Første fellesintervju:

- Savnet vil være der lenge

Pandemien har forstørret ulikhetene i Norge. Derfor trengs en plan for å gjenreise landet, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik. - Savnet etter Hans-Christian lever i hver og en av oss, sier de om det uventede dødsfallet.

MÅ GJENREISE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en ganske tom og død by. Det meste er nedstengt. De mener landet ikke bare trenger gjenåpning, men gjenreising av et tryggere og grønnere arbeidsliv. Video: Kirsten Karlsen / Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 120 000 +201
innlagt114 +13
døde 774
påvist smittet 164 000 000+539.7K
døde 3 390 000 +10.6K
Se mer

I dette første fellesintervjuet snakker Støre og Følsvik om savnet etter Hans-Christian Gabrielsen som døde brått for en måned siden, og om den felles jobben de nå må gjøre for å vinne valget. Det arbeidslivet som trer fram når pandemien er slått tilbake, må være ryddigere og grønnere enn det som var før, slår de fast.

- Vi har et valg å vinne, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Dagbladet.

Dagen etter Gabrielsens død ble hun konstituert som ny LO-leder. På Aps landsmøte til uka blir hun valgt inn i Aps sentralstyre. I dag er hun i mekling med NHO for å unngå storstreik i lønnsoppgjøret.

MÅ GJENREISE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en ganske tom og død by. Det meste er nedstengt. De mener landet ikke bare trenger gjenåpning, men gjenreising av et tryggere og grønnere arbeidsliv. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
MÅ GJENREISE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en ganske tom og død by. Det meste er nedstengt. De mener landet ikke bare trenger gjenåpning, men gjenreising av et tryggere og grønnere arbeidsliv. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Gjenreise og rydde opp

Onsdag la statsminister Erna Solberg (H) fram en plan for gradvis åpning av landet etter corona-pandemien.

Men ifølge Ap-lederen og LO-lederen trengs det regjeringsskifte og kursendring, ikke bare avvikling av nedstengningstiltak.

- Coronaen har fungert som et forstørrelsesglass. Ingen av de utfordringene vi hadde før pandemien, er blitt borte. De er blitt forstørret og forsterket. Stikkordene er: Folk utenfor arbeidslivet, psykisk helse, klimautfordringen, beredskap, en velferdsstat som kan forsvare oss når vi blir utsatt for en krise. De mest sårbare er mest utsatt. Forskjellene har økt, sier Støre, og utdyper:

JOBB Å GJØRE: Skal det bli rødgrønn regjering, må Ap og LO sikre større oppslutning om partiet blant LOs medlemmer. Jonas Gahr Støre og Peggy Hessen Følsvik har fem måneder å gjøre det på. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.
JOBB Å GJØRE: Skal det bli rødgrønn regjering, må Ap og LO sikre større oppslutning om partiet blant LOs medlemmer. Jonas Gahr Støre og Peggy Hessen Følsvik har fem måneder å gjøre det på. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet. Vis mer

- Arbeiderpartiet og resten av opposisjonen har forbedret permitteringsreglene for dem med lavest lønn, men de får likevel bare 80 prosent av en lav lønn, mens andre får full lønn. Børsen setter rekorder hver dag, mens bedrifter går over ende. Så det blir strekk i laget. Vi må sikre rettferdig skatt, men også et krafttak for kompetanseheving. Vi trenger en næringspolitikk som stiller krav, men som også stiller opp. Klimautfordringene kan ikke bare overlates til markedet, sier Støre

- Vi har over 200 000 permitterte og arbeidsledige. Norge er ikke friskmeldt før folk er tilbake i jobb. Det er ikke nok å snakke om å gjenåpne. Vi må gjenreise Norge. Og skal vi gjenreise Norge så er det Arbeiderpartiet som nok en gang må lede an, sier Følsvik.

Støre sier gjenreisingen må handle om å få folk i jobb, komme i gang med en industrisatsing som skaper nye arbeidsplasser, bidrar til å kutte utslipp og øker eksporten.

- Jo lenger vi venter med omstillingen, jo dyrere og vanskeligere blir det, sier Støre.

I løpet av de første hundre dagene til en ny rødgrønn regjering vil Støre legge fram en ny «Norges-modell» for et ryddig arbeidsliv, med det beste fra Oslo, Skien og andre kommuner med rødgrønt styre som bruker innkjøpsmakten til å kreve seriøse arbeidsforhold ved anbud, lover hele stillinger og lærlingkontrakter.

- Det står ikke igjen noen modell for arbeidslivet etter denne regjeringen. Det grepet vi husker, er generell adgang til midlertidige ansettelser, som førte til den største demonstrasjonen i norsk arbeidsliv i nyere tid i januar 2015, sier Støre.

Han har lovet å fjerne denne delen av arbeidsmiljøloven «før han har fått av seg frakken» i regjering.

Sorg og savn

Det er en måned siden Hans-Christian Gabrielsen gikk bort, bare 53 år gammel. Gabrielsen var ikke bare en respektert og samlende LO-leder, men hadde også en tydelig og viktig rolle i Arbeiderpartiet. Det fagligpolitiske samarbeidet er en sterk tradisjon i arbeiderbevegelsen. Støre og Gabrielsen tok grep for å styrke dette samarbeidet for å sikre politisk gjennomslag for LO og økt oppslutning for Ap blant LOs medlemmer.

Nå er det Peggy Hessen Følsvik og Jonas Gahr Støre som har denne jobben.

- Vi merker savnet i hele LO-familien, og det vil være der lenge, sier Følsvik.

- Savnet etter Hans-Christian lever i hver og en av oss, fordi han betød så mye for så mange. Det må vi gi tid. Men så har LO hatt en imponerende evne til å se at det er en ny dag, og at det må jobbes videre. For meg er det en veldig takknemlig oppgave å videreføre det nære samarbeidet med LOs ledelse. Vi kjenner hverandre godt. Vi har jobbet tett sammen om konkrete prosjekter, og Peggy var jo nestleder og inne i alle saker. Jeg er glad for at hun har takket ja til å sitte i sentralstyret, slik at den tradisjonen er videreført, sier Støre.

- Det partiprogrammet vi skal vedta til uka, bygger på at vi i sterkere grad skal involvere partene det norske samfunnslivet, LO og andre, legger han til.

Åtte av ti vil ha skifte

LO vedtok på sin forrige kongress å jobbe for en rødgrønn regjering. På representantskapsmøtet 6. mai står valgkamp og partistøtte på dagsorden.

- Hver fjerde velger er LO-organisert. Enhver som har ambisjoner om å styre landet, er avhengig av en oppslutning blant LOs medlemmer. Åtte av ti medlemmer ønsker et skifte. Marsjordren er klar. Vi har et valg å vinne, sier Følsvik som understreker at det er representantskapet i mai som tar endelig stilling til hvilke partier som skal få støtte, sier Følsvik.

Hun mener Ap må gå i spissen for en storopprydning i arbeidslivet, noe som er blitt enda mer akutt etter pandemien.

- De som hardest rammet av krisa, er gjerne i den delen av arbeidslivet som er minst seriøst. Derfor er denne opprydningen så viktig. Det må skapes nye arbeidsplasser også i servicesektoren, men det må være ordentlige arbeidsplasser og ikke slik at de useriøse aktørene får komme på banen igjen når vi skal gjenreise økonomien, sier Følsvik.

Økte forskjeller er en av sakene LOs medlemmer er mest opptatt av.

- Det absolutt viktigste svaret er å få folk i jobb. Det andre som har skapt større forskjeller, er jo at de som er på toppen har fått skattekutt og har fått dra fra, mens de lengst nede, har utrygge jobber eller ingen jobb i det hele tatt, sier Følsvik.

Hun mener Arbeiderpartiet har de beste løsningene for et ryddig arbeidsliv, for omstilling og nyskaping av arbeidsplasser. Neste uke behandles forslaget til partiprogram på Aps landsmøte.

På gjerdet

Valganalysen etter stortingsvalget i 2017 viste at 38 prosent av LOs medlemmer hadde stemt på Ap. Høsten 2019, etter et dårlig kommunevalg for Ap, utformet Ap og LO en strategi for å øke oppslutningen om Ap blant LOs medlemmer. I et intervju i med Dagbladet i november sa Hans-Christian Gabrielsen og Jonas Gahr Støre at for at Ap skal vinne valget, må 50 prosent av LOs nærmere en million medlemmer stemme på partiet. Målinger det siste året tyder på at prosenttallet fortsatt ligger et sted på 30-tallet.

- Det er ikke bra nok. Ap ligger nå på 20-25 prosent på meningsmålingene. I tillegg sier 20 prosent at de kan tenke seg å stemme på oss. For min del handler det om å snakke om Aps politikk slik at det treffer folk i deres hverdag.

- Tydeligere Ap

- Hvis Ap er opptatt av interne forhold og ting som ikke er politikk, setter folk seg på gjerdet. Det har vært min jobb å rydde opp, og det har tatt tid. Når vi nå får fokus over på løsningene som underbygger at det nå er vanlige folks tur, har jeg troen på at flere kommer ned fra gjerdet og fra andre partier.

Valg skal være skarpe, mellom alternativer, og alternativene er klarere nå enn de var i 2017. Politikken vi skal føre for arbeidsfolk, er tydeligere, sier Støre.

- Det blir en annerledes valgkamp, mye kommer til å foregå digitalt, og vi kommer ikke til å kunne være så mye ute på arbeidsplassene og snakke om det medlemmene er opptatt av. Men vi har et stort apparat, og er klare til valgkamp. Startskuddet går 6. mai. For oss i LO har de siste åtte åra vært en forsvarskamp. Vi har måttet bruke kreftene på å forsvare arbeidsfolks rettigheter. Hvis vi får en regjering vi kan samarbeide med, tenk hva vi kan få til og hva vi kan skape, sier Følsvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer