Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Carl er i tenkeboksen, Eli er skeptisk:

Savner Stortinget

- Det kan jo være at mitt navn kan trekke en god del velgere, sier Carl I. Hagen. Han savner Stortinget, skryter av Sylvi Listhaug og drømmer om samarbeid med Senterpartiet.

TENKEBOKSEN: Carl I. Hagen vurderer renominasjon til Stortinget, men kona Eli er skeptisk: -Han er 76 år og må jo skjønne at det er slutt en gang!, sier hun med et smil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TENKEBOKSEN: Carl I. Hagen vurderer renominasjon til Stortinget, men kona Eli er skeptisk: -Han er 76 år og må jo skjønne at det er slutt en gang!, sier hun med et smil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vis ham bildet, sier Eli Hagen. Ektemannen gjør som hun sier og viser journalisten et mobilbilde av seg selv i sykesenga.

- Det ser ut som han ligger der, dau, sier Eli.

Drøye to uker er gått siden Carl I. Hagen falt og slo hodet om bord i båten.

KRITISK: Carl I. Hagen er kritisk til mye av regjeringens coronahåndtering, mens kona Eli er mer positiv - selv om nedstengingen kostet. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
KRITISK: Carl I. Hagen er kritisk til mye av regjeringens coronahåndtering, mens kona Eli er mer positiv - selv om nedstengingen kostet. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet Vis mer

- Jeg gikk på trynet, kom bort i et eller annet og fikk et hull i skallen. Jeg blødde som en gris, sier Hagen.

Til alt hell var et av de 11 barnebarna med da uhellet var ute. Etter en tur på legevakta, ble han innlagt på Ullevål. Der ble han værende en natt.

- De vekket meg hver annen time for å spørre om jeg visste hvor jeg var og hva jeg het, sier Frp-nestoren.

Snart skal stingene over det venstre øret fjernes. Skallebruddet plager ham ikke. Det er det helt andre ting som gjør.

- Helt fryktelig

Dagbladet treffer norsk politikks mest kjente ektepar på favorittkafeen i Frognerparken. Sola står høyt, været er sydenvarmt. Den lukkede coronatida virker som en fjern tanke.

- Det å være i karantene var helt fryktelig. Vi kunne ikke besøke min mor som er på sykehjem. Hun blir 93 og er dårlig til beins, men klar og oppegående. Det var tungt å ikke kunne hilse på henne, sier Eli.

Løsningen ble å kjøpe en iPad til moren, slik at hun kunne se familien når de ringte til henne. Men mottakelsen var ikke overstrømmende med det første.

- Hun skulle ikke ha noen iPad, nei. Det var noe tull. Men den er stadig i bruk nå. Seinest her om dagen, da barnebarnet vårt på 11 år hadde bursdag. Da fikk mor se oldebarnet pakke opp gaver og hilse på resten av selskapet. Det var hyggelig.

Denne helga innleder de sommerferien. Reisen går ikke til Spania, men til fjells i første omgang. Til pensjonatet som Elis mor Eldrid drev ved Lesjaskogvatnet - og som ekteparet for en stor del har pusset opp selv.

- Vi har lagt varme i gulvet, downlights i taket, lagt parkett i alle rom og isolert veggene. Vi har sengeplass til 18 og god plass til hele familien. Vi hadde mors 90-årsdag der. Det var så artig og fint, sier Eli.

Trump-medisin

Begge har vært gjennom en fem ukers kur med malariamedisin, som de i likhet med president Trump har inntatt for å beskytte seg mot covid-19.

- Det er forebyggende bruk. Vi har brukt medisinen i fem uker og har ikke fått coronasmitte. Altså virker den, sier Carl I. Hagen med et smil.

- Jeg er så skeptisk til sånne forståsegpåere som har den holdningen at «vi alene vite». Disse napoleonene finner du i legemiddelverket også, fortsetter han.

Den gamle stribukken Hagen finner formen. Han er sterkt kritisk til deler av regjeringens coronahåndtering - ikke bare de håpløse reiserådene som hindrer ham i å dra til Spania. Han har viktigere innvendinger - for eksempel mot coronaloven som ga regjeringen utvidede fullmakter:

- Det forslaget ville jeg aldri ha stemt for. Ikke tale om!

- Selv ikke etter at det ble moderert av Stortinget?

- Nei. Fordi jeg vet at dersom det er behov for en rask lovendring, så kan dette gjøres på 72 timer. På normal måte. Det er intet av dette som kommer så raskt at du ikke har 72 timer på deg.

- Dette la regjeringen fram av rene bekvemmelighetshensyn, for å slippe debatter i Stortinget. Og det er nettopp dette Grunnloven skal beskytte oss mot.

Innrømmer trass

Tidligere i uka slo Carl I. Hagen fast at han gjerne hadde trosset UDs reiseråd og dratt til sitt kjære Costa Blanca - om det ikke var for forsikringsselskapenes praksis.

I et intervju med Dagbladet ba han Erna åpne opp for ulike regioner i Syden, slik regjeringen gjorde med de nordiske land.

- Jeg er et fritt menneske i et fritt land, sa han da han under et besøk i VG-podkasten Giæver og Giertsen forklarte hvorfor han ikke nødvendigvis lyttet til myndighetenes råd.

- Er det et element av trass i dette?

- Ja. Det største problemet i norsk politikk er «Keiserens nye klær». Det rir dette landet som en mare, på mange områder, sier Hagen og fortsetter:

- Lytt til fagfolk, sier de. Men dette er da ikke noe fag? Det er en vurdering. Du trenger ikke å være lege for å vurdere antall smittede. Det kan hvem som helst gjøre.

- Gud selv

Hagen er i støtet nå. Han er fortsatt kritisk til alt som smaker av statlig overformynderi.

- Når myndighetene med stor «M» har sagt noe, så må vi gjøre det! Det er oppfatningen, som om det er Gud selv som prater. Jeg har i mer enn 40 år vært den lille gutten i eventyret som sier: Keiseren er naken.

- For meg er dette helt instinktivt: Jeg setter spørsmålstegn ved vedtatte sannheter, fortsetter han.

- Her er vi litt uenige. Vi kan jo ikke være enige i alt. Jeg synes Norge gjorde det bra da vi stengte ned. Se på Sverige. Jeg synes det var helt riktig at vi bråstengte alt, innvender Eli.

Men hun er kritisk til deler av sykehusenes håndtering, og mener de gikk for langt i å avlyse operasjoner og planlagte behandlinger.

Erstatningskrav og selvmord

- En del av dette var fornuftig. For eksempel å oppfordre alle til å vaske hendene og holde avstand. Men det var de politiske myndighetene som - trass i motstand fra Folkehelsetilsynet - stengte alle skoler og barnehager. Det var et feilgrep. Skadevirkningene er store. Risikoen for smitte blant barn tilsa at dette kunne man ha ventet med, sier Hagen.

Han mener de lovmessige sider ved flere av coronatiltakene burde ha vært vurdert mer inngående - ikke minst opp mot Grunnloven.

- Mange bedrifter fikk beskjed om å stenge. I realiteten var det et forbud mot enkelte virksomheter. I Oslo ble skjenkingen stanset. Jeg er overbevist om at det kommer en masse erstatningssøksmål i ettertid.

Hagen frykter coronatida også vil gi utslag på selvmordsstatistikken.

- Da tenker jeg på alle som har gått konkurs, eller som har mistet sin faste jobb og som kanskje har tatt opp forbrukslån og kommer i en håpløs økonomisk situasjon, sier han.

Rasisme i Norge

Carl og Eli deler kritikken av demonstrantene foran Stortinget under markeringen mot rasisme forleden, men understreker at de ikke har noe å si på selve budskapet.

- At man reagerer på det som skjer i USA, er helt fint. Det var fælt å se bildene av politimannen som hadde kneet på Floyds hals og drepte ham. Men vi skal holde oss innenfor rammene av protester på dette området. Det var forkastelig at de brøt smittevernreglene, sier Hagen.

-Vi fikk ikke besøke våre barnebarn eller våre gamle. Vi fikk ikke feire bursdag eller 17. mai. Men å stå som sild i tønne på demonstrasjon, er liksom greit? Det synes ikke jeg, sier Eli.

- Finnes det rasisme i Norge?

- At det er rasistiske hendelser i Norge? Selvsagt. Men dette har jeg lyst til å si: Dette går begge veier. Du har hvite som kommer med spydigheter mot dem med en annen hudfarge. Og så har du dette med religion, der man kaller kristne vantro og jenter i miniskjørt for horer.

- Men holder denne sammenlikningen vann, da? Er det ikke klare forskjeller på det institusjonelle plan?

- Det overlater jeg til forskerne. Men jeg ser ikke bort fra det.

- Galskap!

Ekteparet Hagen er også fullstendig samstemte når det kommer til vindmølleparkene, som vekker sterke reaksjoner rundt om i landet.

- Det er galskap. Jeg meldte meg inn i Miljøvernforbundet til Kurt Oddekalv etter å ha lest et glimrende hefte om vindkraft, sier Carl.

-Vi trenger det ikke i Norge, vi har så mye kraft fra før. Å ødelegge så mye fin natur for disse forferdelige mastene? Nei, der er vi helt enige. Det er helt uhørt, istemmer Eli.

Konfrontert med hetsen som blir politikere og andre til del fra enkelte vindkraftmotstandere, svarer Hagen som følger:

- Sånn skal det ikke være. Men engasjement er bra. Jeg hadde ingenting imot at folk snudde ryggen til meg da jeg holdt taler på gater og torg. Men de gikk over streken som kastet glass, stein og flasker. Det var farlig. Egg og tomater, er ikke farlig.

- Så eggkasting var greit?

- Ja, egg var greit. Det var jo jeg som tjente på det, sier han.

Glad i polet

Verken Carl eller Eli er engstelige for å bli smittet av corona og bli syke.

- I grunnen ikke. Jeg har aldri vært så frisk! sier Eli

- Vi vasker mye mer enn før, ikke bare hendene hver gang vi kommer hjem. Vi vasker benker og bytter kjøkkenkluter hele tiden, sier Eli.

- Vi er jo blitt vant til å stå i polkø også, det har vi avfunnet oss med, sier Carl.

Eli skryter av Vinmonopolet - og er stolt av datteren Elisabeth Hunter, polets direktør.

- Jeg er for Vinmonopolet, sier Carl.

- Du er for et statlig vinmonopol? Den gamle liberalisten Carl I. Hagen?

- Jeg var veldig imot fordi det betød at det bare var folk i store byer som hadde tilgang til lovlige varer. At folk i hutiheita ble fratatt et tilbud, det var jeg imot. Nå ser jeg fordelen med en stor innkjøper med et sortiment som ville vært borte idet Rema og Kiwi kunne begynne å selge vin og brennevin.

Comeback?

Carl I. Hagen var formann i Fremskrittspartiet fra 1978 til 2006. Stortingsrepresentant fra 1974 til 2009, bare avbrutt av én periode. Så ble han fast møtende vararepresentant - til Frp i januar trådte ut av regjeringen og Siv Jensen kom tilbake på oslobenken.

- Savner du Stortinget?

-Ja, selvsagt.

- Hva tenker du om neste periode da?

- Vi er i tenkeboksen.

- Vi? Jeg er ikke i tenkeboksen. Han er i tenkeboksen, sier Eli og ler. Hun fortsetter:

-Han er 76 år og må jo skjønne at det er slutt en gang!

- Jeg vil vise til Jan Davidsen i Pensjonistforbundet. Han sier det er altfor få eldre i folkevalgte organer, svarer Carl og får et forsonende blikk fra kona.

- Det kan være riktig, medgir hun.

Må svare seg selv

Eli flirer når Carl poengterer at det er ham selv som leder nominasjonskomiteen i Oslo Frp. Fristen for å gi beskjed om man ønsker gjenvalg eller ikke, er foreløpig satt til 1. august.

- Så du må gi beskjed til deg selv da?

- Ja, men i det øyeblikk jeg skulle svare ja til å stille meg til disposisjon for å stå på tredjeplass på lista, så går jeg automatisk av som leder av nominasjonskomiteen.

Hagen mener kampen om de to første plassene gir seg selv:

PERSONLIG: Christian Tybring-Gjedde (Frp) mente sammenstøtet mellom ham og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ble for personlig, og gikk i protest. Video: Stortinget TV. Vis mer

- Det er Siv Jensen som nummer 1 og Christian Tybring-Gjedde som nummer 2.

Hagen sto selv på fjerdeplass ved sist valg, bak Mazyar Keshvari. Nå er det tredjeplassen han vurderer.

-Det kan jo være at mitt navn kan trekke en god del velgere, ikke minst blant eldre som gjerne vil ha en gamling på Tinget.

- Men hva driver deg? Mange ser fram til en pensjonisttilværelse, men du vil ikke gi slipp?

- Det er dette jeg kan. Det er noe som heter skomaker bli ved din lest. Dette er min lest.

- Han har en genuin tro på at alt det han driver med, er den hele og full sannhet og at han kunne reddet Norge om han bare hadde fått styrt, sier Eli mens hun gir ektemannen en vennlig dytt.

- Se på Toralv Maurstad. Han holder jo på. Og hva er alternativet til å jobbe da? For å si det sånn, jeg prøver jo det nå. Og det er jo litt kjedelig da. Vi går hit tre ganger i uka, sier Carl og peker utover Frognerparken.

- Nei, han har det ikke hyggelig når han kjeder seg, sier Eli.

Finansminister

Hagen sier han har forsonet seg med at det verken kommer til å stå statsråd eller stortingspresident på CV-en. Spørsmålet om det er sårt, besvarer Eli:

- Bare han får drive med politikk, er han fornøyd. Han leser bunker med dokumenter som alle andre synes er dørgende kjedelige.

-Hvilket departement hadde du valgt da, om du fikk sjansen? Det er kanskje bare statsministerposten som ville ha vært aktuell?

- Jeg har i mange år fleipet med at jeg er den eneste som kunne ha styrt Finansdepartementet.

- Altså ikke latt deg styre?

-Yes. Men dette sies med et smil om munnen altså!

Hyller Sylvi

Carl I. Hagen mener det var riktig å tre ut av regjeringen i januar. Han sier det godt kunne ha skjedd før, for eksempel ved budsjettbehandlingen i fjor høst.

Han mener regjeringsexiten ble pådyttet Siv Jensen nedenfra.

- Utgangen kom som noe av et sjokk på partiledelsen. Dette var et grasrotopprør.

- Så det var ikke Siv som hadde regien?

- Nei, nei. Hun hadde ingen planer om dette i begynnelsen. Men så skjønte hun at det gikk den veien etter hvert.

Hagen sier mange i partiet var lei regjeringsprosjektet og at en misnøye var bygget seg opp over tid.

- Da det viste seg at de andre partiene hadde tvunget oss til å akseptere at denne terroristen fra Syria skulle komme hjem med barna, var det nok. Og da Siv skjønte dette, håndterte hun det greit. Da tok hun lederrollen.

Stor sans for Sylvi

På podkasten til Anders Giæver i VG svarte Hagen at han helst ville ha hatt Sylvi Listhaug som statsminister. Mange merket seg nok at han ikke sa Siv Jensen, som etterfulgte ham som partileder.

- Jeg har stor sans for Sylvi Listhaug. Hun markerer Fremskrittspartiets politikk mye klarere fordi hun ikke har vært inne i arbeidsutvalget i regjeringen. Siv satt der med de andre partilederne og ble mye mer bundet av selve regjeringsprosjektet. Sylvi kan være mer for Fremskrittspartiet.

- Det er jo fint for Sylvi Listhaug å høre at du har sansen for henne. Men hvordan er forholdet ditt til Siv?

- Vi har greit, normalt og avbalansert forhold. For øvrig går jeg ikke inn i den problemstillingen. Men kan jeg si noe med et smil om munnen? I et gruppemøte mens vi fortsatt var i regjering sa jeg at jeg bare kan se en eneste fordel ved å være i regjering. Nemlig at jeg da er i Stortinget.

- For det er du jo ikke nå?

- Nei, men jeg tror ikke at det å bli kvitt meg på Stortinget var en sterk medvirkende årsak til at Siv ønsket å gå ut av regjering altså, sier Hagen.

Dagbladet har forelagt Siv Jensen uttalelsene fra Hagen som angår henne, men hun har avslått å kommentere dem.

Vil ha Vedum

Carl I. Hagen har sans for flere enn Sylvi Listhaug. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum for eksempel.

- Jeg synes han er en festlig fyr. Han har fått det altfor lett selvsagt, det siste året, med stadige gavepakker rett i fanget, men min respekt for ham har vokst, sier Hagen.

Han mener de andre regjeringspartiene snarest bør sette inn støtet for å lokke Senterpartiet over til borgerlig side før valget i 2021.

- Det ville være helt ubegripelig hvis ikke de gjorde sitt beste for å få Senterpartiet over, sier Hagen.

Ikke solkrem

Begge trives i varmen, både i Norge og i Spania.

-Forskjellen er at han soler seg uten solkrem. Jeg bruker masse solkrem, sier Eli.

-Hvorfor smører du deg ikke? Tror du ikke på solkrem heller?

-Jeg har aldri hatt behov for å smøre meg. Jeg er vokst opp på slutten av 40-tallet og på 50-tallet. Solkrem var ikke oppfunnet, selv om noen brukte vaselin. Jeg ble brun og raste rundt i Sandefjord. Nei, jeg har aldri hatt noe problem med sola.

-Det vil si, jeg bruker jo caps da. Jeg blir jo rød i hodet, for jeg har jo nesten ikke noe hår igjen. Og skallen skal man jo ta vare på, selv om jeg har et hull i den nå da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!