Schaüble står for fall

BERLIN (Dagbladet): CDU-lederen Wolfgang Schaüble (57) lovte nådeløs oppklaring av tidligere kansler Helmut Kohls sjonglering med svarte partikonti. Nå innrømmer Schaüble at også han har mottatt kontanter fra den ettersøkte våpenhandleren Karlheinz Schreiber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har løyet når han har nektet kjennskap til hemmelig pengegaver. Dette betyr at Schaüble er ferdig både som kristeligdemokratenes partileder og som framtidig kanslerkandidat, var den umiddelbare reaksjonen da sjokket slo ned i går kveld.

Schaüble kom med sine innrømmelser i programmet med tittelen «Bekjenn farge» i fjernsynssenderen ARD i går kveld. Han fortalte at han i 1994 mottok 100 000 tyske mark (420 000 kroner) fra våpenhandler Schreiber.

Utenom regnskapet

- Jeg traff Schreiber under en sponsorsamling. Han ga meg pengene dagen etter. Jeg ga dem til partikasseren. Seinere ble jeg klar over at pengene ikke ble ført inn i partiregnskapene som gave, innrømmet Schaüble.

Det var avsløringen av Schreibers gave på over fire millioner kroner til CDU på begynnelsen av 1990-tallet som satte fart i avsløringene av korrupsjonsskandalene under Helmut Kohls 16 år som forbundskansler og 25 år som CDU-leder. Stresskofferten med pengene ble overlevert til daværende CDU-kasserer Walther Leisler Kiep på en parkeringsplass i Zürich.

Salg av stridsvogner

Milliongaven ble gitt etter at Schreiber ordnet det omstridte salget av 36 Fuchs-stridsvogner fra Thyssen-verkene til Saudi-Arabia. Kohl trumfet salget gjennom i regjeringen.

Våpenhandler Karlheinz Schreiber er etterlyst av tysk politi. Han har søkt tilflukt i Toronto i Canada. Derfra har han truet med flere avsløringer av hemmelige pengegaver til det kristeligdemokratiske partiet.

- Toppen av isfjellet

- Vi har bare sett toppen av isfjellet, truer Schreiber.

Hittil har Wolfgang Schaüble forsøkt en hårfin balansegang etter som korrupsjonsskandalen har økt i omfang. Han har oppfordret Kohl (69) til å fortelle hvem som har gitt CDU gaver. Samtidig har han slått ring om Kohl.

Etter massivt press sa Schaüble følgende på TV:

- Jeg innrømmer at jeg har samarbeidet tett med Kohl. Det er galt å hevde at dette bare dreide seg om en person. Jeg var en del av hans patriarkalske system.

CDU har de siste ukene styrtet i velgerpopularitet og trues av åpen splittelse.

Helmut Kohl blir etterforsket av statsadvokaten i Bonn, siktet for økonomisk utroskap. Det foreligger et tjuetall politianmeldelser mot ham.