«Scandinavian Star»-direktør søker hjelp i Danmark

Den tidligere rederdirektøren Ole B. Hansen, som er dømt for å ha brutt loven om skipssikkerhet etter «Scandinavian Star»-katastrofen - men aldri sonet - forsøker nå å få hjelp fra danske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hansen flyktet til Spania etter at dansk høyesterett ga ham en dom på seks måneder, og slapp dermed å sone straffen.

Straffen ble foreldet etter dansk lov i slutten av november, men de spanske myndighetene overtok saken og har etterlyst ham.

Nå har Ole B. Hansen ikke noe dansk pass, og han har flere ganger, både skriftlig og muntlig på telefon, henvendt seg til det danske justisdepartementet med bønn om hjelp, bekrefter Jakob Scharf i departementet.

- Vi har svart at han slik som andre må henvende seg til den danske ambassade i Spania. Det er heretter politiet som tar stilling til om han skal få nytt pass, forklarer Scharf.

Siden saken tilsynelatende ikke er foreldet i Spania, risikerer Hansen å tilbringe et halvt år i et spansk fengsel.

Men Hansen kan igjen snike seg fra fengselsstraff hvis han klarer å flykte til Danmark, der altså dommen er foreldet.

Hansen fikk i november vite at en domstol i Madrid hadde besluttet å utstede en arrestordre på ham. Hansen ble imidlertid orientert av pressen, og klarte å unngå pågripelse.

Høyesteretts dom fra 1993 på seks måneders fengsel var den gang maksimal straff for brudd på loven om skipets sikkerhet. 158 mennesker omkom under brannen på «Scandinavian Star» i 1990.

(NTB-RB)