Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Savnet: Bitcoins verdt 45 millioner gravlagt på søppelfylling

Denne briten burde passet bedre på harddisken.

ØKT I VERDI: Internettvalutaen har økt kraftig i verdi siden James Howells skaffet seg 7500 av dem i 2009. Én mynt som dette er verdt 6000 kroner, og alle Howells 7500 ligger begravet på en søppelfylling. Foto: REUTERS / Jim Urquhart
ØKT I VERDI: Internettvalutaen har økt kraftig i verdi siden James Howells skaffet seg 7500 av dem i 2009. Én mynt som dette er verdt 6000 kroner, og alle Howells 7500 ligger begravet på en søppelfylling. Foto: REUTERS / Jim Urquhart Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): James Howells var tidlig ute med å skaffe seg bitcoins. Internettvaluten som den siste tida har blitt mer og mer attraktiv og steget kraftig i verdi.

Han har bitcoins til en verdi på 45 millioner kroner. Problemet er at de ligger begravet under metervis med søppel på en gigantisk søppelfylling.

Kastet harddisken Allerede i 2009 dedikerte han en egen PC til å «grave» etter bitcoins. Å anskaffe bitcoins selv kalles «mining», noe som betyr at en datamaskin må løse komplekse dataproblemer for å finne fram til valutaen.

Da PC-en hadde gått én uke hadde Howells samlet opp 7500 bitcoins, skriver The Guardian.

I dag ville det krevd enorm datakraft for å generere det samme antallet bitcoins.

Onsdag ettermiddag passerte bitcoins 6000 kroner i verdi. Dermed er Howells 7500 bitcoins verdt 45 millioner kroner.

Howells kunne knapt vært mer uheldig med utfallet i saken. Etter bitcoingravemaskinen hans hadde stått på en uke, fikk kjæresten nok av den støyete Dell-PC-en. Han skrudde av «miniga». Året etter, i 2010 sølte han et glass med limonade på maskina og skrudde den fra hverandre.

Noen av delene solgte han, mens han tok vare på andre.

Harddisken som inneholdt krypteringa til internettvalutaen, la han i en skuff i en kommode.

I sommer bestemte Howells seg for å ta et ryddesjau, og da kastet han også harddisken.

- Du vet når du kaster noe i søpla, også sier du til deg selv; det er en dårlig idé? Jeg hadde den følelsen, sier Howells til The Guardian.

Ukjent valuta Da Howells først begynte å grave etter bitcoins i 2009, var valutaen nesten ukjent utenfor fagmiljøer i IT-verdenen.

Howells ofret derfor ikke så mye tid eller krefter på at han hadde skaffet seg 7500 av dem.

Da Howells kastet harddisken i sommer, var de verdt døye fem millioner kroner, men han var faktisk ikke klar over hva han satt på.

Forrige fredag kom han imidlertid på at han hadde en enorm mengde bitcoins, og begynte desperat å lete.

KREVENDE: En rekke med bitcoin-gravemaskiner vist under en messe i California i høst. I dag krever «mining» enorm datakapasitet. Det gjorde det ikke da Howells brukte sin laptop. Foto: REUTERS / Stephen Lam
KREVENDE: En rekke med bitcoin-gravemaskiner vist under en messe i California i høst. I dag krever «mining» enorm datakapasitet. Det gjorde det ikke da Howells brukte sin laptop. Foto: REUTERS / Stephen Lam Vis mer

Han kom da på at han hadde kastet den.

- Jeg lette overalt. Jeg har sjekket alle mine minnepenner, og alle eksterne harddisker på jakt etter backup-filer eller en kopi av krypteringsnøkkelen. Men jeg har ikke funnet noen ting.

Han måtte oppsøke søppelfyllinga i Newport i Wales. Der fikk han beskjed om at den harddisken må ligge minst en meter begravd på søppelfyllinga som er på størrelse med en fotballbane.

Har gitt opp Howells har nå forstått at det kan bli vanskelig å skaffe bitcoinsene til veie igen.

- Jeg er på det punktet hvor jeg ikke vet om jeg skal le eller grine. Hvorfor er jeg ikke ute med spade nå? Jeg tror jeg bare har resignert og vil aldri være i stand til å finne det igjen, sier han.

Han har imidlertid fortsatt full tro på bitcoin som valuta, og tror hans gjemte skatter bare vil fortsette å stige i verdi.

- Jeg tror fremdeles verdien kommer til å øke, og det var derfor jeg skaffet meg det i første omgang, sier han.

Kommunen Newport i Wales, der søppelfyllinga ligger, har allerede gått ut og advart skattejegere om å endevende søppelfyllinga. Og om de selv skulle finne den, vil de returnere harddisken til den rettmessige eieren.

Bitcon er blitt omtalt som hackervalutaen som tar over nettet. Og de gode mulighetene til å handle anonymt gjør at den er blitt brukt til lyssky handler. Bitcoin finnes ikke i fysisk forstand, men er en virtuell valuta basert på kryptografi.

Da bitcoin ble lansert tilsvarte én bitcoin ett dollar. Man kan også kjøpe valutaen på nett.

Bitcoins har skutt i verdi dette året, og myndigheter i flere land vurderer å skattelegge valutaen.

503 Service Unavailable