Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Savner sjampisen

STOCKHOLM (Dagbladet): Etter to uker i sus og dus er Cannes-stjernen Robert Skjærstad tilbake i hverdagen. Champagnen er byttet ut med rødbrus og «Budbringer»-ståhei er glemt til fordel for angstoppsetning med friteatergruppa Grusomhetens Teater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Men jeg savner sjampisen, bedyrer Skjærstad.

- Vi har en filmstjerne blant oss, fastslår teatersjef Lars Øyno med en blanding av humor og stolthet. Skjærstad smiler litt beskjedent og slurper i seg en slurk brus til svar.

- Han har ikke kommet helt ned på jorda. På flyet ville han absolutt sitte på første klasse. Og så var det dette evinnelige maset om champagne, humrer Øyno til stor latter fra de andre i ensemblet.

Metafysikken herjer

Det er ikke akkurat revy Robert Skjærstad og kollega Lars Øyno tyr til når de er tilbake på teaterscenen etter storroller i henholdsvis «Budbringeren» og Bentein Baardsons «Hamsun»-film. Og særlig høy filmstjernefaktor er det heller ikke over friteaterfestivalen de denne helga er med på i Stockholm. Men det er Grusomhetens Teater de to virkelig brenner for.

- I Grusomhetens Teater lar vi metafysikken herje, sier teatersjef Øyno med dyp røst og stort alvor. Han betegner Grusomhetens Teater som et rebellteater, et «anti society»-teater.

Sært

- Det norske teatermiljøet er altfor etablert og stivna. Vårt eksperimentelle og veldig fysiske form for teater en viktig korreks, mener han.

Øyno innrømmer glatt at han er leder for en sær teatergruppe som appellerer til spesielt interesserte.

- Men det er viktig å være på leting etter nye uttrykk. Det er det vi gjør i Grusomhetens Teater. Dessuten er det viktig å ha et teater som ikke er samfunnsbekreftende. Grusomhetens Teater er angstens teater. Vi lager teater med en erkjennelse av avgrunnen, sier han.

Grusomhetens Teater har i alt åtte oppsetninger bak seg, hvorav Robert Skjærstad har vært med på tre. Alt tyder på at det blir flere. Selv etter å ha blitt hyllet som en ny stjerne i Cannes, blir man ikke filmskuespiller på heltid i Norge.

LITE GLAMOUR: Robert Skjærstad (nummer to fra høyre) har hatt megasuksess med «Budbringeren» i Cannes. Men nå er det Grusomhetens Teater som teller. Fra venstre Gry Stordahl, Hanne Dieserud, Lars Brunborg, Monica Borg Fure, Robert Skjærstad og teatersjef Lars Øyno.