Savnet på Gardermoen i to døgn

Bestemor (75) etterlyst i Norge og Sverige. Vektere fant henne på en benk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet finkjemmet flyplassområdet på Gardermoen og sentrum av Gøteborg etter at en at den 75 år gamle bestemoren Razija Velic forsvant sporløst søndag formiddag. Slektningene ba politiet om hjelp til å etterlyse bestemoren med bilde. Siste sikre spor var at hun satt om bord i KLMs fly HL1155 fra Amsterdam til Landvetter i Gøteborg søndag morgen, før hun dukket opp på Gardermoen - to døgn etter.

- Flyselskapet KLM somlet henne bort. Hvordan kan man miste et gammelt menneske? spør slektningen Alen Demirovic.

Omdirigert til Stockholm

På grunn av stormen i sør-Sverige måtte flyet omdirigeres til Gardermoen. Det parkerte kl. 12 når alle passasjerene var kommet til ankomst - inkludert Razija Velic. Men hun var ikke på bussen da slektningene skulle hente henne på Landvetter. Flyselskapet satte opp buss for å frakte passasjerene fra Gardermoen, eneste stopp på veien var Gøteborg sentrum. Alle de andre kom ut av bussen på Landvetter kl. 19.

Ved 11-tiden i går fikk politistasjonen på Gardermoen beskjed fra sine svenske kolleger om at de ikke hadde funnet spor etter den savnede kvinnen i Gøteborg. Klokka 13.20 i ettermiddag fikk savnet-historien en lykkelig utgang.

- Vektere fra Adecco så en kvinne i første etasje i ankomnsthallen, som stemte med etterlysningen av 75-åringen. Hun satt på en benk, og ganske riktig: det var passasjeren som hadde vært savnet i to døgn. Hun snakket ikke et ord norsk eller svensk, og det er vel hovedforklaringen på forsvinningen, sier en lettet vaktleder Morten Teie ved Gardermoen politistasjon til Dagbladet.no.

Ventet på slektningene

Kvinnen var i forholdsvis god form. Hun hadde funnet mat og drikke de to døgnene hun hadde ventet på at kjente skulle hente henne etter avtalen. Klokka 16.30 i ettermiddag skulle Widerøe ta seg av den siste etappen til Gøteborg fra Tyskland via Amsterdam og Gardermoen. Hun hadde vært i Tyskland for å besøke en datter.

 BORTE I TO DØGN: Svenske Razija Velic. Foto: Privat/ Expressen
BORTE I TO DØGN: Svenske Razija Velic. Foto: Privat/ Expressen Vis mer

I følge Expressen fryktet en av svigersønnene til bosniskfødte Razija Velic i Gøteborg at svigermor ikke skulle få medisiner hun var avhengig av, blant annet etter kreftbehandling. Hun var ikke reisevant og litt glemsk, men ellers i god form, sa en bekymret svigersønn.

- Kan ikke klandres

- Kan KLM eller andre klandres for at kvinnen rett og slett ble borte på Gardermoen?

- I grunnen ikke. Dette var et veldig spesielt tilfelle, og alle her er glade for at det gikk bra. Kvinnen kunne ikke språket, og hadde åpenbart ikke fått med seg beskjedene om bussen. Og det er ikke så lett for reisearrangører å gardere seg på alle måter når slike omdirigeringer skjer. Noen vil alltid leie bil eller komme seg videre på annen måte uten å gi beskjed.

- Burde noen ha oppdaget at kvinnen var på Gardermoen to netter etter hverandre?

- Her er det folk til alle døgnets tider. Vi vet ikke hvorfor hun ikke har ringt hjem, men det er jo ikke så enkelt når man ikke kan språket. Vi fikk koplet kvinnen med familien via politiet i Gøteborg, og nå er vi bare glade for at saken løser seg, sier vaktleder Morten Teie ved Gardermoen politistasjon.