Jølster:

Savnet bil trolig funnet

Torsdag ettermiddag melder politiet at de har funnet en større metallgjenstand på omkring 170 meters dyp i Jølstravatnet.

JØLSTER: Politiet har tatt i bruk nye metoder for å finne den 50 år gamle mannen som skal ha blitt tatt av jordskred. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Torsdag ettermiddag melder Vest politidistrikt i en pressemelding at de har funnet en større metallgjenstand på omkring 170 meters dyp i Jølstravatnet. Sannsynligvis dreier det seg om den savnede mannens bil.

- I dag ble det avdekket en større metallgjenstand på rundt 170 meters dyp, 660 meter ut i vannet.

- Det ble gjort nærmere undersøkelser rundt gjenstanden med sonar, og politiet kan med stor sikkerhet si at det er en bil som er funnet, heter det i en pressemelding fra Vest politidistrikt, ifølge NTB.

Politiet kan melde at det fortsatt er dårlig sikt i vannet, og at de derfor ikke kan ta undervannsbilder for å undersøke om det befinner seg en person inne i bilen.

For tiden jobber politiet med å undersøke om når og hvordan de kan heve metallgjenstanden.

SØK: Politiet har foretatt et omfattende søk utenfor rasområdet ved fylkesvei 451 i Jølster. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØK: Politiet har foretatt et omfattende søk utenfor rasområdet ved fylkesvei 451 i Jølster. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Omfattende søk

Siden tirsdag forrige uke har en mann i 50-åra vært savnet etter at det gikk en rekke ras i Jølster kommune. Flere vitner har fortalt til Dagbladet at de så at en bil ble tatt av raset.

Politiet har satt inn store ressurser i søket etter bilen og den savnede mannen. Blant annet har de søkt med sonar, miniubåt og magnet.

Søndag kveld ble det gjort funn av vrakdeler fra en bil over et større område i Jølstravatnet. Pårørende har overfor politiet knyttet vrakdelene til den savnede mannens bil, fortalte innsatsleder Trond Olav Hatlenes til Dagbladet.

Etter pårørendes ønske har politiet besluttet å ikke frigi navnet på den savnede.

MINIUBÅT: Her tar søkemannskapet opp miniubåten som er blitt brukt i søket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MINIUBÅT: Her tar søkemannskapet opp miniubåten som er blitt brukt i søket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Lyn fra klar himmel

- Det kom veldig brått på. Det var som lyn fra klar himmel, sa ordfører i Jølster kommune, Oddmund Klakegg, til Dagbladet dagen etter at intens nedbør førte til at det gikk omkring 40 jordras i kommunen.

Kommunen ble utsatt for et voldsomt væromslag, som gikk fra omkring 30 grader og oppholdsvær til lyn, torden og enorme nedbørsmengder.

- Det forelå et generelt varsel, men det var ikke varslet spesielt om dette, fortsatte Klakegg.

Meteorologene spådde nemlig 15 millimeter regn i timen, mens fasiten viser at det falt opptil 50 millimeter nedbør i løpet av tre timer.

JØLSTER: Den gamle, arkitektoniske perlen Svidalsbroen ble ødelagt etter jordraset. Video: Stig Roger Eide / Joar Heimsæter / HRS Vis mer

Tohundreårsregn

Beboer i området, Randi Solheimsnes, beskrev overfor Dagbladet et eksepsjonelt vær hvor regnet høljet ned.

- Det er nok dekning for å kalle dette tohundreårsregn, sier forsker Jostein Mamen til NTB. Statistikken tyder nemlig på at et slikt regn bare vil ramme det aktuelle området én gang hvert 200 år.

Fungerende regionsjef i vest i NVE, Svein Arne Vågane, har tidligere fortalt til Dagbladet at det ble gjennomført forebyggende arbeid i området seinest for to år siden.

- Reddet hus

Vågane mener at dette arbeidet var med på å redde flere hus.

- Hadde det ikke vært for det anlegget så hadde husene trolig vært borte nå, sa han til Dagbladet.

Da Dagbladet møtte ordfører Klakegg sa han at lokalsamfunnet var preget av at en person antakeligvis har omkommet i raset over fylkesvei 451.

- At en person antakeligvis har omkommet, preger selvfølgelig kommunen. Det er veldig mye som har skjedd det siste døgnet. Dette har nok skaket opp lokalsamfunnet her, sa ordføreren til Dagbladet dagen etter rasene.