Savnet gutt var kvinne

Kvinne (33) var etterlyst som hovedvitne i barnemishandlingssak i Tsjekkia. Holdt skjult i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Fredag 4. januar gikk Oslo politidistrikt ut med bilde og beskrivelse av en ung gutt som var meldt savnet etter at han forsvant fra et barne- og ungdomshjem i Oslo 16. desember i fjor.

Politiet fryktet at gutten ikke var i stand til å ta vare på seg selv.

Personen som var avbildet kom raskt til rette etter tips fra publikum. Det viste seg at dette ikke var snakk om den savnede tenåringsgutten, men en 33 år gammel tsjekkisk kvinne som hadde brukt hans identitet.

Den aktuelle gutten har hele tida vært i god behold i Tsjekkia. 33-åringen har derimot oppholdt seg i Norge siden september 2007.

Ved hjelp av tenåringsguttens foreldre, har hun blitt framstilt for norske myndigheter som deres sønn.

- Kvinnen er etterlyst nasjonalt i Tsjekkia, som hovedvitne i en barnemishandlingssak. Faren og moren til tenåringssgutten, som lever i beste velgående i Tsjekkia, har bidratt til å holde henne skjult her i Norge, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Mora til den 13 år gamle gutten, som politiet trodde var savnet, er for tida i Tsjekkia sammen med sine tre barn.

Guttens far sitter pågrepet i Norge.

Foto: POLITIET
Foto: POLITIET Vis mer

Hevdet seg solgt til pedofile

- Faren er nå siktet for falsk forklaring, i likhet med den 33 år gamle tsjekkiske kvinnen, sier Rohde.

Politiinspektøren opplyser om at en tidligere, alvorlig siktelse mot faren nå er frafalt.

Ifølge Nettavisen pågrep politiet den antatte faren før jul fordi kvinnen hadde forklart barnevernet at faren hadde solgt «ham» til pedofile. Motivet er et mysterium for politiet.

- Vi trodde faren hadde forgrepet seg på en gutt, ut fra opplysninger barnevernet fikk fra kvinnen. Vi etterlyste gutten med bilde fordi vi var bekymret for ham, sier Rohde til Nettavisen.

Ikke første gang

Det skal heller ikke være første gang kvinnen er innbladet i en slik sak. Ifølge Nettavisen har hun vært innblandet i en liknende sak i Danmark. Den gang med en annen tsjekkisk familie.

Siktelsen mot guttens far ble 3. januar gjort om fra å gjelde pedofili til å gjelde unndragelse av et barn fra barnevernet. Før helgen ble punktene frafalt til fordel for paragrafen om falsk forklaring.

Savnet gutt var kvinne