktor som han mener opptrer «uverdig i en rettssal».  

Hver eneste dag har medført uventede vendinger for advokaten, som egentlig har spesialisert seg på opphavs- og medierett. Dette er hans første drapssak.

- Dette har vært noen krevende uker på flere plan. En ting er å gjennom straffesaken, en annen ting er forholdet til French - å greie å ivareta hans interesser. Det har vært en stor utfordring å få slippe til i fengsel og skaffe den hjelpen den han trenger, sier Graasvold.

- Jeg tror jeg må fordøye alt dette når jeg kommer hjem, og se på hva som er likheter og ulikheter med norsk rett. Det er noen likheter, men klart, gjennomføringen har vært en helt annen. Den har jeg også kritisert opp igjennom. Vi må bare gjøre ting så godt vi kan, og vi kan ikke la den typen hendelsen sette oss ut, sier Graasvold.

Lader batteriene Men han vil ikke skjære hele systemet under én dårlig kam.

- Jeg er redd for at nordmenn sitter igjen med et nokså entydig negativt syn på Kongo som stat og det kongolesiske rettsvesenet. Men, så må vi se på om det negative er et uslag av personer som gjør et dårlig håndverk eller systemfeil. Det er ikke slik at alt skyldes sistnevnte, sier Graasvold.

I tillegg til French-saken, har han flere andre klienter og pågående saker i Norge. Innimellom rettsdagene her nede, besøkene i militærfengselet Ndolo og møter med blant annet Kripos og Frenchs konglesiske advokat, forsøker han en sjelden gang å lade batteriene.

- Jeg prøver å slappe av og få en times søvn på dagtid. Arbeideidet er krevende og har vært ekstraordinært. Jeg ser fram til å komme hjem snart, og vil selvfølgelig komme tilbake hit når det er behov, sier han.

Kjendis Graasvold har så langt ikke rukket å forholde seg til den nye kjendisstatusen.

- Klart det er nytt for min del, at navnet mitt havner så mye i fokus. Men, jeg håper at den har gjort at jeg kan fortelle nyansert og balansert om hva denne saken handler om, sier han.

Han forteller om en rekke støtteerklæring som stadig tikker inn fra ukjente.

- Jeg får mange mailer og sms-er fra folk, som gir velmente råd og synspunkter. Det setter jeg pris på, sier han.

Hele Norges coronakart