Savner sex

Per og Veronica Orderud får ikke ha intim kontakt med hverandre i Skien kretsfengsel. Det kan gå mange år før det skjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - Vi er fradømt friheten - ikke retten til å bevare ekteskapet og ha et sexliv. Likevel risikerer vi altså å bli straffet med inndragninger av goder dersom vakter ser at vi gir hverandre en klem, sier Veronica Orderud til ukebladet Se og Hør.

Veronica og Per Orderud var sist helg forlovere i et bryllup i Skien kretsfengsel. Brudgommen er tidligere drapsdømt og nå siktet for et nytt drap. Bruden er narkodømt. I siste nummer av Se og Hør forteller de to parene om kjærlighetens trange kår bak fengselsmurene.

Besøk forbudt

Leder i Skien kretsengsel, Karl Gustav Knudsen, vil ikke kommentere Orderud-ekteparet spesielt, men sier på generelt grunnlag at det ikke er par-soning i fengslet i Skien.

Det betyr at ektepar eller kjærester som sitter bak murene, soner på hver sin celle og på hver sin avdeling.

Ektepar som sitter inne, har heller ingen mulighet til å besøke hverandre. De kan få besøk av utenforstående, men ikke av hverandre.

En svært god kontakt med brudeparet er bakgrunnen for at Per og Veronica sa ja til å være forlovere for første gang. Seremonien var enkel og den lokale presten smidde paret i hymens lenker. Deretter måtte både forlovere og ektepar overnatte på hver sincelle.

Sendte brev

Bryllupet var godt annonsert på forhånd, og det vakte oppsikt at Per og Veronica skulle være forlovere for den drapsdømte 43-åringen og hans kriminelt belastede kjæreste.

Reaksjonene har forundret Orderud-ekteparet.

I et personlig brev, offentliggjort i avisa Varden i går, forteller de om sine følelser.

I brevet står de knallhardt på sin uskyld i trippeldrapet, poengterer at de arbeider hardt for å få saken gjenopptatt og at oppholdet i Skien kretsfengsel er midlertidig.

- Gledelig

«Vi mener at medias omtale av oss som personer, og vår sak, sterkt har medvirket til at vi ble feilaktig dømt, og vi har aldri på noen måte ønsket noen "kjendisstatus"», skriver paret i brevet, og videre:

«Det at vi kan være noe for andre, er med på å gi oss krefter til å holde ut vår egen tilværelse. Når enkelte innsatte kommer til et punkt hvor de ønsker å gjøre store forandringer i livet sitt, synes vi det er gledelig at vi kan få være med på å markere dette, som nå ved å være forlovere i et bryllup.»

Paret skriver at fengselsmiljøet ikke er et sted for «dyptfølt vennskap og intellektuell samhørighet», og fortsetter:

«Vi vil på ingen måte unnskylde eller bagatellisere til dels alvorlige kriminelle handlinger, men vi er nødt til å forholde oss til menneskene, og ikke til handlingene.»

BERØRING FORBUDT: Per og Veronica Orderud kan få besøk av utenforstående, men får ikke besøke hverandre i Skien kretsfengsel. Klemmer de hverandre, risikerer de å få inndratt goder. Bildet er tatt i Skien kretsfengsel i oktober i fjor, da det ble klart at dommen på 21 års fengsel blir stående.