<strong> KATASTROFESKIPET - DAGEN DERPÅ:</strong>  Det brant fortsatt på flere dekk 8. april da passasjerferjen "Scandinavian Star" var slept inn til svensk havn i Lysekil. 159 mennesker omkom i brannen.Arkivfoto: Tor Arne Dalsnes, NTB Scanpix.
KATASTROFESKIPET - DAGEN DERPÅ: Det brant fortsatt på flere dekk 8. april da passasjerferjen "Scandinavian Star" var slept inn til svensk havn i Lysekil. 159 mennesker omkom i brannen.Arkivfoto: Tor Arne Dalsnes, NTB Scanpix. Vis mer

«Scandinavian Star»-vitne avhørt først etter 25 år

Og Stortinget har bare dager igjen til å endre foreldelsesfrist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 7. april er det 25 år siden brannkatastrofen på «Scandinavian Star».

159 av de 482 om bord mistet livet i nattseilasen mellom Oslo og Fredrikshavn. 136 av de omkomne var nordmenn.

Nå er siste sandkorn i ferd med å renne ut av timeglasset, som vil gjøre en straffeforfølgelse foreldet.

Siste frist for å oppheve loven om 25 års foreldelse for mordbrann er fredag 27. mars.

Da tar Stortinget påskeferie, og etter ferien er det for seint.

Det er Senterpartiets medlem av justiskomiteen, Jenny Klinge, som har lagt fram lovforslaget om å fjerne foreldelsesfristen for mordbrann. En lovendring må behandles to ganger av Stortinget.

Bare Venstre stemte i mot
Første gangs votering i nasjonalforsamlingen sist tirsdag ga stort flertall. Bare fem representanter for Venstre stemte i mot.

<strong> ENDELIG AVHØRT:</strong>  Snart 25 år etter "Scandinavian Star"-katastrofen er det sentrale vitnet Niels-Erik Lund avhørt av norsk politi. Foto: Hjemmesiden til International Shipping Partners A/S.
ENDELIG AVHØRT: Snart 25 år etter "Scandinavian Star"-katastrofen er det sentrale vitnet Niels-Erik Lund avhørt av norsk politi. Foto: Hjemmesiden til International Shipping Partners A/S. Vis mer

Politikerne rekker trolig å endre loven med hårfin margin. Men nervene er i høyspenn hos pårørende, overlevende og i de ulike støtteforeningene.

- Jeg er litt bekymret, dette er svært viktig for oss, sier Jan Harsem i Støttegruppen for «Scandinavian Star».

Harsem overlevde brannen, men mistet sin gravide kone.

Han sier han har blitt lovet av Jenny Klinge i Sp at lovendringen blir vedtatt innen fristen.

Vurderer utvidelse
En fjerning av foreldelsesfristen kan få betydning for den pågående politietterforskningen, som var planlagt å være ferdig innen 25-årsdagen for katastrofen.

Nå vurderer politiet en utvidelse.

- Vi forstår lovgivers intensjon og innretter oss etter at saken ikke blir foreldet. Men det er for tidlig å si i hvilken grad og omfang etterforskningen går videre. Vi holder oss per i dag til mandatet fra riksadvokaten og politimesteren. Men det kan selvsagt være at et stortingsvedtak gir oss muligheter til å opplyse saken enda bedre, sier etterforskningsleder Terje Dahl i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Over 30 avhør
Politiet har nå etterforsket saken i et drøyt halvår. Godt over 30 personer er avhørt som vitner.

<strong> UNDER SLEP:</strong>  "Scandinavian Star" under slep 7. april 1990 etter at dødsbrannen herjet skipet samme natt. Arkivfoto: Per Løchen, NTB Scanpix.
UNDER SLEP: "Scandinavian Star" under slep 7. april 1990 etter at dødsbrannen herjet skipet samme natt. Arkivfoto: Per Løchen, NTB Scanpix. Vis mer

Ingen har status som mistenkt eller siktet. Avhør er gjennomført i flere land: Sverige, Danmark, Storbritannia og Polen. Ingen er avhørt i USA.

- Jeg kan ikke gå inn i detaljene i avhørene eller hvem vi har avhørt, men det dreier seg om sentrale personer tilknyttet viktige selskaper i saken. Vi har også avhørt personer som var på skipet da det brant og folk som deltok i redningsarbeidet, sier Dahl.

Fastholder forklaring
Etter det Dagbladet erfarer er både Niels-Erik Lund og Henrik Johansen avhørt av Oslo-politiet.

Lund skal ha vært samarbeidsvillig og stilt opp til avhør i Danmark. Han bor vekselsvis i København og Miami i Florida, der han er framtredende forretningsmann innen shipping.

De ulike støtteforeningene i Norge og Danmark som har etterforsket brannen i årevis har for lengst pekt ut Lund og selskapet SeaEscape som den reelle eieren av Scandinavian Star.

Etter det Dagbladet kjenner til, fastholder han sine tidligere forklaringer og tilbakeviser alle påstander om sin rolle i katastrofen.

Støtteforeningene mener det er Lund som skulle ha vært stilt til ansvar og møtt som tiltalt i retten - ikke Henrik Johansen.

<strong> 159 OMKOM:</strong>  Inne fra et av dekkene to dager etter brannen. Arkivfoto: Per Løchen, AFP/NTB Scanpix.
159 OMKOM: Inne fra et av dekkene to dager etter brannen. Arkivfoto: Per Løchen, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Lund har i sjeldne intervjuer og i brev til politiet tilbakevist alle påstander om eierskap og at han skal ha vært en aktør i brannstiftelsen.

Han har imidlertid aldri vært i et formelt avhør — før nå.

Dagbladet har ved flere anledninger de siste ukene tatt kontakt med Lund pr. mail på hans forretningsadresse i USA. Ingen av henvendelsene er besvart.

Henrik Johansen skal heller ikke ha kommet med nye opplysninger som kan bidra til å komme nærmere hvem som tente på skipet i avhøret med Oslo-politiet.

Johansen har ikke snakke med media siden en rettssak i 1993 etter ferjekatastrofen. Han smalt igjen døra da VG oppsøkte han på adresse i København i 2013.

Oppklaring: lite sannsynlig
- Jeg har god tro på at vi skal klare å gi bedre avklaringer om sentrale temaer og spørsmål som er reist, slik at vi kan gi de pårørende flere svar, sier Dahl.

- Men en oppklaring i sin helhet av straffesakssporet, altså brannstiftelsen, er lite sannsynlig slik saken står i dag, sier han videre.

<strong> BEKYMRET FOR TIDSFRIST:</strong>  Jan Harsem, leder for støttegruppen for overlevende etter "Scandinavian Star"- ulykken, under 20-årsmarkeringen ved Akershus Festning i 2010. Foto: Jarl Rehn-Erichsen, NTB Scanpix.
BEKYMRET FOR TIDSFRIST: Jan Harsem, leder for støttegruppen for overlevende etter "Scandinavian Star"- ulykken, under 20-årsmarkeringen ved Akershus Festning i 2010. Foto: Jarl Rehn-Erichsen, NTB Scanpix. Vis mer

Jan Harsem er spent på politiets konklusjoner rundt Lunds forklaring.

<strong> TOK OPP LOVENDRING:</strong>  Jenny Klinge, Senterpartiet. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix.
TOK OPP LOVENDRING: Jenny Klinge, Senterpartiet. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer