Scheie får ikke hjelpe

NRK nekter den populære fotballkommentatoren Arne Scheie å stille opp for å markere Verdens Flyktningedag 20. juni. NRK-ledelsen mener at det frivillige oppdraget går ut over jobben hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ole Bjørner Loe Welde

Flyktningerådet og tidligere NRK-medarbeider Petter Nome spurte den profilerte programlederen om han kunne bidra til markeringen av flyktningdagen. Arne Scheie sa seg i utgangspunktet positiv til oppdraget.

Sportskommentatoren skulle lese inn et opprop som skulle spilles over høyttalerne på alle landets fotballarenaer på Flyktningdagen 20. juni. Han skulle gjøre opptaket i fritida, og ville stille opp gratis. Likevel reagerte NRK-ledelsen.

Populær medarbeider

- Jeg var i utgangspunktet interessert i dette oppdraget og tok henvendelsen videre til ledelsen. De sa nei, og jeg forholder meg til det, sier Scheie.

Nyhetsdirektør Anne Aasheim begrunner avslaget med at Arne Scheie rett og slett er for populær.

- Han er en av de medarbeiderne som får mange slike tilbud. Arne har fulltidsjobb i NRK, og vi må prøve å skjerme ham. Vi er nå midt i fotballsesongen, sier Aasheim, som opplyser at hovedregelen alltid er at NRK-profiler ikke skal stille opp på slike arrangement, selv om de går til veldedige formål.

Kan gå ut over jobben

- NRK får en rekke henvendelser om bruk av våre profilerte programledere. Det er vanskelig for oss å gå inn å vurdere hvilke veldedige formål som er gode nok. Vi ønsker ikke å komme i en situasjon hvor vi må sitte og vurdere veldedige organisasjoner opp mot hverandre, sier Aasheim.

- Har du forståelse for at programledere kan ønske å bruke sin posisjon for å hjelpe veldedige organisasjoner?

- Vi har mange brennende sjeler i NRK, og Arne Scheie er definitivt en av dem. Problemet er dessverre at dersom vi sier ja til dette, kan vi komme opp i en situasjon hvor vi må si ja til nesten alt. Etterspørselen etter en medarbeider som Scheie er til tider så stor at det vil kunne gå ut over arbeidssituasjonen, sier Aasheim, som understreker at NRK hvert år er med og arrangerer en stor tv-aksjon der medarbeidere kan stille opp for et veldedig formål.

Petter Nome raser

Petter Nome er rystet over sin tidligere arbeidsgiver.

- Jeg er dypt rystet over at Scheie ikke får stille opp for en humanitær organisasjon. Det er også en respektløs behandling av Scheie som ikke selv får avgjøre dette, sier Nome.

- Når en sportsmedarbeider nektes å gi bort noen minutter av fritida si til et humanitært formål, er det en sak som ikke bare angår NRK og en enkelt medarbeider. Det handler både om ytringsfrihet og retten til sitt eget privatliv.

- Det virker ganske respektløst å antyde at en betrodd medarbeider ikke selv er i stand til å avgjøre hvilke oppdrag som vil gå ut over jobben, sier Nome.

Nome var i fokus da han offentlig gikk ut med sine synspunkter om Irak-krigen samtidig som han jobbet i NRK, noe som gjorde at han valgte å skifte arbeidsgiver.

- Jeg har ingen indikasjoner på at det kan være en årsak til avslaget. Jeg ønsker ikke å spekulere noe mer på det, sier Nome.

NEKTES Å HJELPE: NRK-ledelsen nekter Arne Scheie å markere Verdens Flyktningedag. Han skulle si følgende i et opptak over fotballarenaenes høyttaleranlegg: «Det er ikke alle som er så heldige å få spille på hjemmebane.»