Savner Sovjetunionen

Har du helt glemt gamle Sovjetunionen, med mediesensur, femårsplaner og opposisjonelle i fengsel? Vel, du kan oppleve det samme i dag - i miniatyr. Bare besøk Alexander Lukasjenkos Hviterussland. Der er alt som før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag samlet 2 500 delegater fra hele landet seg til en folkekongressi Hviterusslands hovedstad Minsk. I beste Bresjnev-stil åpnet den eneveldige president Lukasjenko ballet med tale på beskjedne to og en halv time.

Talen inkluderte selvsagt hans nye femårsplan for sosioøkonomisk utvikling, sterk kritikk mot Vesten, og en avvisning av kritikken mot landets brudd på menneskerettighetene.

- Vi, det sovjetiske folk, gjorde alt så folk fra Polen og utover kunne leve og ha det bra, sa Lukasjenko og henviste til den andre verdenskrig.

- Vi reddet dere, og dere burde betale oss tilbake så lenge dere lever. og hvis dere ikke kan, eller mer sannsynlig, ikke vil det, vær så snill og ikke fortell oss hva vi skal gjøre. La oss være i fred.

Sovjet-nostalgikeren Lukasjenko var også kritisk til Russland, som han mener holder igjen i arbeidet for et sterkere samarbeid landene i mellom i politiske og økonomiske spørsmål.

Kongressen bærer tittelen Hviterusslands andre folkekongress, og består av delegater valgt av arbeidere fra bedrifter rundt om i hele landet. Lukasjenko avholdt en lignende kongress i 1996, like før han et lovlig valgt parlament og erstattet det med et parlament der alle delegater var godkjent av ham selv. Han kunne og forsikre at han ville vinne neste års presidentvalg.

EUROPAS SISTE DESPOT: Alexander Lukasjenko har styrt Hviterussland med jernhånd siden 1994.