Schengen lekker på Gardermoen

Passkontrollen på Gardermoen lekker. Schengen-passasjerer blir sjekket, mens tilreisende fra land utenfor Schengen spaserer rett gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 500 passasjerer har den siste måneden fått gå fritt gjennom passkontrollen på Gardermoen, til tross for at de kommer fra land utenfor Schengen.

Politiet har bedt om en skjerping av rutinene ved Oslo Lufthavn. - De øvrige Schengen-landene forventer at yttergrensene er tette, sier stasjonssjef Nils Sundstu ved Gardermoen politistasjon til Aftenposten.

Dørproblemer

Årsaken til disse glippene ligger i at enkelte av Gardermoens 50 gater benyttes som såkalte fleksigater, altså at de brukes til flyvninger både innenfor og utenfor Schengen-området. På en av disse gatene reguleres passasjertrafikken inn til passkontrollen av en fjernstyrt svingdør. Det er her de største problemene oppstår. Ved to anledninger har svingdøren stått i feil posisjon. Ved andre anledninger har passasjerer blitt fraktet med buss fra flyet og inn til feil gate, slik at de pass og visum ikke ble kontrollert. Dermed har de ikke blitt sjekket opp mot Schengen Information System (SIS), databasen som inneholder opplysninger om ettersøkte og uønskede personer.

Også trafikk ut av landet har blitt rammet av disse problemene, og Sundstu sier at politiet vet med sikkerhet at mange har sluppet ut av landet uten nødvendig passkontroll.

Teknisk direktør Bjørn Vinge i OSL sier til Aftenposten at de vil ta tak i problemet, men at de vil fortsette å benytte en manuell styring av dørene, og ikke installere et datasystem, slik de har gjort på Arlanda.

marius.meyer@dagbladet.no