Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Scheel-utvalget: - 40 000 færre betaler formueskatt med vårt forslag

40 000 færre formueskattbetalere i år med skattereformen som er foreslått.

HAR REGNET PÅ SKATT: Finansdepartementet inviterer til pressekonferanse med presentasjon av anbefalingene fra Skatteutvalget. Leder av utvalget, Hans Henrik Scheel, overrakk utredningen til finansminister Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR REGNET PÅ SKATT: Finansdepartementet inviterer til pressekonferanse med presentasjon av anbefalingene fra Skatteutvalget. Leder av utvalget, Hans Henrik Scheel, overrakk utredningen til finansminister Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Scheel-utvalget la i dag fram i sine forslag til en ny skattereform i Norge. Utgangspunktet var å endre selskapsskatten, men som følge av dette har de forslått store strukturelle endringer i både person- og boligbeskatningen.

Et av forslagene er å øke bunnfradraget for formueskatten fra rundt millionen til 2,13 millioner. Samtidig skal hele 80 prosent, mot dagens 25 prosent, av antatt markedsverdi på boligen utgjøre likningsverdien. Likningsverdien regnes som formue. Altså vil langt flere nordmenn eie en bolig som kan bli formuebeskattet enn i dag.

40 000 færre - Hvor mange kommer til å betale formueskatt med de forslagene dere legger fram i dag?

- 560 000 nordmenn vil betale formueskatt med vårt forslag. I dag betaler 600 000 nordmenn formueskatt, sier utvalgslederen Hans Henrik Scheel til Dagbladet.

Scheel har regnet ut at en senking av den nederste personskattesatsen til 20 prosent i kombinasjon med det høye bunnfradraget for formuebeskatning vil gi færre formueskattere enn i dag.

- Så spekulasjonene om at flere må betale skatt på bolig er feil?

- Ja, det er det, sier Scheel.

Skatt på bolig - Boliger burde ha vært skattet hardere tidligere. Fram til nå har bolig vært skjermet og favorisert både i formueskatten og personskatten, sier Scheel.

- Bolig er en form for sparing. Og den bør skattes som andre spareformer, sier Scheel.

Den skisserte skatteløsningen kommer som følge av to vidt forskjellige syn på hva en bolig er, mener direktør Huseiernes landsforbund, Peter Batta.

- For skrivebords-teoretikerne som har tastet på kalkulatorene sine, er boligen en ren kapital-investering. De ser ikke at folk må ha bolig, og da blir resultatet feil. Vi betrakter en bolig som et hjem, og den må skjermes.

Avviser Scheel avviser argumentet.

- Motstanderne sier at boliger ikke er til for sparing, men et hjem?

- Dette har vært en skjermet sparemåte lenge og bør skattes av, sier Scheel.

UENIG I SKATT PÅ BOLIG: Leder for Huseiernes Landsforening, Peter Batta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UENIG I SKATT PÅ BOLIG: Leder for Huseiernes Landsforening, Peter Batta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Scheel-utvalget ble opprettet av den rødgrønne regjeringen våren 2013 for å komme med forslag til ny selskapsskatt.

- Vi har sett etter et bredere skattegrunnlag og lavere satser. Vi foreslår lavere skattesatser på selskaper og økte satser på andre områder, sier utvalgslederen Hans Henrik Scheel.

Skattekutt og -skjerping Utvalget har laget to forslag, et der det ikke er en nedgang i det totale skattetrykket og et der det er reelle skattelettelser på rundt 15 milliarder kroner.

I begge forslagene ønsker utvalget å:

• kutte personskattens grunnsats til 20 prosent, men vil innføre en ny progressiv skatt på personinntekt. Den skal også erstatte dagens toppskatt.

• sette minstesats på moms på 15 prosent. Utvalget foreslår å innføre en tosats-løsning der nullmomsen og dagens laveste momssats på åtte prosent øker til 15 prosent. Det vil for eksempel si at aviser, som i dag har nullmoms, vil bli avgiftsbelagt med minstesatsen på 15 prosent.

• redusere selskapsskatten fra 27 til 20 prosent, som tilsvarer et kutt på 17,5 milliarder. Bakgrunnen for å sette ned Scheel-utvalget, var å se på nettopp selskapsskatten for å hindre skatteflukt. Dette er en av flere ting utvalget har pekt på kan hjelpe.

• stramme inn blant annet avskrivingsreglene, slik at man får inn 4 milliarder kroner mer.

• skattlegge lån til aksjonærer som utbytte.

• Likningsgrunnlaget for primærboliger, sekundærboliger og næringseiendom øker. Tidligere har de blitt verdsatt til 25 prosent av anslått markedsverdi. Nå skal likningsgrunnlaget være 80 prosent av anslått markedsverdi.

• bunnfradraget for formueskatt settes til 2,13 millioner kroner.

• innføre skatt på utleieinntekter privatpersoner får når de leier ut deler av egen bolig. Nå er det anledning til å leie ut halvparten av egen bolig skattefritt.

- SKRIVEBORDSTEORETIKERE: Scheel-utvalget får det glatte lag av Huseiernes landsforbunds direktør Peter Batta. Leder av utvalget, Hans Henrik Scheel, til venstre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- SKRIVEBORDSTEORETIKERE: Scheel-utvalget får det glatte lag av Huseiernes landsforbunds direktør Peter Batta. Leder av utvalget, Hans Henrik Scheel, til venstre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

• fjerne boligsparing for ungdom (BSU).

• kutte i fradragene for gaver til frivillige organisasjoner, fagforeningskontingent, reiseutgifter mellom hjem og arbeidssted, pendlere og foreldrefradraget

• Fjerne de særskilte skattereglene for Nord-Troms og Finnmark, som gir arbeidstakere her lavere skatt enn ellers i landet.

- Det politiske mulighetsrommet er åpent, ikke minst når det gjelder fordelingspolitikken, sier Scheel.

- Det er sikkert enkeltelementer der utvalget har klart å legge seg ut med samtlige partier, sier finansminister Siv Jensen til latter fra de fremmøtte.

Forslagene fra utvalget skiller seg ut på punkter. I forslaget som totalt sett beholder dagens skattetrykk, foreslår utvalget en ny toppskatt som gir en stor skatteskjerping på 13,5 milliarder kroner i forhold til i dag. De foreslår også å øke skattetrykket på eierinntekter og lån til aksjonærer kraftig.

- Utvalget ble satt ned av Stoltenberg-regjeringen, men mandatet ble justert av Høyre-Frp-regjeringen. Denne regjeringen ønsker å redusere det samlede skattenivået, sier Siv Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling