Say peace!

Fredsmeklere involvert i de fleste av verdens blodigste konflikter er i Oslo for å lære å skape fred. I går ble de gjort stas på av statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik var vert for en middag veldig langt fra krig og elendighet i verden, på Holmenkollen Park Hotel.

Utveksler erfaringer Oppimot 20 av verdens fremste fredsmeklere er kommet til Norge for å delta på «Mediators' Retreat».

-  Ideen er at høytstående representanter for ulike fredsprosesser skal kunne få erfaringer av hverandre, og bidra til felles lærdom om konflikthåndtering, sier statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet - selv fredsmekler på Sri Lanka sammen med Erik Solheim.

Det er andre gang Norge er vert for den uformelle samlingen hvor målet er å utvikle kunsten å lage fred, og ikke minst få avtaler til å holde.

Måtte gjentas

-  Det var så vellykket da vi gjorde dette for første gang i fjor at vi var nødt til å gjenta det. Dette er mennesker som på mange måter jobber mye alene. Å dra nytte av hverandres erfaringer i en ensom hverdag og skape et nettverk er derfor urolig viktig, sier Helgesen.

Under det to dager lange møtet er blant annet konflikten i Sudan representert ved general L.K. Sumbeiywo.

Partene i denne borgerkrigen kom nylig et langt skritt videre da de undertegnet tre nye protokoller som en del av en større fredsavtale for Sudan. Fredsmeklere i konfliktene på Kypros, i Colombia og Midtøsten er også der.

FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, deltok også. Det samme gjør spesialrådgiver i UD og fredsmekler på Sri Lanka, Erik Solheim, og altså statsministeren.

-  Fredsnasjon

-  Norge har en profil som fredsnasjon og deltar i mange prosesser - vår beskjedne størrelse til tross.

Det at disse menneskene vet vi har noe å bidra med gjør det godt for dem å komme hit. Ikke bare for å diskutere, men også for å skaffe seg krefter og inspirasjon, sier Kjell Magne Bondevik.

1. William L. Ury, Programme of Negotiation, Harvard University, USA. 2. Alvaro de Soto, FNs spesialrådgiver for Kypros. 3. Yasushi Akashi, Japan Centre for Conflict Prevention. 4. James LeMoyne, FNs spesialrådgiver for Colombia. 5. Ismail Ebrahim Ebrahim, politisk rådgiver for den sørafrikanske presidenten. 6. Ian Martin, International Centre for Transitional Justice, New York. 7. Vidar Helgesen, statssekretær i UD og fredsmekler på Sri Lanka 8. Erik Solheim, spesialrådgiver i UD og fredsmekler på Sri Lanka. 9. Statsminister Kjell Magne Bondevik. 10. General L.K. Sumbeiywo, spesialutsending til IGAD, fredsprosessen i Sudan. 11. Heidi Tagliavini, FNs spesialrepresentant i Georgia. 12. General sir Rupert Smith, NATOs Balkan-operasjoner. 13. Martin Griffiths, Centre for Humanitarian Dialogue, Genève. 14. Surin Pitsuwan, tidligere utenriksminister, Thailand. 15. Terje Rød-Larsen, FNs spesialutsending til Midtøsten. 16. Swaraj Kaushal, politisk forhandler for den indiske regjeringen. 17. Tan Sri Razali Ismail, FNs spesialutsending til Burma/Myanmar.