Savnet. Død. Tre klarte å flykte. En var hjemme.

Lærer Zerina Tatrova sitter i stua si med et bilde fra en klassetur i vår. -  Her er Emma, hun er død. Og dette er Svetlana, hun er savnet, og her er Alissa som flyktet da bandittene kom ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BESLAN (Dagbladet): Klassebildet inneholder alle skjebnene fra terrormarerittet i Beslan. Tatrova var og er læreren deres i kunstfag og teater. Men siden disse fagene ikke undervises på Beslans skole nummer en, var ikke Zerina der da terroristene kom sist fredag.

Umulig å snakke

-  Det er jo umulig å snakke om, jeg er veldig glad i dem alle. Og det er umulig å forestille seg at Emma er død, og at Svetlana er savnet. Men jeg gleder meg til å møte Modina, som klarte å flykte, sier Zerina.

Bildet Zerina har, er tatt i lykkeligere tider. Det er fra da teatergruppa på kunstskolen var på tur til Moskva i vår, 22. mai. Turen var en påskjønnelse fra byen Beslan. Bildet viser læreren Zerina øverst. Så ser vi Emma Haieva (12) under henne. Hun er død.

Så er det Svetlana Tsoj (12) som er savnet, litt til venstre, nederst. Så er det Alissa Tsumarteva (13) som greide å flykte da terroristene kom. Så har vi Modina Azimova (12) som flyktet med storesøsteren sin i hånda da angrepet startet. Til slutt er det Amina Zakhanova (9), som også kom seg unna før terroristene fikk tak i henne, og til slutt er det Kristina Tiklojeva (12), som var heldigst av alle, og ikke var på skolen da skoleåret startet.

Husker ingen ting

-  Hei, Modina, hvordan går det med deg? Det er læreren med hjertebank som ringer jenta som var gissel. Det er første gang de snakker sammen etter tragedien.

-  Jeg tenker mye på deg, er du i ferd med å komme deg? sier læreren så mykt som det trolig bare kan sies på russisk.

-  Hun husker nesten ingen ting, og har ikke mye å si. Hun er helt traumatisert av det hun har vært gjennom. Men hun var glad for å høre stemmen min, sier Zerina.

Zerina ser på TV, og på scenene hun har sett mange ganger. Og med på mange av filmklippene er kjente av familien. Men så dukker det opp et nytt filmklipp fra den fortsatt uvirkelige fredagen, og en ny bekjent er på TV.

-  Se, der er Edik. Den lokale politimannen holder ei tre- fire år gammel jente i hendene og gråter. De som står rundt gråter også. Alt tyder på at jenta er død.

For alle kjenner alle i denne byen som på et øyeblikk ble snudd på hodet, da gisseltakerne gjorde det de færreste trodde var mulig, eller håpet aldri ville skje.

SKJEBNENE: Dette bildet ble tatt da teatergruppa på kunstskolen var på tur til Moskva i vår, 22. mai. Bildet viser læreren Zerina øverst. Emma Haieva (12) står under henne. Hun er død. Litt til venstre nederst ser vi Svetlana Tsoj (12) som er savnet. Alissa Tsumarteva (13), Modina Azimova (12), Amina Zakhanova (9) greide å flykte. Kristina Tiklojeva (12) var ikke på skolen på terrordagen.