Savner gull og diamanter

Pårørende ved Smestadhjemmet fortviler over verdisaker som forsvinner.

Forsvinner: Pårørende til pasienter på Smestadhjemmet i Oslo har klager over verdisaker som forsvinner. Mye ble funnet i konvolutter på et kontor, men pårørende Dagbladet har snakket med har ikke fått verdisakene tilbake. ?Foto: Sveinung U. Ystad.
Forsvinner: Pårørende til pasienter på Smestadhjemmet i Oslo har klager over verdisaker som forsvinner. Mye ble funnet i konvolutter på et kontor, men pårørende Dagbladet har snakket med har ikke fått verdisakene tilbake. ?Foto: Sveinung U. Ystad.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet avslørte i går hvordan det kommunale Smestadhjemmet i Oslo brukte falske timelister for å dekke over at ansatte jobbet doble vakter uten overtidsbetaling.

- Det var bare én avdeling som ble drevet slik. Dette er nå ryddet opp i, sier vikarierende byråd Cecilie Brein (Frp) i gårsdagens avis.

Hun omtaler problemene ved hjemmet som en «personalsak».

I dag kan Dagbladet avsløre at det fortsatt er ting å rydde opp i ved sykehjemmet.

- Det er pussig at du ringer nå. Jeg og kona satt nettopp og snakket om det. Vi savner en stor diamantring og min mors giftering i gull, sier Morten Kolderup til Dagbladet.

Rapport
Koldrups mor bodde på Smestadhjemmet fram til hun døde i november 2009. Samme høst oppdaget en vikarierende avdelingsleder at passienters verdigjenstander ble oppbevart i medisinskap, i en safe på medisinrommet og i konvolutter på avdelingslederens kontor. Han fant blant annet en konvolutt merket med Kolderups mors navn. Inni lå det både en giftering og en diamantring.

- Vi har aldri blitt kontaktet om at de har funnet dette, sier Morten Kolderup til Dagbladet.

Den vikarierende lederen ble overrasket over alt rotet med pasientenes verdisaker da han for en periode i 2009 og 2010 overtok sjefsstolen på en avdeling.

Han skriver i rapporten at verdigjenstandene til 11 avdøde pasienter oppbevares på denne måten.

- Institusjonssjefen fikk konvolutter med eiendeler som tilhørte avdøde personer, som ikke var levert tilbake til pårørende, sier den daværende avdelingsledervikaren til Dagbladet.
På en av konvoluttene sto navnet til Eivind Løwigs mor, og inni lå det i følge rapporten en giftering og tre øredobber.

- Vi har ikke hørt noe om dette, sier Løwig.

I går: Dagbladet avslørte juks med timelister for å skjule doble vakter ved det kommunale Smestadhjemmet i Oslo.
I går: Dagbladet avslørte juks med timelister for å skjule doble vakter ved det kommunale Smestadhjemmet i Oslo. Vis mer

Moren hans døde i 2008.

Beklager
Vikarsjefen fant også en rekke konvolutter der det var skrevet på utsida hvilke verdisaker de skulle inneholde. Problemet var bare at deler av innholdet i disse konvoluttene manglet. Dagbladet sitter på kopier av konvoluttene:

« minus penger i konvolutt, ingen kvittering», står det på en konvolutt merket 1000 kroner. « minus klokke eller kvittering», står det på en annen konvolutt.

I forrige uke spurte Dagbladet institusjonssjef Ragnhild Lindgaard om verdigjenstandene som tilhørte avdøde nå er levert til de pårørende.

- Jada, i den grad det har vært ... Vi har gått systematisk til verks. Men som jeg sier: Vi er ferdig med saken herfra. Det er helt klart en lukket sak, og vedkommende som sier dette, kjenner ikke til hva som er gjort her over mange måneder, sier Lindgaard.

I går tok Dagbladet på nytt kontakt med Lindgaard og spurte hvorfor verdigjenstandene ennå ikke er levert tilbake til de pårørende.

- Vi har en safe der vi oppbevarer slikt, men jeg kan ikke huske at det er noen diamantring der.  Jeg beklager at det ikke er ryddet opp i tidligere, og vi vil umiddelbart ta kontakt med de aktuelle, sier hun.

Diamant
Margrethe Basberg Aanestad, som fortsatt har moren sin boende på Smestadhjemmet, har gitt Dagbladet lov til å gjengi et brev hun skrev til sykehjemmet for et år siden.

«Det første som forsvant på Smestadhjemmet var mors diamant anheng som hun alltid bar. Mor klarte ikke å ta det av selv. Anhenget var borte, mens kjedet lå i en skål. Deretter var det gifteringen hennes. Vi ble fortalt at den var lagt i safen fordi den hadde blitt for stor. Da vi skulle hente den var det aldri noen der som hadde nøkkel til safen. Da vi endelig fikk noen til å låse opp var den borte», skriver hun.

Rydder opp: Institusjonssjef Ragnhild Lindgaard beklager at verdigjenstander til avdøde ikke er blitt levert tilbake. Hun sier hun nå vil rydde opp. Foto: Carl Martin Nordby
Rydder opp: Institusjonssjef Ragnhild Lindgaard beklager at verdigjenstander til avdøde ikke er blitt levert tilbake. Hun sier hun nå vil rydde opp. Foto: Carl Martin Nordby Vis mer