STORT OMRÅDE: Leting med Orion-fly blir trappet opp mandag  i søket etter seileren fra Bodø, som ikke har etterlatt seg noen spor siden natt til 27. august halvannet døgn etter at dro ut fra Tromsø med Svalbard som mål. Illustrasjonsfoto: John Trygve Tollefsen.
STORT OMRÅDE: Leting med Orion-fly blir trappet opp mandag  i søket etter seileren fra Bodø, som ikke har etterlatt seg noen spor siden natt til 27. august halvannet døgn etter at dro ut fra Tromsø med Svalbard som mål. Illustrasjonsfoto: John Trygve Tollefsen.Vis mer

Savnet i åtte døgn mellom Tromsø og Svalbard - ikke spesielt erfaren seiler

Redningsleder: - Uvanlig uten noen elektroniske spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da familien varslet Hovedredningssentralen klokka 18.35 lørdag, hadde ingen vært i kontakt med den savnede Bodø-mannen på havet mellom Tromsø og Svalbard på nesten åtte døgn.

Han seilte aleine utfra Tromsø 25. august med plan om å komme til land på Svalvard fem-seks døgn seinere med båten «Argo» - en 27 fots seilbåt av merket Maxi 84.

- Kjæresten var med på seilturen fra Bodø til Tromsø, og returnerte derfra til Bodø. Alt skal ha vært i orden da hun forlot båten, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Salten politidistrikt til NRK Nordland.

Politiet i mannens hjemkommune har vært i kontakt med familien og hjulpet Hovedredningssentralen med å samle opplysninger.

Fartøy reagerte

Natt til lørdag 27. august er sist kjente kontakt med mannen i 30-årene fra Bodø.

- Da var det et annet fartøy som reagerte på seilbåtens navigering, og spurte om han trengte assistanse. Han svarte at han hadde problemer med autopiloten, men at han ikke trengte hjelp, sier redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge i Bodø til Dagbladet ved 16-tiden.

Skip og fly har sjekket de få havnemulighetene mellom Tromsø og Svalbard uten å finne den forsvunne seilbåten der.

Ikke spesielt erfaren

Seilstrekningen er mellom 550 og 600 nautiske mil, som tilsvarer luftlinje mellom Tromsø og Oslo.

- Det er røff sjø, men har ikke vært ekstreme forhold i området siden mannen seilte fra Troms, sier redningslederen, som har fått beskrevet at den saknede nordlendingen «er sjøvant, men ikke spesielt erfaren seiler».

Det trengs ingen spesiell tillatelse eller registrering for å seile Tromsø - Svalbard, og redningsledelsen vet ikke hva slags navigering- eller kommunikasjonsutstyr mannen har hatt med.

- Svært uvanlig

- Det er svært uvanlig at vi søker etter fartøy som ikke har etterlatt seg noen elektroniske spor. Og det har ikke hjulpet om han har med seg mobiltelefon. Allerede halvannet døgn ut fra Tromsø, der han hadde den siste kjente kontakten, var han utenfor området der mobiltelefonen virker, sier redningslederen.

- Hva er den mest sannsynlige situasjonen for båten og seileren nå ?

- Vi vet ingenting, men denne båttypen er regnet for å være godt sjødyktig. Så det er sannsynlig at han er på havet et eller annet sted, sier redningsleder Frode Iversen.