Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommedagssekt

Savnet siden ifjor. Funnet døde

Pårørende bekrefter at det er levninger etter de to søsknene Joshua «JJ» Vallow (7) og Tylee Ryan (17), som nå er funnet på eiendommen til stefaren i Idaho. Både stefaren og barnas mor knyttes til en dommedagssekt.

FUNNET DØDE: Likene av de to søsknene Joshua Vallow og Tylee Ryan er funnet. Foto: National Center for Missing & Exploited Children via AP, File
FUNNET DØDE: Likene av de to søsknene Joshua Vallow og Tylee Ryan er funnet. Foto: National Center for Missing & Exploited Children via AP, File Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): De to barna har vært savnet siden september. Denne uka fant politiet levninger på eiendommen til barnas stefar, Chad Daybell, i Rexburg i Idaho. I rettsdokumenter fra påtalemyndigheten i Madison County går det fram at et av likene skal ha blitt skjult 8. september eller seinere, som var den siste dagen Tylee ble sett i live. Det andre liket skal ha blitt skjult på 22. september eller seinere, som er den siste dagen JJ ble sett, skriver AP.

Nå sitter både mora, Lori Vallow Daybell og stefaren fengslet i den kompliserte saken, som har fått oppmerksomhet fra store deler av verden fordi ekteparet skal ha vært knyttet til en dommedagssekt.

- Ikke med oss

- Ingen av barna er med oss lengre, sier JJs bestefar, Larry Woodcock, til avisa Post-Register i Idaho Falls.

SIKTET: Chad Daybell er siktet for likskjending og forsøk på å skjule lik. Foto: Dennis Fujimoto/The Garden Island via AP, Pool, File
SIKTET: Chad Daybell er siktet for likskjending og forsøk på å skjule lik. Foto: Dennis Fujimoto/The Garden Island via AP, Pool, File Vis mer

Myndighetene har ikke kommentert funnene offentlig ennå, men slektninger av de to barna har også sendt uttalelser til TV-kanalen KSAZ i Phoenix hvor barna og mora bodde inntil i fjor da hun giftet seg med Chad Daybell.

- Vi er fylt med ufattelig tristhet over at to lysende stjerner ble stjålet fra oss, og kan bare håpe at de døde uten smerte eller lidelse. Offisielle uttalelser fra Rexburg-politiet, rettsmedisineren og FBI vil bli offentliggjort snart, skriver de pårørende.

De får også støtte fra Chad Daybells bror, Matt Daybell.

BESTEFORELDRE: Larry (t.v.) og Kay Woodstock under et fengslingsmøte for datteren Lori Vallow Daybell tidligere i år. De er besteforeldrene til JJ. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool
BESTEFORELDRE: Larry (t.v.) og Kay Woodstock under et fengslingsmøte for datteren Lori Vallow Daybell tidligere i år. De er besteforeldrene til JJ. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool Vis mer

- Noen i vår utvidete familie sliter med å akseptere realiteten at Chad kan ha vært involvert i noe så fryktelig galt. På vegne av meg selv, min kone Heather og våre fire barn, vil vi uttrykke vår dypeste sympati med Larry og Kay og hele JJ og Tylees utvidete familie. Vi er knust over dagens nyheter og den antatte rollen Chad har hatt i det som skjedde, skriver Daybells bror til KSAZ.

Likskjending

ARRESTERT: Barnas mor, Lori Vallow Daybell sitter fengslet. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool, File
ARRESTERT: Barnas mor, Lori Vallow Daybell sitter fengslet. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool, File Vis mer

Chad Daybell er nå siktet for likskjending og forsøk på å skjule to lik. Det ene liket var skjult på en måte som gjordet det «spesielt skjerpende», opplyser påtalemyndigheten til KSAZ. Fra før har Lori Vallow allerede sittet fengslet i flere måneder siktet for å forlate barn og for å hindre etterforskningen.

Politiet begynte å etterforske forsvinningen etter at besteforeldrene til JJ, Larry og Kay Woodcock, varslet om at de var bekymret. Politiet sier også at ekteparet løy til etterforskere om hvor barna befant seg før de stille forlot Idaho og ble funnet igjen på Hawaii flere måneder seinere.

Hele den svært kompliserte saken skal ha startet i fjor sommer da Lori Daybells bror skjøt og drepte hennes fraseparerte ektemann, Charles Vallow, i Phoenix. Broren sa at skytingen var selvforsvar. Han døde selv i desember av blodpropp i lungene.

Da han ble skutt, hadde Charles Vallow allerede søkt om skilsmisse. Han hevdet at Lori trodde hun hadde blitt en gudliknende figur, som var ansvarlig for innledningen til den bibelske endetiden.

- Uforståelig oppførsel

Kort tid etter at Charles Vallow døde, flyttet Lori og barna til Idaho hvor Chad Daybell bodde. Han drev et lite forlag som ga ut hans egne fiksjonsbøker som dreide seg om apokalyptiske scenarier løst basert på mormoner-teologi. Han deltok også i en podkast om å forberede seg på den bibelske endetiden.

Ifølge New York Daily News er Daybelle medlem av en dommedagssekt, og skal ha vervet Lori Vallow.

- Helt siden hun ble med i denne sekten, har hun forandret seg. Hun er annerledes. Det siste året har hun oppført seg helt uforståelig, sa JJs bestefar Larry Woodcock på en pressekonferanse i januar.

7-åringen er diagnostisert med autisme og skal være Vallows adopterte sønn, mens tenåringen skal være hennes egen datter.

Obduksjon

Datteren Tylee ble sist sett i september på vei inn i Yellowstone National Park sammen med mora og annen familie. Sønnen JJ ble sist sett av skoleansatte flere dager seinere.

Statsadvokaten i Idaho opplyser at de også etterforsker dødsfallet til Chad Daybells tidligere kone, Tammy Daybell. Hun døde i søvne i oktober i fjor av det som ble beskrevet som naturlige årsaker. Da Chad Daybell giftet seg med Lori bare to uker etter dødsfallet, ble myndighetene mistenksomme.

I desember gravde de opp liket av Tammy Daybell og foretok en obduksjon. Funnene derfra er ikke offentliggjort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!