Savner motstanderne

HOLMENKOLLEN (Dagbladet.no): - Denne konferansen hjelper ikke primært de fattigste i verden, men den kan frambringe ny kunnskap.Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson etterlyser kritikerne på Holmenkollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konferansen med det bokstavsprengte navnet ABCDE samler forskere og andre for å utveksle ideer og kunnskap om hvilke tiltak verdens rike land kan bidra med for å tette gapet mellom verdens fattige og rike. Verdensbanken har møtt mye motbør både for valg av virkemidler og for driftsformen.

Dyr invitasjon

Kritikken har de siste årene antatt voldelige former med store demonstrasjoner og voldsomme politistyrker som menneskemurer rundt

konferansene. Verdensbanken er etterhvert blitt en dyr gjest å invitere. Visepresident Nicholas Stern syns det er synd at så mange millioner kroner går med til å beskytte konferansedeltakerne framfor å komme fattige til gode.

- Det er veldig viktig at det skjer en intellektuell utveksling. Det ville vært trist hvis det skulle hindres. Det ville vært bedre om pengene gikk direkte til bistand, men det er veldig viktig at denne utvekslingen skjer, sa Nichlas Stern på en pressekonferanse i formiddag.

Nøyaktig hvor mange millioner politioppbudet, gjerdene, treningen på Fornebu og alle restriksjonene koster er ikke klart, men det dreier seg trolig om flere titalls millioner. Men Oslo-møtet er ikke det verste i så måte.

- I fjor var vanskene mye større. Vi måtte flytte møtet fra Barcelona til cyberspace. Det var faktisk veldig vellykket, mener Stern.

Han avviser at Verdensbanken har et imageproblem.

Etterlyser kritikere

Utviklingsministeren og visepresidenten savner motstanderne på fredelige Holmenkollen Park. Politmenn med propper i ørene og hunder i bånd har skuffende lite å gjøre. All brostein ligger i stramme geledd langs velpleide blomsterbed. Venter kritikerne til i kveld med å gjøre opprør?

- Jeg konstaterer at noen av kritikerne har latt være å møte opp. Det syns jeg er leit. Dette er en forskerkonfernse, det skal ikke trekkes noen konklusjoner, sier utviklingsministeren.

Klokka 18 i kveld tar kritikerne til motmæle under demonstrasjonen som starter på Jernbanetorget.

- Jeg kan ikke helt forstå hvorfor de ikke skulle delta i en slik åpen diskusjon. De som kritiserer mister en viktig arena når de ikke er med, gjentar Johnson.

Hun varsler at regjeringen vil se nærmere på organiseringen av Verdensbanken.

- Det er et dilemma. Vi vil slåss for at fattige lands stemme blir hørt i blant annet Verdensbanken. Men det blir ikke aktuelt å gjøre som Nederland som deler sin stol i styret med fattige land. Norge deler sin stol med baltiske og nordiske land.