- Schengen lekker som en sil. En fyr med en slik CV skal få varsellampene til å lyse

Store hull i sikkerhetssystemet.

KAMUFLERT SOM FLYKTNING: Abdelhamid Abaaoud ble onsdag morgen drept i en politiaksjon. Nye opplysninger tilsier at mannen som blir sett på som arkitekten bak angrepet på Paris forrige uke tok seg inn i Europa via flyktningruta, og at han utga seg for å være migrant fra Syria. Foto: AFP PHOTO / HO / DABIQ / NTB Scanpix
KAMUFLERT SOM FLYKTNING: Abdelhamid Abaaoud ble onsdag morgen drept i en politiaksjon. Nye opplysninger tilsier at mannen som blir sett på som arkitekten bak angrepet på Paris forrige uke tok seg inn i Europa via flyktningruta, og at han utga seg for å være migrant fra Syria. Foto: AFP PHOTO / HO / DABIQ / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag formiddag bekreftet franske myndigheter at Abdelhamid Abaaoud (28), den antatte arkitekten bak terrorangrepet som rammet Paris for en snau uke siden, døde under onsdagens politiaksjon mot en leilighet i St. Denis.

Sjefen for de franske elitestyrkene RAID fortalte i går hvordan aksjonen forløp.

Nå skriver blant annet The Telegraph og The Guardian at Abaaoud tok seg inn i Europa som syrisk flyktning, og at han tok den samme ruta som så mange andre gjennom Hellas.

Den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve forteller at franske myndigheter ikke hadde noen anelse om at Abaaoud befant seg i landet før etter massakren. Han sa også at de ikke hadde fått noen etterretning fra andre naboland, og ba Europa om «å ta seg sammen».

- Lekker som en sil Fredag er det kalt inn til et hastemøte i Brussel der EUs innenriks- og justisministere skal diskutere hvordan de kan skjerpe grensekontrollene ytterligere. Anders Anundsen er blant de som skal delta på møtet.

De akter å sjekke hver eneste migrant opp mot en terrorliste for å forhindre at flere fremmedkrigere og mistenkte IS-sympatisører tar seg inn under radaren.

Og mange mener at det haster med tiltak. En høytstående offiser i DGSE, frankrikes etterretningsorgan, sa torsdag til nyhetsbyrået AFP at en mann som Abaaoud ikke skal kunne komme og gå som han vil. Han blir av nyhetsbyrået beskrevet som en av verdens mest ettersøkte menn.

- Det må sies: Schengen lekker som en sil. En fyr med en slik CV skal få varsellampene til å lyse uansett hvor i Schengen han dukket opp, sier vedkommende.

Borgere i 22 EU-land samt Norge, Sveits, Island og Liechtenstein er omfattet av Schengen-avtalen

Liste med mangler Avisa hevder videre å ha fått tilgang til et utkast for kriseplanene til Schengen. Der står det at alle som entrer Schengen nå må gjennom en sjekk mot SIS-lista.

Dette er en database alle EU-landene har tilgang til, og som benyttes som verktøy for å spore og holde et øye med ekstremister og andre kriminelle.

Så langt har bare migranter som har et ikke-europeisk pass blitt utsatt for en slik kontroll. Dette for å respektere deres rettigheter til å bevege seg fritt mellom landene.

Europol innrømmer samtidig at bare 2000 av de anslåtte 5000 ekstremistene som har reist til Irak og Syria er registrert i dette systemet.

Fire på amerikansk liste Hvor mange av gjerningsmennene bak terroren i Paris som står på SIS-lista er foreløpig ikke kjent, men minst fire av dem var registrert i databasen til USAs nasjonale senter for antiterrorisme. Det opplyser amerikanske tjenestemenn ifølge NTB.

En av terroristene skal også ha figurert på en mer selektiv liste over terrormistenkte som nektes å reise med rutefly til, fra eller i USA. De samme tjenestemenne ville ikke informere om hvilke av gjerningsmennene dette gjaldt.

Databasen, som kalles TIDE, inneholdt ved utgangen av 2013 omlag 1,1 millioner navn på mennesker som mistenkes for å ha forbindelser til internasjonal terrorisme.

Se Dagbladets spesialminneside til de 129 drepte i Paris-terroren