Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Schæfer kan være livsfarlig

- Vi trenger lover som forbyr hunder å gå fritt. Det sier hundeatferdsforskeren John C. Wright ved Mercer-universitetet i Atlanta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wright er en av verdens fremste eksperter på hunder som biter, angriper og dreper.

Wrights studier av hunder som dreper viser at schæfere og schæferkrysninger er høyt oppe på lista over hunder som dreper i USA.

- På samfunnsnivå må vi ha lover som forbyr hunder å gå fritt, og bøter for overtredelse av disse lovene. Vi jobber også med å få til programmer i småskolen der vi lærer barn å oppføre seg rundt hunder. Hundekjennere oppsøker skolene, og seksåringene får spille rollespill for å lære seg oppførsel rundt hunder. Det er alles ansvar å bekjempe dette problemet, sier Wright.

Drapshunder

Disse hunderasene sto for de fleste hunde-drapene USA mellom 1979 og 1994.

  • Ukjent: 177
  • Pitbull/krysning av pitbull: 67
  • Schæfere/krysning av Schæfer: 26
  • Rottweilere/ krysning av Rottweiler: 21
  • Huskyer/krysning av Husky: 18
  • Malamut/krysning av Malamut: 15

  • Ulvehybrid: 12

Instinktet

Førsteamanuensis Morten Bakken ved landbrukshøyskolen i Ås forteller at det er svært begrenset statistisk materiale over hundeangrep og bitt i Norge.

Om lag 4000 bitt rapporteres til norske legevakter hvert år. Det siste hundedrapet skjedde i 1994.

Wright gir følgende råd om hvordan man skal oppføre seg overfor truende hunder:

- Det er som regel bevegelse hos ofrene som setter i gang jegeratferd og jakt i hundene. Jo flere hunder som er sammen, jo sterkere blir flokkinstinktet. Dette kan hende med de fleste hundeflokker, men hunder som er godt sosialiserte og vant med mennesker, er mindre sannsynlige drapshunder, sier Wright til Dagbladet.

Aldri i flokk

- Dersom barnet kjemper imot og beveger seg, er det provoserende og opphissende for hunden. Dersom barnet ligger musestille og dekker nakken med hendene, vil hundene slippe etter en stund. Men barn får sjokk, og klarer ikke dette, sier Wright.

- Hundeeierne må gjøre to ting. De må aldri la hundene gå fritt og i flokk, og de må tilvenne hunden til barn og folk. Barn må læres til å omgås hunder. De må lære at de ikke skal stirre på hunden, men se bort, at de ikke skal strekke seg ut mot en aggressiv hund, men at de skal gjemme hendene i armhulene og stå som et tre, slik at ingenting dingler foran hundens øyne. Og de må stå stille, sier Wright.

17 drept hvert år

På siste del av 1990-tallet ble i gjennomsnitt 17 personer drept av hunder i USA hvert år.

Ser man bort fra den forbudte pitbullrasen, viser Wrights forskning at det er schæferhunder som oftest er gjerningshunden når noen blir drept av hund. 26 mennesker ble drept av schæfere eller schæferkrysninger i perioden 1979 til 1994 i USA.

82 prosent av hundene var alene da de drepte, og bare 18 prosent var i flokk. Ofrene er først og fremst barn og eldre. 57 prosent av alle dødsofrene var under ti år gamle. De aller fleste hundene som dreper er hanner.

Hele Norges coronakart