DUKKET OPP IGJEN: Kevin McGeever, her fotografert under en gallamiddag i 2004, hadde vært borte i åtte måneder da han dukket opp på en landevei. Foto: Michael Donnelly
DUKKET OPP IGJEN: Kevin McGeever, her fotografert under en gallamiddag i 2004, hadde vært borte i åtte måneder da han dukket opp på en landevei. Foto: Michael DonnellyVis mer

Savnet irsk eiendomsmogul funnet på landevei med «thief» skrevet i panna

Var savnet i åtte måneder, skal ha skyldt penger til IRA og russisk mafia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange forsvinningssaker forblir mysterier. Noen få forsvinningssaker framstår som mysterier selv etter at den savnede blir funnet. Det gjelder i hvert fall den irske eiendomsmogulen Kevin McGeever (68), som ble meldt savnet for åtte måneder siden.

Han ble funnet tidligere denne uka i nærheten av Ballinamore, ikke langt fra Nord-Irland. Sulten, uten sko, kledd i en plastpose og med ordet «thief» skrevet i panna, ifølge flere irske og britiske medier.

- Kidnappet McGeever har forklart politiet at han ble kidnappet av tre maskerte menn. Ifølge den irske avisa Independent mener de han kan ha blitt holdt i fangenskap helt siden han ble meldt savnet.

Det irske politiet samarbeider med politiet i flere land i etterforskningen.

McGeever bygget opp en formue under den irske boligboomen. Han har vært involvert i forretninger i Dubai, De forente arabiske emirater og Tyskland. Han er registrert som eier av et slott verdt tre millioner euro i Craughwell i Irland. Han har hatt tilgang til helikopter og blitt sett kjørende i dyre sportsbiler.

Men det er uklart hvor mye penger han er god for nå. Ifølge Mirror har han i avhør sagt at han skyldte penger til både IRA og russisk mafia.

Løsepenger Han har ikke klart å forklare politiet hvor han er blitt holdt i fangenskap. Men han har forklart at kidnapperne krevde utbetalt løsepenger. Politiet tror de kan ha blitt utbetalt.

Politiet tror han kan ha blitt holdt fanget i Nord-Irland. De etterforsker nå fortida hans.

Mannen ble funnet langs veien av Catherine Vallely. Hun sier han framstod som velutdannet og høflig.

- Jeg var overrasket. Jeg trodde han hadde alzheimers eller noe. Han sa han het Kevin og at han ikke visste hvor han var eller hvilken måned eller dag det var, sier hun til avisa Irish Examiner.

Vallely sier han ikke ba om å bli tatt til politiet.

- Han spurte om å få låne mobilen min, slik at han kunne ringe opplysningen for å få tak i en venn. De fant ikke nummeret hans. Da kontaktet han en annen venn og foreslo at de skulle møtes på et hotell. Jeg tenkte at det ikke finnes noe hotell som ville slippe inn en person som så ut som ham, sier hun.

Fikk te og kjeks I stedet avtalte de å møtes på en parkeringsplass ved et supermarked. Men de kom ikke dit.

- Vi stoppet i stedet ved politistasjonen, sier hun.

Der ble McGeever invitert inn på en kopp te og et par kjeks.

- Han sa han ikke hadde spist noe på lenge, sier Vallely.

Til slutt skjønte politiet hvem han var. De hadde etterforsket forsvinningen i det stille siden 22. juni i fjor, da samboeren hans meldte ham savnet. Han hadde da vært borte siden 27. mai, hevdet hun. Men hun ønsket ifølge irske Independent ikke at han skulle bli offentlig etterlyst.

- Det er ingen som visste at han var savnet, sier en nabo til avisa.