«Scandinavia Star» kaptein ble ropt morder etter på gata

Kaptein Hugo Larsen ba rederiet avlyse den katastrofale turen i 1990 hvor 159 mennesker døde.

SNAKKER UT: Kapteinen på Scandinavian Star, Hugo Larsen i sitt hjem i Spania. Han ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel i Dansk høyesterett fordi han ikke hadde holdt brann- og livbåtøvelse for det nye mannskapet på Scandinavian Star. Larsen ser på opptak av sitt brennende skip. . Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet.
SNAKKER UT: Kapteinen på Scandinavian Star, Hugo Larsen i sitt hjem i Spania. Han ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel i Dansk høyesterett fordi han ikke hadde holdt brann- og livbåtøvelse for det nye mannskapet på Scandinavian Star. Larsen ser på opptak av sitt brennende skip. . Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapteinen på «Scandinavia Star» ble ropt morder etter på gata av en kvinne som gikk forbi han og kona Erna. Nå forteller Hugo larsen til VG om hvordan han flere ganger forsøkte å få utsatt at skipet ble satt inn i rutetrafikk.

Natt til 7. april 1990 ble det påsatt branner ombord på «Scandinavian Star» underveis fra Oslo til Frederikshavn. Det var 383 passasjer og 99 besetningsmedlemmer ombord på skipet. Av disse mistet 159 mennesker livet, hvorav 136 norske.

Kaotisk og fælt På spørsmålet om hvordan han opplevde katastrofenatten, svarer han:

- Fælt. Det var kaotsik og fælt, sier Hugo Larsen til VG.

Han henvendte seg flere ganger til rederiet og ba om utsettelse for at «Scandinavian Star» skulle settes inn i rutetrafikk. Hovedårsaken til dette var mangler og slitasjer på båten, det handlet ikke om sikkerhetsutstyr eller sjødyktighet, ifølge avisen.

Hugo Larsen måtte sone seks måneders ubetinget fengsel for ikke å ha avholdt brann- og livbåtøvelse på det Bahamas-registrerte skipet. Dommen ble stadfestet av dansk Højesteret 22. november 1993. Larsen ble dømt sammen med to danske forretningsmenn som framsto som driftsansvarlige for skipet. Alle ble dømt til seks måneders såkalt hæfte, men Larsen måtte sone straffen i fengsel i Norge.

Utvandret til Spania Hugo Larsen og hans kone Erna utvandret til Spania like etter at dommen var ferdig sonet. Da Dagbladet besøkte paret der for noen år siden i Torrevieja jobbet han for at saken skulle bli gjenopptatt.

Larsen begjærte saken gjenopptatt fordi han mente det hadde framkommet nye opplysninger om jurisdiksjonen, skipets eierforhold og om hva som skjedde under den påsatte brannen.

-  Jeg orker ikke lenger å leve med en dom der jeg indirekte eller direkte får ansvaret for at så mange passasjerer omkom, sa Larsen til Dagbladet i intervjuet.

Larsens beslutning om å begjære saken gjenopptatt ble støttet av advokat Nikolai Bjønness som var påtaleansvarlig for Oslo-politiets etterforskning av «Scandinavian Star»-katastrofen.

- Kaptein Larsen har min fulle sympati og langt på vei min støtte, sa Bjønness til Dagbladet.

- Så vidt jeg husker er det jo ikke bevist årsakssammenheng mellom et eneste dødsfall og den manglende livbåtøvelsen, sier han.

Siden ulykken har det jevnlig kommet krav om nye granskninger og etterforskning både av brannen og eierforholdene bak dødsfergen. Alle har blitt avvist.

Hugo Larsen jobbet en kort stund som kaptein for rederiet etter ulykken, men ble satt på land av rederiet kort tid etter at det blei reist sak mot han.

DRO TIL SPANIA: Sammen med kona Erna Larsen reiste Hugo Larsen til Torrevieja i spania etter endt soning. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet.
DRO TIL SPANIA: Sammen med kona Erna Larsen reiste Hugo Larsen til Torrevieja i spania etter endt soning. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet. Vis mer