Ukraina-konflikten:

Scenarioet som kan utløse storkrig

Bryter det ut storkrig, eller vil den spente situasjonen langs den ukrainske grensa mot Russland i øst avta? Særlig ett scenario fryktes.

PÅ GRENSEN TIL KRIG: En hel verden lurer på om det kommer et angrep fra Russland, eller om mobiliseringen bare er en demonstrasjon av styrke. Putin holder kortene tett til brystet. Foto: Kreml / AP / NTB)
PÅ GRENSEN TIL KRIG: En hel verden lurer på om det kommer et angrep fra Russland, eller om mobiliseringen bare er en demonstrasjon av styrke. Putin holder kortene tett til brystet. Foto: Kreml / AP / NTB) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vladimir Putin lo av den ironiske antydningen, og så lo han den vekk.

Russlands president hadde nettopp vist fram bilder av faren sin i uniform til den amerikanske filmregissøren Oliver Stone. Putin fortalte så om farens innsats i Den store fedrelandskrigen, andre verdenskrig, og om hvor faren var stasjonert.

I Sevastopol på Krim i Ukraina.

«Så det var derfor du tok den», halvveis spøkte Stone med Putin om Russlands annektering av den ukrainske halvøya i Svartehavet. Øyeblikket ble foreviget i Stones dokumentarserie om Russlands sterke mann fra 2017.

Nå er det ingen som ler av situasjonen langs grensa mellom Ukraina og Russland.

Militær maktdemonstrasjon

Ikke siden annekteringen av Krim i 2014, og den påfølgende borgerkrigen i Donbass i Øst-Ukraina, har Russland orkestrert en så stor militær maktdemonstrasjon i grenseområdene til Ukraina.

Tirsdag anslo EU at Russland nå har mobilisert over 100 000 soldater i grenseområdene og på Krim-halvøya.

De advarer samtidig om at «en gnist» kan være nok til å antenne den spente situasjonen.

- Vi venter at over 120 000 russiske styrker vil mobiliseres i nær framtid. Den militære mobiliseringen er nå større enn den var i 2014, og vi kan ikke utelukke noen ting. Vi ser strategiske forberedelser, militære forberedelser, sa Dmytro Kuleba, Ukrainas utenriksminister, under en pressekonferanse, hvor Dagbladet var invitert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer