Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Scenestormeren søkte asyl til Norge i går, kom gjennom sikkerhetskontrollen til Nobel-seremonien

Meksikansk student kom helt opp til prisvinnerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ung mann med et meksikansk flagg påført rød farge tok seg opp på scenen under utdelingen av Nobel-prisen i dag. Han tok seg opp på scenen og holdt opp flagget. Etter noen sekunder grep først Torbjørn Jagland inn og tok tak i mannen, før sikkerhetsvakter kom til. Mannen var ikke voldelig.

I en pressemelding opplyser politiet:

- Politiets undersøkelser hittil, tyder på at mannen som tok seg opp til senen under prisutdelingen er en meksikansk student. Mannen skal ha kommet til Norge i slutten av november, og søkt asyl 9. desember. Så langt vi har brakt på det rene, var mannen ikke invitert til utdelingen. Politiet går nå gjennom videoovervåking for å bringe på det rene hvordan mannen har kommet seg forbi billettkontrollen. Politiets undersøkelser viser at han har gått gjennom bøyle- og sikkerhetskontrollen. Det ble i tillegg utført søk med håndholdt søker, og mannens eiendeler ble sendt gjennom røntgenkontrollen.
 
- Glem ikke Mexico Det var da Malala Yousafzai fikk sitt diplom og sin medalje at mannen tok seg opp på scenen. Han skal ha uttalt:

- Vær så snill, Malala. Glem ikke Mexico.

Da han ble ført bort skal han så igjen ha ropt: «Viva Mexico!»

Mannen ble avhørt av Oslo-politiet i ettermiddag. Etter seansen ble flere personer stoppet utenfor Rådhuset, der politiet ba dem vise legitimasjon.

Blodig Dagbladets kommentator Einar Hagvaag melder følgende om en mulig bakgrunn for hendelsen:

- Flagget som inntrengeren bar inn på scena i Oslo rådhus var meksikansk. Da kan det handle om en protest mot massemordet på 43 lærerstudenter i byen Iguaka i Mexico 26 september i år. De ble, ifølge etterforskerne, tatt til fange av leiemordere som arbeidet for en narkotika-bande i delstaten Guerrero. Seinere ble de antakelig brent på ei søppelfylling. Dette har, naturlig nok, vakt et voldsomt raseri blant folk. Dagbladet understreker: Dette har vi ingen sikre holdpunkter for ennå. Men flagget var meksikansk, og denne historien er hva som opprører Mexico nå.

Lik Dagbladet på Facebook